Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: FF problem w zestawie 50d + 50 1.4 - serwis Żytnia

Domyślnie FF problem w zestawie 50d + 50 1.4 - serwis Żytnia

Cześć koledzy,

Chciałem zadać pytanie o regulowanie szkla w serwisie na Żytniej. Przeczytałem na ten temat chyba wszystkie posty.

Najpierw opisze mój problemik. Jestem fotografem amatorem któremu niedawno urodziłą się śliczna córeczka. Więc na tą okazje kupiłem sobie nowe body 50d i stałkę 50 1.4 (to drugie to prezent od żony). Wcześniej też miałem canona 400d.
    Na początku robiłem zdjęcia przez klilka miesięcy. Super. Szybko, ładnie leży w ręku. Tylko zdjęcia jakieś takie nieostre przy niższych przesłonach.
    No i w tamten weekend zrobiłem testy . Okazało się, że mam FF. Tak, że z bliskiej odległości jest mały, a na dużej powiększa się. Działa microadjustment. Jak ustawie +15 to wygląda ok. Tylko dużo niedobrego o tym na forum czytałem, że niestabilne, pływa. Hmmm smutno mi sie zrobiło bo problemy z ostrością miałem w poprzednim aparacie i tylko dlatego go sprzedałem.
    Zadzwoniłem do serwisu. Opisałem problem, a oni, że to normalne. Niechętnie pan w serwisie powiedzial mi, że mogą to spróbować wyregulować ale nic nie może zagwarantować. Powiedział, że wyregulują body do wzorca, a później jesli bedzie trzeba szkło. Eeeech. :sad:

No i moje pytanie. Jak oni regulują body i obiektyw? Mechanicznie czy softwerowo?
    Czy taka kalibracja jest wpisywana do karty gwarancyjnej? Czy jest tak, że na gwarancji przysługuje JEDNA darmowa regulacja?

Pozdrawiam
    Artur

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez castolin Zobacz posta
    Cześć koledzy,

Chciałem zadać pytanie o regulowanie szkla w serwisie na Żytniej. Przeczytałem na ten temat chyba wszystkie posty.

Najpierw opisze mój problemik. Jestem fotografem amatorem któremu niedawno urodziłą się śliczna córeczka. Więc na tą okazje kupiłem sobie nowe body 50d i stałkę 50 1.4 (to drugie to prezent od żony). Wcześniej też miałem canona 400d.
    Na początku robiłem zdjęcia przez klilka miesięcy. Super. Szybko, ładnie leży w ręku. Tylko zdjęcia jakieś takie nieostre przy niższych przesłonach.
    No i w tamten weekend zrobiłem testy . Okazało się, że mam FF. Tak, że z bliskiej odległości jest mały, a na dużej powiększa się. Działa microadjustment. Jak ustawie +15 to wygląda ok. Tylko dużo niedobrego o tym na forum czytałem, że niestabilne, pływa. Hmmm smutno mi sie zrobiło bo problemy z ostrością miałem w poprzednim aparacie i tylko dlatego go sprzedałem.
    Zadzwoniłem do serwisu. Opisałem problem, a oni, że to normalne. Niechętnie pan w serwisie powiedzial mi, że mogą to spróbować wyregulować ale nic nie może zagwarantować. Powiedział, że wyregulują body do wzorca, a później jesli bedzie trzeba szkło. Eeeech. :sad:

No i moje pytanie. Jak oni regulują body i obiektyw? Mechanicznie czy softwerowo?
    Czy taka kalibracja jest wpisywana do karty gwarancyjnej? Czy jest tak, że na gwarancji przysługuje JEDNA darmowa regulacja?

Pozdrawiam
    Artur
    Kalibrują softwarowo, i puszki i obiektywy.

Teoretycznie powinieneś mieć na gwarancji kalibrowany sprzęt do skutku. Praktycznie, po pierwszej kalibracji w której serwis wykaże Ci, że AF spełnia normy Canona, w akcie dobrej woli mogą przestawić Ci punkt ostrzenia wg Twoich życzeń. Myślę, że raz i to jak będziesz grzeczny.

Moim zdaniem, to nie ma sensu. Miałeś kłopoty z ostrzeniem, czytałeś fora i kupiłeś... Canona i jego fantastyczną 50???

Moja gorąca rada - jeżeli mikroadjustment pomaga - zostaw sprawę jak jest, bo lepiej nie będzie. Pływa nie mikroadjustment, tylko cały AF Canona - to jego znak firmowy. Microadjustment to tylko "mała delta" przykładana do zaszytej w pamięci aparatu nastawy punktu ostrzenia, różna w zależności od przykręcanego obiektywu.

Sprzedaj 50-tkę, żeby mieć czyste sumienie komuś komu "zaostrzy" akceptowalnie. Dobrze wybierz następny obiektyw, proponuję jednak do 50d w interesującym Cię zakresie zooma 2.8.
    Entuzjastyczny Neofita

Domyślnie

Hmmm w sumie masz racje, ale mam sentyment do Canona
    na taką zabawkę jak 5d mnie nie stać więc wybrałem 50tke. Mój znajomy ma i bardzo osbie chwali, zresztą też robiłem tym zdjecia i wszystk o działa jak należy.
    Po tym wszystkim nie wiem czy nie sprzedam wszystkiego i nie kupie Nikona :-)
    powiedzcie mi jeszcze czy "wbijają" kalibracje do gwarancji? Chodzi o to, że bym jeszcze dal szanse canonowi i jesliby mi skalibrowali ok to bym go zostawił.

ps jaki zoom bys do niego polecił? bardziej mnei interesuje spacer niż krajobrazy

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Możesz wysłać sprzęt do kalibracji na Żytnią, ale w ten sposób pozbędziesz sie sprzętu na parę dni i nie wiadomo jak zrobią. Ja polecam umówić się na osobistą wizytę ( kalibrują od ręki jeśli umówisz termin) albo chociaż odbiór. Wtedy będziesz mógl sprawdzić na miejscu. Jeśli chodzi o spacerzoom to polecam Tamron-a 17-50/2,8 - to dobre i jasne szklo w przystępnej cenie.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Hmmm w sumie masz racje, ale mam sentyment do Canona
    na taką zabawkę jak 5d mnie nie stać więc wybrałem 50tke. Mój znajomy ma i bardzo osbie chwali, zresztą też robiłem tym zdjecia i wszystk o działa jak należy.
    powiedzcie mi jeszcze czy "wbijają" kalibracje do gwarancji? Chodzi o to, że bym jeszcze dal szanse canonowi i jesliby mi skalibrowali ok to bym go zostawił.

ps jaki zoom bys do niego polecił? bardziej mnei interesuje spacer niż krajobrazy
    Wbiją.

5d niewiele różni w kwestii żyjącego własnym życiem AF-u, nie przejmuj się.

U Nikona też z 50-tką mają problemy, ale skala jest dużo mniejsza.

Tamron 17-50 to dobry wybór. Najlepiej z Nikonem.
    Entuzjastyczny Neofita

Coś już napisał

Domyślnie

Nie rozumie czemu z takiego powodu wysyłacie sprzęt do kalibracji skoro kalibrowanie body do szkła jest w korpusie ? Kiedy miałem Pentaxa K-7 tak się akurat złożyło że wszystkie szkła musiałem indywidualnie stroic z korpusem i skorzystałem z opcji programowej w K-7 i chodziło jak należy....
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    "Tamron 17-50 to dobry wybór" Jeżeli trafi na model bez FF/BF ,ten obiektyw wręcz słynie z problemów z AF...
    Ostatnio edytowane przez moritto ; 28-09-2010 o 17:54 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Masz całkowitą rację, Moritto.

Mam wrażenie, że autor wątku naczytał się za dużo o dziwnie działającej mikroregulacji. A to NIE ONA DZIWNIE DZIAŁA. Niedeterministyczne są canonowskie sensory, a nie pomaga im oprogramowanie, które steruje potwierdzeniem AF.

Jeszcze raz: mikroregulacja to programowalna przez użytkownika korekta globalnej nastawy AF. Tę nastawę globalną mogą Ci przesunąć w serwisie, w zakresie dużo szerszym niż mikroregulacja. Ale póki siedzimy w jej zakresie, zmiana nastawy globalnej da dokładnie ten sam efekt, co przesunięcie mikroregulacji dla wszystkich obiektywów o tę samą wartość.
    Entuzjastyczny Neofita

Domyślnie

Mam Nikona, kupiłem do niego 50mm 1.4G.
    Spory front focus był.
    Widoczny na zwykłych zdjęciach.
    Dwie regulacje w serwisie nic nie zmieniały.
    W sklepie dali mi inny egzemplarz, było to samo.
    Niestety mój model nie ma regulacji AF przez użytkownika

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Temperatura barwowa około 3000K (zarówki, świetlówki) ogłupia i canonowskie i nikonowskie czujniki. Już dwie osoby mówiły mi o wrzucaniu +15 na mikroregulacji jasnych 50-tek w sztucznym oświetleniu.
    Entuzjastyczny Neofita

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

Swego czasu trzykrotnie wysyłałem ten obiektyw do regulacji i Żytnia nie do końca dobrze uporała się z tym problemem. Do karty gwarancyjnej wpisali kalibrację. Najlepiej wraz z obiektywem i puszką wysłać swoje zdjęcia, tak aby pan technik nie patrzył wyłącznie na tablice testowe. Dopiero po zmianie puszki obiektyw dostał drugiego życia i ostrzy dokładnie.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów