Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: 30D, brudny AF - jak czyścić?

przyziemny
    Guest

Domyślnie 30D, brudny AF - jak czyścić?

Witam, kupiłem 30D. po pewnym czasie zwróciłem uwagę, że im ciemniej tym aparat gorzej ostrzy. im dalej obiekt tym też gorzej. pojawia się front focus, back focus a czasami ostrość potrafi wylądować kilka metrów dalej, np na ścianie. mój podstawowy obiektyw to 50/1.8

ostrzę tylko punktowo środkowym, na "one shot", w miarę możliwości na kontrastowych polach: krawędź oka, kołenierzyk/marynarka etc.

przykładowo: 50/1.8 , jest ciemno: iso1600 , f2.5 , 1/100 odległość 3 metry - ostrzę na ucho, szuka ostrości, w końcu dostaję potwierdzenie od AF że znalazł - naciskam spust. ostrość moze być: równie dobrze 5 cm Przed, albo metr Za. nie ma na to regóły, ale często dostaję potwierdzenie podczas gdy ostrość jest gdzie indziej. na otwartej dziurze przestałem w ogóle robić zdjecia przy wiekszych odległościach

początkowo sądziłem, że to wina prostej budowy mojego obiektywu. ale przekładałem swoją "50" do innych body i miałem wraznie, że pracuje jakby spokojniej i celniej. po zapięciu innych szkieł okazało się, że im szerzej tym gorzej.

znajomy rzucił hasłem brudnego AF i na razie innego wytłumaczenia takiego zachowania nie widzę.

nie wiem czy dobrze, ale próbowałem przy podniesionym lustrze słomką podpiętą pod odkurzacz wyssać ewentualne śmieci z okolicy AF, ale nie dało to żadnego rezultatu. Na galileusza powiedzieli, że zabraliby aparat na miesiąc koszt bylby ok 100 zł. Czy znacie jakieś domowe pomysły na czyszczenie autofocusa?

Z góry dzięki. jednocześnie witam Wszystkich

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przyziemny Zobacz posta
    Czy znacie jakieś domowe pomysły na czyszczenie autofocusa?

Z góry dzięki. jednocześnie witam Wszystkich
    Witamy .
    Jedyny domowy sposób jaki znam to dmuchanie gruchą 8).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przyziemny Zobacz posta
    Na galileusza powiedzieli, że zabraliby aparat na miesiąc koszt bylby ok 100 zł.
    Ten miesiąc to chyba lekka przesada, zapytaj na Żytniej.
    Czyściłem już u nich kilka razy body i nigdy nie trwało to dłużej niż 2-3 dni.

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Jedyny domowy sposób jaki znam to dmuchanie gruchą 8).
    W przypadku AF pewnie to nie wystarczy.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    U mnie raz w 350D pomogło ale fakt że paproch był spory.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

A ja słyszałem od Towersa że gruchą nie wolno, bo wszystkie brudy przecisną się przez szpary i wpadną wyżej, najlepszy sposób to serwis, ja mam zamiar kupić coś podobnego do TEGO ale w sumie też nie wiem czy to jest dobry sposób.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qa01zwsx Zobacz posta
    ja mam zamiar kupić coś podobnego do TEGO ale w sumie też nie wiem czy to jest dobry sposób.
    nie warto... sprawdzone... kupa zlomu nie warta zlotowki...

lepiej duza grucha (ja dostalem w szpitalu taka do czyszczenia urzadzen spktrometrycznych czy cos takiego) i dmuchac...
    jak sie mocno zabrudzi i bedzie duzo syfu to wtedy, raz na pol pol roku, serwis
    i bron boze nie dotykac niczym matrycy.
    pozdrawiam

Domyślnie

miałem na myśli jakiś odkurzacz do czujników AF-u, nie do matrycy, może lepiej odkurzyć niż bardziej zakurzyć?

przyziemny
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Ten miesiąc to chyba lekka przesada, zapytaj na Żytniej.
    Czyściłem już u nich kilka razy body i nigdy nie trwało to dłużej niż 2-3 dni.

Żytniej nie znałem, chętnie poszukam
    Dzięki za rzeczową odpowiedź

przyziemny
    Guest

Domyślnie

właśnie do mnie doszło, że Żytniej tak prędko nie odwiedzę bo trochę daleko :/

próbowałem wygooglać schemat AF ale nie znalazłem nic takiego. nie wiem czy mogę ryzykować i dalej próbować wyciagnać przypuszczalne śmieci z tych otworków, czy nic z tamtąd nie oderwie się. Dysponujecie może jakimś przekrojem, albo wiedzą o wyglądzie tego mechanizmu?

hermia
    Guest

Domyślnie

Witam

Ostatnio zauważyłam na moich zdjęciach takie kropki, jak tu (najwięcej ich jest w lewym dolnym rogu). Czy ktoś wie skąd się to wzięło i jak się tego pozbyć?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów