Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 86

Wątek: czyszczenie matrycy mam patent

salonmops
    Guest

Domyślnie czyszczenie matrycy mam patent

witam strasznie zaryzykowałem ,ale wszystko poszło gładko nie wiem czy już tego ktoś próbował ,ale nie taki diabeł straszny jak go malują , a matryca w moim 350d ma się dobrze
    może to nie do wiary ,bo naczytałem sie na forach i w różnych instrukcjach że jak sie dotknie tego cholerstwa to jest po grzybach ,a tu niespodzianka patyczek do czyszczenia ucha i naprzód to nie jest żaden żart ,i to miałem taki syf że od normalnego delikatnego pocierania nie chciało zejść jesli macie jakieś pytania chętnie odpowiem moge też umieścić foty przed i po dla niedowiarków:grin:

Początki nałogu Awatar perqsista
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Sam czyszczę bawełnianymi patyczkami i gruszką już od dawna nie widzę powodu żeby się trząść nad czyszczeniem bawełnianym wacikiem szklanej powierzchni. Trzeba jedynie uważac żeby nie zahaczyć gdzieś wacikiem bo strzępki bawełny są wyjątkowo niewygodne do usuwania. No i warto porządnie przedmuchać gruchą przed czyszczeniem żeby nie docisnąć do szkła jakiegoś twardego syfku typu malutkie ziarenko piasku, bo wtedy faktycznie można zrobić sobie kuku i zarysować filtr AA.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ameryki nie odkryłeś. Używam patyczków od zawsze nie działa z nikonem, bo rysuje się filtr na matrycy.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Nieraz już pisałem na forum, ale napiszę kolejny: patyczki rządzą!!! :-D

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Ameryki nie odkryłeś. Używam patyczków od zawsze nie działa z nikonem, bo rysuje się filtr na matrycy.
    Czyściłem matryce w D100 xx razy zawsze patyczkami i zawsze z dobrym skutkiem .

Pzdr.

Początki nałogu
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

panowie bo mnie to czeka - jak wygląda z 300d? i jakich płynów używacie? czy może na sucho?

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Jeszcze wygodniejsze od patyczków jest rozwiązanie proponowane na www.photosol.com
    Szkoda tylko, że tak słono sobie życzą za swoje czyścidełko, chociaż nie powiem, bardzo skuteczne i efektowne.
    Patyczki tańsze, nie ma co ukrywać i jak mówi Muflon "patyczki rządzą"
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Coś już napisał Awatar Firrdun
    Miasto
    London

Domyślnie

Dzis zauwazylem plamke na zdjeciach... Wszystko poczyscilem (przednia, tylna soczewka obiektywu) i nic. Troche sie przestraszylem, ze bede "musial sie dowiedziec" jak czyscic sensor. Szczerze to sie przestraszylem, szczegolnie, ze nie mam gruszki. Dmuchnolem i nic nie pomoglo... I juz bylem w kropce bo czyszczenie w serwisie w Londynie kosztuje 25 funtow. I jak z nieba spadl mi ten watek z patyczkami. Bez szanownych forumowiczow to bym sie bal wogole dotchnac sensora, a Wy wlaliscie w moje serce odwagi. Dzieki poszlo szybko i bez problemu.
    Canon 30D + BG-E2 + Canon EF-S 17-85 f/4-5.6 IS USM +EF 70-200 f/2.8 L

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jak ktoś jest snobem to niech sobie kupuje drogie wynalazki, TYLKO PATYCZKI, działają szybko, skutecznie i bezpiecznie. Strach jest tylko za pierwszym razem, potem to nudna rutyna.
    FOTOINKWIZYTOR

Uzależniony Awatar eternus
    Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

Takie slodzenie zawsze mile widziane - w koncu to Forum Wzajemnej Adoracji z Fotografia w Tle

W sumie to rzeczywiscie w instrukcji wiecej strasza tym czyszczeniem, niz w praktyce jest to chyba przejmujace. Znacie w ogole kogos, kto podszedl do czyszczenia rozwaznie i cos sie mu popsulo w aparacie przy tej okazji?
    EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
    "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
    że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów