16-35 f/2.8L II vs 24L f/1.4 II

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • BuRton
    Uzależniony
    • 2008
    • 681

Dobrze Was rozumiem. Zaczynałem od 17-40, potem 24/1,4 wersja pierwsza. Dość szybko zamieniłem na mkII. Do tego stopnia "uzależniłem" się od stałek, że po zmianie systemu pogoniłem N24-70 i jedzie do mnie Nikkor AF-S 24/1,4 G. Oprócz przytoczonego tu przez kolegę darnok "zwiększania sprawności fizycznej i zadowolenia" stałki motywują mnie do większego wysiłku szarych komórek. Oczywiście są sytuacje (rodzaje pracy), gdzie zoom ma przewagę.
    Pozdrawiam.
    Leica MP, 28/2, 35/2, 50/1.4, 75/2.8

Komentarz

• koraf
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1748

Podobnie jak wielu z nas przeszedłem drogę od zoom do stałek (17-40,16-35II,S24-70, C24-70-> 15/2.8,17/4 ,24/1.4II, CZ35/1.4, CZ50/2.0) zoom jest niezbędny w bardzo dynamicznie zmieniających się sytuacjach i niestety nie dorównuje jakości stałek. W większości sytuacji stałki z powodzeniem wystarczają, a jeżeli ma się 2 body ze stałką to już w zupełności :-D.

Komentarz

• krzychoo
        Początki nałogu
        • 2007
        • 349

Od dłuższego czasu jadę na zestawie 17-40 i 35L, oczywiście na FF i do niedawna wydawało mi się że zastaw jest ekonomicznie i jakościowo świetny a 35L niesprzedawalne. Jednak po kilku ostatnich imprezach zauważyłem, że b.dużo używam szerokich kątów (20-24mm) więc zamówiłem 16-35 żeby rozjaśnić te ogniskowe. Ale nagle mnie olśniło, że może lepiej by było wymienić 35L na 24L skoro to tak chodliwa ogniskowa... No ale szkoda tego bokehu 35tki... a do tego tyle informacji o niecelnych 24L II w wątku o nim...
        Fotografia dzikiej przyrody GALERIA CB

Komentarz

• spuki
          Bywalec
          • 2006
          • 136

Zamieszczone przez krzychoo
          No ale szkoda tego bokehu 35tki... a do tego tyle informacji o niecelnych 24L II w wątku o nim...
          Podpinałem swój oraz kilka egzemplarzy znajomych, którzy zamawiali w ciemno. Trefnego AF oraz mydlanych egzemplarzy nie spotkałem.
          edit:
          Bokeh z 24L jest miodzio
          Ostatnio edytowany przez spuki; 8035.
          zdjęcia

Komentarz

• Pawel_G
            Uzależniony
            • 2008
            • 527

Też jestem wielbicielem stałek choć odkąd mam 16-35 mkII polubiłem i zoomy. Wszystko ma swoje wady i zalety. Ja obecnie odczuwam np brak jednego uniwersalnego zooma na sesje w studio. Tu jednak żonglerka stałkami czy praca na dwóch body trochę jest niewygodna więc zapewne zakupię coś pokroju 24-105 bo w studiu f4 tego szkła nie jest problemem.

Komentarz

• BuRton
              Uzależniony
              • 2008
              • 681

Dodam, że 24mkll było najlepszym szkłem z moich preferencji jakie miałem w systemie Canona.
              Leica MP, 28/2, 35/2, 50/1.4, 75/2.8

Komentarz

• Mad_Mac
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 1458

Zamieszczone przez Pawel_G
                Też jestem wielbicielem stałek choć odkąd mam 16-35 mkII polubiłem i zoomy. Wszystko ma swoje wady i zalety. Ja obecnie odczuwam np brak jednego uniwersalnego zooma na sesje w studio. Tu jednak żonglerka stałkami czy praca na dwóch body trochę jest niewygodna więc zapewne zakupię coś pokroju 24-105 bo w studiu f4 tego szkła nie jest problemem.
                Mialem same stalki i po sesji w studio na 24-105 od kumpla kupilem 24-70 z racji ze i w slubach sie przydaje. Co jak co ale do studia tylko zoom chyba ze masz duzo miejsca.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
                Google: Precious-moment photography UK

Komentarz

• Sunders
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 2746

Zamieszczone przez Mad_Mac
                  Mialem same stalki i po sesji w studio na 24-105 od kumpla kupilem 24-70 z racji ze i w slubach sie przydaje. Co jak co ale do studia tylko zoom chyba ze masz duzo miejsca.
                  Ja podobnie, do stałek dokupiłem zooma, tylko że 24-105, bo na wycieczkach bardzo mi się przydaje.1-2 stałki jako zapas noszę w plecaku :smile:
                  Ostatnio edytowany przez Sunders; 27139.
                  http://maciejko.net/cbsearch/ :wink:

Komentarz

• BeatX
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1751

ja po tym sezonie zmieniam 17-40 na 24L mkII :]
                    jak ogladam w necie zdjecia reporterskie z 24L to po prostu wymiekam.
                    i nie chodzi tu o ostrosc, tylko polaczenie szerokiego kata i plytkiej GO.
                    cos pieknego.
                    Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
                    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Komentarz

• ptr8
                      Dopiero zaczyna
                      • 2009
                      • 32

Rzuć proszę kilka linków do fotek które namierzyłeś z 24
                      Puszek kilka i słoiczków do kompletu

Fotografia ślubna Kraków

Komentarz

• koraf
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1748

Zamieszczone przez krzychoo
                        Ale nagle mnie olśniło, że może lepiej by było wymienić 35L na 24L skoro to tak chodliwa ogniskowa... No ale szkoda tego bokehu 35tki... a do tego tyle informacji o niecelnych 24L II w wątku o nim...
                        Olśnienie jak najbardziej słuszne :-D, co do nietrafiającego AF 24II, mam jeden z pierwszych egzemplarzy i problem jest ... marginalny :-D, może kilka % na 100% przy pełnym otworze oczywiście. Sądzę, że to wina AF w wydaniu canon (ten typ już tak ma), natomiast jeżeli mowa o bokeh i obrazku to koniecznie trzeba zobaczyć to w CZ 35/1.4 .

Komentarz

• BeatX
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 1751

Zamieszczone przez ptr8
                          Rzuć proszę kilka linków do fotek które namierzyłeś z 24
                          przegladalem glownie zdjecia z pixel-peeter:

trzeba przecedzic gnioty i znajdziesz tam mase amatorskich ujec street photo dajacych pojecie o potencjale tego obiektywu.
                          natrafilem rowniez na te strone:
                          I have to start by coming clean. I’m a geek. I love stuff, electronics, gear, and feel out of sorts if I’m not in possession of the remote...

(obrobka na tych zdjeciach do bani, ale plytka GO i szeroki kat z 24L po prostu miazdzy)
                          znalazlem jeszcze blog polskiego fotografa slubnego, ktory czesto korzystal z 24L ale gdzies mi wcielo adres
                          ale uwierz na slowo, ze zdjecia byly mega (i zdjecia i obrazowanie jakie daje 24L)
                          Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
                          Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Komentarz

• lijo
                            Coś już napisał
                            • 2009
                            • 73

16-35II to świetne szkło i po kupnie jego byłem mile zaskoczony fantastyczną jakością zdjęć już na f/2.8 i 16mm, bo na 35mm jest nieco gorzej(oczywiście wciąż bardzo dobrze). Przesiadka z 17-40 rozwiązała problem z miękkimi rogami, tutaj (16-35II) jest naprawdę świetnie (używam z 5dmk2). Wiadomo co stałka to stałka, szczególnie ze światłem 1.4, aczkolwiek są to zupełnie inne szkła i do nich najlepiej mieć dwa body, żeby bezstresowo obsłużyć np ślub. Jeśli masz jedno body i nie lubisz przepinek w pośpiechu to pomyśl o 16-35.

Komentarz

• Nippy
                              Coś już napisał
                              • 2006
                              • 89

Zamieszczone przez spuki
                              Podpinałem swój oraz kilka egzemplarzy znajomych, którzy zamawiali w ciemno. Trefnego AF oraz mydlanych egzemplarzy nie spotkałem.
                              A ja w ostatnim czasie podpiąłem do 5D ok. 10 egzemplarzy nówek 24L II i z każdym miałem problem z AF. Obiektywy testowałem mając aparat na statywie i wykorzystując testowe tablice "Focus Chart". Po tych przygodach oddałem body do kalibracji i niestety w kolejnych testowanych sztukach AF w większości przypadków nie trafia w punkt. Mam jednak pożyczoną od znajomej 24L II, która w tych samych testach AF trafia w punkt niemal w 100%. Szukam od dłuższego czasu tej dwudziestkiczwórki i niestety nie mogę znaleźć dobrego egzemplarza, a wiem, że takie istnieją

Zamieszczone przez lijo
                              Jeśli masz jedno body i nie lubisz przepinek w pośpiechu to pomyśl o 16-35.
                              Mam kilka body, ale chodzenie z dwoma, jak i przepinek w pośpiechu też nie lubię. Oczywiście trzeba się na coś zdecydować, więc na chwilę obecną wybieram dwa body

Komentarz

• koraf
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 1748

Zamieszczone przez Nippy
                                Szukam od dłuższego czasu tej dwudziestkiczwórki i niestety nie mogę znaleźć dobrego egzemplarza, a wiem, że takie istnieją
                                Potwierdzam,takie egzemplarze istnieją :-D.

Komentarz

Pracuję...