Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Szklo posiadam od 2 tygodni, w sklepie wybieralem z pary i mialem wrazenie ze jedno faktycznie nie potrafilo wyostrzyc obrazu (mimo iz nie bylo ff/bf na karcie testowej) - wybralem oczywiscie to drugie i jestem zadowolony. Stabilizacja dziala bardzo dobrze, choc glosno i "widocznie" (widac przesuniecie obrazu jak startuje) - szklo jest super, z autofokusem nie mialem problemu (choc sporo robie na manualnym ostrzeniu). Znajomy w pracy porownywal ze swoim Canonowym 18-55/2.8 i byl mocno zawiedzony faktem ze na pelnym otworze Tamron byl ostrzejszy.
Szykuje się do zakupu 17-50VC na twojej aukcji. Wiem juz że mydlanego egzemplarza nie trafię, ale co z FF, BF ? Sprawdzisz obiektyw na 17 i 50 ?
Juz sobie sam odpowiedziałem
No właśnie, Panie Cichy. Też bym się przymierzał do zakupu u Pana, ale martwi mnie nieco ryzyko FF / BF szkiełka.
Szczerze, nie wiem jak to z tym jest - powiedzcie, to w 100% zależy od body?
Bo na logikę biorąc, obraz przechodzący przez szkła ogniskować musi się idealnie na matrycę. Korpusy na matryce APS w Canonach są chyba wszystkie tak samo zbudowane jeśli chodzi o odległość gwint - sensor, więc jeśli występuje jakieś FF/BF to na moją głowę na każdym body...
Tak w ogóle witam serdecznie Wszystkich.
Trochę musiałem się naszukać, by zapytać/powiedzieć coś czego jeszcze tu niema. Ogromna kopalnia wiedzy, w Canonie siła!
No właśnie, Panie Cichy. Też bym się przymierzał do zakupu u Pana, ale martwi mnie nieco ryzyko FF / BF szkiełka.
Szczerze, nie wiem jak to z tym jest - powiedzcie, to w 100% zależy od body?
Bo na logikę biorąc, obraz przechodzący przez szkła ogniskować musi się idealnie na matrycę. Korpusy na matryce APS w Canonach są chyba wszystkie tak samo zbudowane jeśli chodzi o odległość gwint - sensor, więc jeśli występuje jakieś FF/BF to na moją głowę na każdym body...
Lustrzanki nie ostrzą matrycą, tylko modułem AF, złożonym z wielu sensorów. Matrycę masz przecież w czasie ostrzenia zasłoniętą migawką. Rozkalibrowany aparat łapie ostrość w module AF w miejscu, w którym na matrycy nie jest ostro.
Może to być konsekwencją wad optycznych szkła, choć nikt co ciekawe nie pisze że FF/BF jest związany z konkretnym punktem AF (moim zdaniem powinien).
Mikroregulacja (np. w 50d) to możliwość zmiany położenia modułu AF (chyba że się mylę, poprawcie mnie)
Kupiłem w czwartek [18.03], dobrałem sobie sztukę (na moje amatorskie oko) bez FF/BF, niemydlącą. Zdjęcia są po prostu powalające. Rozdzielczość, ostrość, barwy. Miałem okazję przez miesiąc przyjaźnić się z jego poprzednikiem - nie byłem jeszcze wtedy tak wtajemniczony w techniki foto jak teraz, może dlatego nie zrobił na mnie takiego wrażenia.
Po weekendzie zdjęciowym do danych technicznych dodać mogę ... : Zalety:
- Spory problem z AF SERVO, niemal nie działa. Nie wiem czy to wina szkła, czy body[?] Muszę to jeszcze sprawdzić lepiej w wolnej chwili.
- Dziś, nad rzeką, przy dość pochmurnym niebie pokazał że nie radzi sobie pod światło. Gdzieś mu wpadło i tak szalało między soczewkami, że kontrast tragiczny się stał. Ale to 1 zdjęcie, jedyny przypadek.
- Jednak za mały zakres ruchu pierścieniem ostrości. Owszem jest precyzyjny, ale ciężki w użyciu przy MF. Razi dodatkowo znacząca różnica w oporze między jednym a drugim pierścieniem.
Na razie tyle.
*Oczywiście bierzcie poprawkę na to, że nie używam na codzień eLek.
No to dołączyłem do tych, którzy utrafili naprawdę ostrą sztukę. Do tego VC działa znakomicie, również z wideo. Przy 50mm, mój Canon 1.4 przy tamim trzęsie jak galareta.
No to dołączyłem do tych, którzy utrafili naprawdę ostrą sztukę. .
trafic na ostra sztuke to zadna sztuka :-)
sztuka jest trafic na nieostra.
nie wiem skad te legendy o slabo ostrzacych tych tamronach.
te wszystkie historie o koniecznosci przebierania , wybierania jednego z 10-ciu - to zwykle dmuchanie balona.
Jak wiekszosc produktow z japonskim pochodzeniem powtarzalnosc i precyzja wykonania sa b. wysokie. Mozna smialoo zamawiac w internecie - szansa ze bedzie zle pracowal jest zdecydowanie mniejsza , niz szansa ze bedzie dobrze pracowal .
Gratuluje zakupu.
trafic na ostra sztuke to zadna sztuka :-)
sztuka jest trafic na nieostra.
nie wiem skad te legendy o slabo ostrzacych tych tamronach.
te wszystkie historie o koniecznosci przebierania , wybierania jednego z 10-ciu - to zwykle dmuchanie balona.
To ciekawe, bo nawet ja jako sprzedawca mogę potwierdzić, że zdarzają się kiepskie...
Proszę bardzo, jako przykład czwartkowe zdjęcia z wadliwego :
Zauważcie, że te do Canona z reguły mają FF na 50mm, a do Nikona BF.
Oczywiście TRZEBA sprawdzić obiektyw przed wysyłką, najlepiej samemu jeśli kupuje się w sklepie. Rady o śmiałym zamawianiu przez internet raczej bym nie słuchał.
Ostatnio edytowany przez Cichy; 343.
Powód: Automerged Doublepost
Zauważcie, że te do Canona z reguły mają FF na 50mm, a do Nikona BF.
Oczywiście TRZEBA sprawdzić obiektyw przed wysyłką, najlepiej samemu jeśli kupuje się w sklepie. Rady o śmiałym zamawianiu przez internet raczej bym nie słuchał.
rzeczywiscie tutaj jest paskudnie.
ale czy to aby nie byla ew. rowniez kwestia 350d?
sa w komorze lustra takie srubki do regulowania tego.
Oczywiscie nie namawiam nikogo , ale tam tez bywaja powody.
Oj nie, 350d mam dobrze skalibrowane, większość szkiełek chodzi z nią dobrze, a te które chodzą źle u mnie chodzą źle też na puszkach u klientów. Sprawdzone przy okazji testów zakupowych tutaj u mnie na miejscu
Oczywiście nie mówię, że Tamrony to samo zło, większość chodzi dobrze, choć każdy model ma inne niestety negatywne przypadłości, na które trzeba zwracać uwagę przy testowaniu.
ja bym polecal , a w kazdym razie nie odradzal.
masz 10 dni na zwrot.
mozna doskonale przetestowac w domu , w razie czego zwrocic bez podania przyczyny ..
w warunkach sklepowych to roznie moze byc z testowaniem.
A jesli sie kupi w miejscu dzialalnosci sprzedajacego czyli w sklepie to niekoniecznie musi wymienic w razie niezadowolenia.
troche klopotliwe jest to ew. odsylanie ale i tak mniej niz ewentualne dyskusje w niechetnym sklepie.
mozna doskonale przetestowac w domu , w razie czego zwrocic bez podania przyczyny ..
w warunkach sklepowych to roznie moze byc z testowaniem.
Ostatnio przerabiałem ten temat z prawnikiem i z panem z UOKiKu.
Sprzęt można zwrócić nieużywany. Dopuszczalny zarząd rzeczą niekoniecznie oznacza wyjęcie i testowanie (używanie) obiektywu. Sklep może w takiej sytuacji odmówić przyjęcia sprzętu - wtedy pozostaje już tylko droga sądowa.
Oczywiście sklepy mają różne regulaminy. Ja dopuszczam trzy możliwości: wymianę, bezpłatną kalibrację lub odesłanie szkiełka wraz z puszką i wtedy dokonuję selekcji pod wybrane body.
Zgodnie ze znaną mi praktyką tylko płyty CD/DVD nie mogą mieć naruszonego opakowania (możliwość skopiowania itp.). W przypadku obiektywu powinna być możliwość zwrotu w ciągu 10 dni nawet jeśli on był użyty, ale nie nosi tego śladów.
Komentarz