[mini test] Canon 85 1.2 L II vs. 85 1.8 USM

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • micles
    Zablokowany
    • 2006
    • 4359

Zamieszczone przez Goomis
    Jeżeli w jakiś sposób rozjechałeś moją cudowną 85 to zginiesz marnie :-P
    E tam. Po prostu będę miał 85tkę, a ty dostaniesz nową

Komentarz

• skydiver
      Coś już napisał
      • 2007
      • 57

Zastanawiam się mocno nad 85/1.2 II (choć bardziej do użytku amatorskiego) i mam dwa pytania do jego użytkowników.
      1. Dużo się pisze na temat złej pracy tego szkła pod światło, w testach widzę,że wypada znacznie gorzej od 85/1.8. Czy robiąc zdjęcia w pomieszczeniu pod silne światło (np. para tańcząca na tle dużego reflektora, portret osoby a z tyłu lampa) często pojawiają się odblaski?
      2. Czy przy bardzo bliskich portretach da się zauważyć niewielką dystorsję? W testach na FF jest to aż 1%, podczas gdy 85/1.8 ma tylko 0.25%, więc jest idealnie skorygowany.
      3. Czy mogę prosić kogoś o wstawienie zdjęcia portretowego (cała sylwetka) w okolicach przysłony 1.8- do 2.8 gdzie w tłe będą (A) liście oraz (B) kilka źródeł światła- np. lampy uliczne. Podkreślam,że chodzi mi o zdjęcia całej sylwetki lub ewentualnie osobą stojącej jeszcze dalej.

Komentarz

• MM-architekci
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2227

mowisz o szkle do amatorskiego fotografowania po czym piszesz ze ma "az" 1% ... , nawet nie zauwazysz tego a roznica 1% vs 0.25% to tyle co nic ;]

znacznie gorzej nie wypada , pojecie wzgledne co znaczy znacznie , sporo zalezy do samego swiatlo ale trzeba sie z tym liczyc

cala masa zdjec http://www.flickr.com/groups/canon85mmf12/
        no comment...

Komentarz

• MMM
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 4250

Zamieszczone przez skydiver
          2. Czy przy bardzo bliskich portretach da się zauważyć niewielką dystorsję? W testach na FF jest to aż 1%, podczas gdy 85/1.8 ma tylko 0.25%, więc jest idealnie skorygowany
          Przed 85/1.2L długo używałem 85/1.8 i nie widzę żadnej różnicy jeśli chodzi o widoczne zniekształcenia. Jeden i drugi obiektyw ich nie posiada.
          Digart

Komentarz

• gietrzy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 5727

JuzaPhoto è il più grande portale di fotografia in Italia dove puoi creare la tua pagina personale, partecipare al forum, leggere recensioni di fotocamere e obiettivi, trovare i migliori luoghi dove fotografare e tanto altro!
            the silence is deafening

Komentarz

• basala
              Uzależniony
              • 2008
              • 615

Moje pierwsze skojarzenie:

Komentarz

• micles
                Zablokowany
                • 2006
                • 4359

Hę?

..

Komentarz

• MatusP
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 442

Że ostre chyba...
                  BLOG

Komentarz

• gietrzy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 5727

Zamieszczone przez MatusP
                    Że ostre chyba...
                    Link wkleiłem na zasadzie FYI.

Dla mnie (miałem 3x 85, 1x85L, 1x85LII) różnicy nie da się zmierzyć, ale ja jestem taki bokeh freak* To po prostu trzeba zobaczyć, pomijam już rewelacyjny balans z puszkami "w gripe".
                    Każdy kto kiedyś przestrzela f/1.2 i mówi, że ceny nie warta jest albo z obozu Sony (pozdrawiam) lub nie wie gdzie w ACR są suwaki CA.

* a co mam mówić da jak jakiś ruski
                    the silence is deafening

Komentarz

• Ernest_DLRS
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1216

it has not ultrasonic motors, in spite of the USM label
                      A to na cholere jest oznaczony jako "USM"?
                      FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
                      APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Komentarz

• Cichy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 7450

Zamieszczone przez Ernest_DLRS
                        A to na cholere jest oznaczony jako "USM"?
                        Ten Pan chyba nie wie, co pisze. On USM rozumie jako ultra szybki motor
                        O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• KvM
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 208

Zamieszczone przez gietrzy
                          Link wkleiłem na zasadzie FYI.

Każdy kto kiedyś przestrzela f/1.2 i mówi, że ceny nie warta jest albo z obozu Sony (pozdrawiam) lub nie wie gdzie w ACR są suwaki CA.
                          Bo imho jest nie warta nie licząc jakichś specyficznych zastosowań, gdzie nie jest problemem prędkość a raczej powolność AF. Miałem f/1,2 II w parze z Ds'em mam teraz Samyanga i uważam, że to optymalne rozwiązanie, nie dla każdego co oczywiste. Jeśli ktoś potrzebuje normalnego AF to tylko wersja f/1,8 (miałem wraz z 5D mkI i na AF nie narzekałem)
                          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                          Zamieszczone przez Cichy
                          Ten Pan chyba nie wie, co pisze. On USM rozumie jako ultra szybki motor
                          Wielu utożsamia napęd ultradźwiękowy z szybkością. Mit jeden z wielu...
                          Ostatnio edytowany przez KvM; 9317. Powód: Automerged Doublepost
                          hm...

Komentarz

• Arek_Gd
                            Bywalec
                            • 2008
                            • 249

Zapytam tutaj...

Mam 85/1,8 i nadszedł czas na 1,2

Będę to szkło kupował jako używane , ponoć w idealnym stanie, II kę . Czy jest coś na co trzeba zwrócić szczególną uwagę przy zakupie ?

Oczywiście przestrzelę i sprawdzę (na LCD 5DmkII) , może na szybko zestawię z 85/1,8 (po przymknięciu) aby sprawdzić ostrość, ale bardziej w kontekście mechanicznym pytam, bo jak doczytałem tutaj to mechanizm działa jak w 50/1,4 , które wiadomo jakie kruche jest.

Thx
                            Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Komentarz

• micles
                              Zablokowany
                              • 2006
                              • 4359

Zamieszczone przez Arek_Gd
                              tutaj to mechanizm działa jak w 50/1,4 , które wiadomo jakie kruche jest.
                              Tyle że 50 1.4 ma ruchomą przednią część obiektywu, a 85L jest "w jednym kawałku", także aż tak bardzo bym się nie poddawał tym opiniom, które wyczytałeś.

Komentarz

• pank
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 1502

W 85L tubus działa na tej samej zasadzie, też wyłazi, tylko że jest wielki i ciężki. Jest to trochę upierdliwe bo obiektyw zdejmie się z body trzeba przestawić na manuala i przekręcić pierścień żeby tubus się schował.
                                Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

Pracuję...