Strona 11 z 17 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 169

Wątek: Lekcja optyki - f/stop, winietowanie, GO, CoC

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Ze wzoru na pole powierzchni koła Pi*r^2 wychodzi że aby otrzymać dwa razy większą wartość tego wyrażenia trzeba zwiększać r o iloczyn wartości pierwiastka kwadratowego czyli 1,41...
    Słusznie. I dzięki zarazem.. W zasadzie trochę głupie pytanie, bo gdy dzisiaj przemyślałem sobie to ponownie, udało mi się dojść do tych wniosków.. Nie skojarzyłem, że długośc promienia podnosi się do kwadratu, co wyklucza liniowy wzrost wartości przyłony..:-) Może to jakaś wczorajsza niemoc..

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    (...)
    No dzięki..:-) teraz będę siedział 2 dni ze słownikiem, żeby przetłumaczyć..
    Dyskutując o winiecie w obiektywach tez można było sypnąć linkami i byłoby po sprawie..
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    teraz będę siedział 2 dni ze słownikiem, żeby przetłumaczyć..
    Dyskutując o winiecie w obiektywach tez można było sypnąć linkami i byłoby po sprawie..
    Wiedza z tych linek to akurat dla nas jak "Ojcze Nasz" i dziesięć przykazań razem wzięte - Bahrd dzięki.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No dzięki..:-) teraz będę siedział 2 dni ze słownikiem, żeby przetłumaczyć..
    Ja czytam tekst dopiero, gdy nie zrozumiem obrazków
    No przecież były! http://www.canon-board.info/showpost...4&postcount=61
    Cytat Zamieszczone przez darkowi Zobacz posta
    Wiedza z tych linek to akurat dla nas jak "Ojcze Nasz" i dziesięć przykazań razem wzięte - Bahrd dzięki.
    Też uważam, że w internecie idzie znaleźć ciekawe rzeczy
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

I jeszcze dwie książki o m.in. DOF i TS (żeby było później łatwo odszukać): http://www.trenholm.org/hmmerk/download.html
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

przeniesione z http://canon-board.info/showthread.php?p=628487

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    MMM: winieta to nie problem
    Zależy dla kogo :-). Z mojego punktu widzenia szkło 1.4 ma dawać przede wszystkim małą GO w portrecie a przy takiej winiecie to tak będzie tylko w środku kadru.
    Niedoświetlenie w narożnikach sobie możesz rozjaśnić ale popsutej głębi ostrości już nie naprawisz. Sample na których ktoś strzeli kwiatka z paru centymetrów będą oczywiście miały rozmyte tło, ale mnie interesują typowe sytuacje portretowe np. cała sylwetka człowieka a tam się nie fotografuje szkłem 24mm ludzi z takich odległości. Przy normalnej odległości do ludzi f/1.4 przy 24mm to i tak słabo żeby odciąć tło, a jeszcze dodatkowo GO zwiększa się w kierunku narożników aż do takiej jak dla f/4.
    Krótko mówiąc jeśli efekt małej GO jest w tym szkle przy zastosowaniu portretowym słaby to jak dla mnie szkoda kasy. Jak porobię jeszcze trochę 16-35 i za pół roku zobaczę że 90% zdjęć robię przy 24mm to wtedy będę się nad 24L II zastanawiać bo mimo swoich słabości i tak nic lepszego do kupienia nie będzie.
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 03-04-2009 o 18:27 Powód: move posts

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM
    ....Z mojego punktu widzenia szkło 1.4 ma dawać przede wszystkim małą GO w portrecie a przy takiej winiecie to tak będzie tylko w środku kadru.
    Niedoświetlenie w narożnikach sobie możesz rozjaśnić ale popsutej głębi ostrości już nie naprawisz.
    Sample na których ktoś strzeli kwiatka z paru centymetrów będą oczywiście miały rozmyte tło, ale mnie interesują typowe sytuacje portretowe np. cała sylwetka człowieka a tam się nie fotografuje szkłem 24mm ludzi z takich odległości. Przy normalnej odległości do ludzi f/1.4 przy 24mm to i tak słabo żeby odciąć tło, a jeszcze dodatkowo GO zwiększa się w kierunku narożników aż do takiej jak dla f/4.
    Krótko mówiąc jeśli efekt małej GO jest w tym szkle przy zastosowaniu portretowym słaby to jak dla mnie szkoda kasy. Jak porobię jeszcze trochę 16-35 i za pół roku zobaczę że 90% zdjęć robię przy 24mm to wtedy będę się nad 24L II zastanawiać bo mimo swoich słabości i tak nic lepszego do kupienia nie będzie.
    Niezbyt rozumiem co ma wspólnego winieta z GO i dlaczego winieta "psuje" GO w narożnikach? Winietowanie od zawsze było zwiazane nierozerwalnie z bardzo jasnymi szkłami, ale nigdy nie słyszałem aby np. Leica Noctilux 50/1.0 "psuła" GO w rogach zdjęcia.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan Zobacz posta
    Niezbyt rozumiem co ma wspólnego winieta z GO i dlaczego winieta "psuje" GO w narożnikach? ...
    Z pewnością chodzi o dyskusje w tym wątku:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=44472&page=7

Mnie zastanawia jedno - po co tyle marudzenia na jakość jasnych szkieł i ich pewne "niedoskonałości" skoro i tak nie ma innej alternatywy (w takich jasnościach i ogniskowych). Potrzebuję - kupuję i pracuję. Nie to funduję sobie coś ciemniejszego i "lepszego" optycznie :-D ;-) .
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan Zobacz posta
    Winietowanie od zawsze było zwiazane nierozerwalnie z bardzo jasnymi szkłami
    Arkan, jeśli możesz pokaż jakieś sampelki low light, proszę.
    the silence is deafening

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Arkan, jeśli możesz pokaż jakieś sampelki low light, proszę.
    dołączam się do prośby

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Zależy dla kogo :-). Z mojego punktu widzenia szkło 1.4 ma dawać przede wszystkim małą GO w portrecie a przy takiej winiecie to tak będzie tylko w środku kadru.
    Niedoświetlenie w narożnikach sobie możesz rozjaśnić ale popsutej głębi ostrości już nie naprawisz. Sample na których ktoś strzeli kwiatka z paru centymetrów będą oczywiście miały rozmyte tło, ale mnie interesują typowe sytuacje portretowe np. cała sylwetka człowieka a tam się nie fotografuje szkłem 24mm ludzi z takich odległości. Przy normalnej odległości do ludzi f/1.4 przy 24mm to i tak słabo żeby odciąć tło, a jeszcze dodatkowo GO zwiększa się w kierunku narożników aż do takiej jak dla f/4.
    MMM jakie Ty masz szkła, bo niewątpliwe przemyślenia w tym temacie masz, 35L sprzedałeś, wiem że posiadasz 85L, 24-105L, używasz czegoś jeszcze?

Strona 11 z 17 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów