Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 62

Wątek: Fotografia ślubna - workflow i obróbka zdjęć

Domyślnie

To jest okienko eksportu pliku z Picasa - która daje kilka możliwości zapisu pliku - także bez dodatkowej kompresji ze strony Picasa
    argument więc odpada
    Program rzeczywiście zapisuje w jpgach ale przecież o obróbce jpgów cały czas mówię - zaznaczałem to na początku wątku

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Ok, rzeczywiście.
    Albo nie zauważyłem tego, albo wersja którą miałem kiedyś zainstalowaną nie miała tego.

Chyba sobie zainstaluję i pobawię się. Pamiętam fajne narzędzie do prostowania horyzontu i bardzo praktyczne przycinanie.
    Pozostałe korekty sprawiały na mnie wrażenie bardzo brutalnych.

Coś już napisał Awatar sleep

Domyślnie

Witam

Przepraszam że nie na temat ale przeglądając internet spotkałem się z takim zjawiskiem:
    http://www.dxo.com/en/photo/dxo_optics_pro
    program DxO Optics Pro

Moje pytanie: czy ktoś ma ten program, ewentulanie ktoś go testował. Szczerze mówiąc mam ten program i przypadł mi do gustu - ma wiele możliwości..... ale nie porównywałem go do innych więc ciężko mi ocenić jego wady i zalety.

Pozdrawiam
    40D, 5D2 + dwie L-ki, 550 EX, 580 EX II, statyw Manfrotto www.zycieplocka.com.pl

Domyślnie

Wreszcie bratnia dusza :-)
    oprócz prostowania i przycinania fajnie działa cała masa innych funkcji (wiem wszystkie można z powodzeniem zrobić w PS czy innym stworze ale trzykrotnie większym nakładem czasu i trochę lepszym efektem)
    korekcja jest nieinwazyjna - zapisywana na kopii zdjęcia
    jest prosta edycja grupowa
    proste tagowanie zdjęć
    A wszystko za darmo i w ekspresowym tempie w porównaniu do innych programów - np lightrooma
    Czyta także Rawy (co prawda pokazuje je kijowato - w niedoświetleniu o 2 -3 działki ale do rawów jest przecież co innego )
    Na dodatek fajny sposób współpracy z galeriami google w necie
    Ogólnie dobry sposób na sortowanie i prostą obróbkę jpegów oraz ich katalogowaniem na dysku - moim zdaniem oczywiście
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez sleep Zobacz posta
    Witam

Przepraszam że nie na temat ale przeglądając internet spotkałem się z takim zjawiskiem:
    http://www.dxo.com/en/photo/dxo_optics_pro
    program DxO Optics Pro

Moje pytanie: czy ktoś ma ten program, ewentulanie ktoś go testował. Szczerze mówiąc mam ten program i przypadł mi do gustu - ma wiele możliwości..... ale nie porównywałem go do innych więc ciężko mi ocenić jego wady i zalety.

Pozdrawiam

Wygląda bardzo ciekawie - wracając jeszcze do poprzedniego postu takie narzędzia jak powyższe oraz prostsze jak Picasa są potrzebne
    - wiem że PS w rękach wprawnego PS_Mana to potrafi - może nawet w podobnym czasie
    Ale analogicznie patrząc przecież kiedyś wywołanie filmu i zrobienie odbitek zlecaliśmy także maszynie a można było przecież walczyć w ciemniach z temperaturami czasami i chemikaliami by uzyskać podobny a po latach doświadczeń zbliżony do maszyny efekt
    Uważam, że czasami warto zlecić coś programowi, który poprzez dobrze zrobiony automat wykona za nas dużo pracy
    Ostatnio edytowane przez gjozwiak ; 19-08-2007 o 08:21 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rogeros Zobacz posta
    Robienie 1200 ujec z wesela to amatorszczyzna.
    To już rozumiem dlaczego nie zaglądasz na pewne amatorskie forum branżowe
    Niektórzy userzy bardzo zaniżają poziom ilością zdjęć które robią w ciągu dwóch dni :P

PS I
    Sorki - nie mogłem się powstrzymać

PS II
    Ja w tym roku już trzy razy usłyszałem od młodych "chcemy wszystkie" - już samo to jest wystarczającym powodem by nie limitować sobie pracy. Ale to uwaga amatora :P
    (korpus + kit-zoom + krótki tele-zoom + flesz) + (korpus + szeroki-zoom + kit-zoom) + (statyw + monopod) + (błyskograty 2x0.5KW + pudełka + antenki) + (plecak + torby: duża i mała) + 28Gb CF + laptok
    => www.MysiaPercTeam.tk | www.Kanu.pl | Fotografia ślubna | Zdjęcia ślubne | Blog (niekoniecznie) ślubny

Początki nałogu Awatar Hiv
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

gjozwiak, ja mam pytanie z innej beczki.

Czym focisz swoje ślubne fotki?
    2x5DII + 16-35L + 24L + 35L + 85 1.8 + 135L + 70-200 f2.8L IS + 2x580ex II i inne graty do błyskania

Coś już napisał Awatar gokyu
    Miasto
    Silesia City

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Łukasz Unterschuetz Zobacz posta
    Tyle to ja nie miałem z 4 dniowego festiwalu... Jak dla mnie im mniej zrobić w trakcie, tym mniej czasu poświęcisz na obróbkę w domu....

"Ceremonia - podpisy, przysięga, masz, goście, z rodzicami, światkami - 80 skromnie licząc" No, bo tyle się w tym kościele dzieje, że warto robić seriami jeszcze ..
    Przepraszam za zgryźliwość, ale jak ja oddaję (co prawda znajomym, bo nie mam jakoś potrzeby zarabiania na tym) to oddaję maks 100 zdjęć.. I tak wiadomo, że po 30 rodzina zasypia :]
    stary, jesli po 30 fotach rodzina Ci zasypia... hahahaha to moze lepiej zajac sie czyms innym? hahahaha - bez urazy... ot - sam sie podlozyles
    nie polemizuj z glupcem, najpierw sprowadzi Cie do swojego poziomu... a pozniej pokona doswiadczeniem...

30d + kit, 50 1/8,
    420 EX
    , plus troche fajnego badziewia na m42

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

"Ale analogicznie patrząc przecież kiedyś wywołanie filmu i zrobienie odbitek zlecaliśmy także maszynie a można było przecież walczyć w ciemniach z temperaturami czasami i chemikaliami by uzyskać podobny a po latach doświadczeń zbliżony do maszyny efekt
    Uważam, że czasami warto zlecić coś programowi, który poprzez dobrze zrobiony automat wykona za nas dużo pracy"
    Czy miałeś okazje wywoływać zdjęcia w ciemni ?? Tam nie ma żadnej walki tam jest przyjemność i szybka zabawa z tym .... Do tego napiszę, że po kilku latach maszyna musi dorównać Tobie ...

Bywalec Awatar mtata
    Miasto
    Warszawa/Bielsk Podl.

Domyślnie

Odświeżę wątek...

Mój flow wygląda mniej więcej tak:
    - zgrywam wszystko copy/paste z karty na laptopa dzieląć na logiczne części: przygotowania, ślub, wesele itd. (nie używam databanku, więc mam jeden grat więcej do ciągania...)
    - od razu po tym wypalam na dvd
    - w domu (na desktopie) do przeglądania i tagowania używam iView Media Pro Z resztą polecam stronę producenta - znaleźć tam można wiele ciekawych i inspirujących dokumentów na temam tzw. workflow i zarządzania fotografią cyfrową. To właśnie na bazie tego dokumentu (zamieszczonego na stronie producenta C1 ) próbuję rozwijać swój własny warsztat...
    - wybrane rawy kopiuję do nowego katalogu i zapuszczam C1 wołając do tiff
    - w Bridge robię konwersję wszystkich tiff'ów do psd, puszczając jednocześnie akcję z podbiciem nasycenia kolorów
    - dalej następuje żmudne dłubanie w PS w każdym zdjęciu, wspierając się akcjami (np. konwersja bw).......
    - przygotowane psd konwertuję do jpg
    - ostrzenie za pomocą akcji

Mój przepis ma jedną poważną wadę: w moim przypadku zajmuje stanowczo za dużo czasu, szczególnie krok z dłubaniem w PS... Dlatego chętnie poznam jak to robią bardziej doświadczeni ode mnie jak np. oskarkowy, kalina czy sven

Niestety, zaliczam się do tych, którzy do domu wracają z 1,5-2 tys. materiału do obróbki - to też zapewne obszar do optymalizacji... :-?

Bywalec Awatar Toffic
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mtata Zobacz posta
    ... Niestety, zaliczam się do tych, którzy do domu wracają z 1,5-2 tys. materiału do obróbki - to też zapewne obszar do optymalizacji... :-?
    O Boże!
    Sorry za OT ;-)
    Fotografia

fotoseo - Katalog stron fotograficznych

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów