Najlepsza foto drukarka do formatu A4

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • simon83
    Bywalec
    • 2007
    • 216

Czy ta drukarka posiada w sterowniku zaszyte jakieś ograniczenia wydruku (wynikające np. z wydajności pampersa, trwałości głowic itp)? Szukam po prostu dziury w całym
    Pozdrawiam, Szymon Zdziabek
    Blog: http://szymon.zdziabek.net/blog

Komentarz

• tomkod
      Bywalec
      • 2010
      • 136

Witam,
      jestem już po parudziesięciu wydrukach z L800 i oto moja opinia:

Jakość wydruku zdjęć kolorowych - b.dobra. Nie miałem dotychczas drukarki fotograficznej a wszystko drukowałem w labach i tutaj jakość na plus. Niestety zdjęcia w czerni pozostawiają wiele do życzenia ale tego się spodziewałem - nie można oczekiwać cudów przy jednym czarnym tuszu. Także przejścia tonalne w czerni praktycznie nie istnieją ale rozjaśniając mocniej cienie wydruk akceptowalny.

Co do eksploatacji - wydrukowałem ok 15 stron A4 w pełnym kolorze plus pare mniejszych formatów i jak narazie ubytek tuszów znikomy - do tego wszystkie jak narazie na tym samym poziomie zużycia. Nie testowałem jeszcze papieru od Epsona Premium tylko matowy Ilford oraz błyszczący Fomei. Na Ilfordzie zdjęcia wychodzą dużo ciemniejsze - może to kwestia profilu bo jedyny dostępny najbliżej L800 na ich stronie to profil do P50.
      Co do wydruku tekstu nie ma rewelacji - jakość bardzo przeciętna, szybkość też nie zachwyca ale to drukarka do zdjęć więc nie to jest aż tak istotne.
      Cały czas jeszcze testuje i próbuje uzyskać to co na monitorze ale niestety mój Eizo S2243 jest nieskalibrowany więc to też loteria.

Podsumowując - drukarka bardzo ekonomiczna w eksploatacji (pomijając zakup) przy bardzo dobrej jakości wydruku zdjęć kolorowych. Jeśli ktoś ma zamiar drukować dużo BW i innych artystycznych to odradzam bo to nie tędy droga.

Zamieszczone przez simon83
      Czy ta drukarka posiada w sterowniku zaszyte jakieś ograniczenia wydruku (wynikające np. z wydajności pampersa, trwałości głowic itp)? Szukam po prostu dziury w całym
      Nic takiego nie zauważyłem, ale to dopiero początek mojej zabawy z tą drukarką i mam nadzieje nie minie szybko

Komentarz

• CEZAREUSZ
        Dopiero zaczyna
        • 2009
        • 22

Dla mnie jest spoko, mimo że nie mamy jeszce profili na ILFORDA to moge pomóc moim tutkiem, sprawdzana zgodność z referencyjnymi wydrukami chemicznymi z "cyfrowaciemnia" oraz drukarką kolegi Epson Stylus Pro 4000 wiec jest na tej L800 naprawdę spoko

tutek dla papieru ILFORD Smooth Pearl, link: ustawienia

+ we właściwościach drukarki ustawiamy Epson Premium Semigloss

Można się bawić i spokojnie oczekiwać gotowych profili od ILFORD'a

PS proponuję jeszcze zmienić ustawienia:
        - niebieskiego na -6
        - zółty na +6
        cieplej będzie w tych ala czerniach
        Ostatnio edytowany przez CEZAREUSZ; 23321.
        Regulamin pkt 8.

Komentarz

• Paweł Grabowski
          Początki nałogu
          • 2004
          • 343

Witam!
          Koledzy, potrzebuję kupić drukarkę foto ze skanerem, taki kombajn A4 do biura domowego ( nie mam miejsca na dwa osobne urządzenia), ale taki z bardzo dobrą drukarką foto w jednym. Czy Epson Epson Stylus Photo PX660 będzie dobrym wyborem?
          Koszty eksploatacji nie sa tutaj znaczącym kryterium, myślę o wydruku ok. 15 - 20 zdjęc do formatu A4 na miesiąc, w praktyce pewnie więcej 13 x 18 a A4 kilka sztuk. Liczy sie dla mnie jakość, łatwość ustawień i dostępność profili do danego typu tuszy i papieru (mam zamiar używać tego samego producenta abym nie musiał specjalnie kalibrować drukarki i monitora). Acha sprzęt to MacBook Pro i zestaw foto jak w stopce.

Pozdrawiam i z góry dzieki za jakieś porady, oczywiście może byc co innego niz ten Epson, ale Epson ma chyba najwięcej pozytywnych opinii w drukarkach foto.
          EOS 5 | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0 | 24-105IS/4.0 | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX

Komentarz

• czornyj
            Zasłużeni
            • 2006
            • 2626

Przytul MG6250
            Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• AdGo
              • 2009
              • 1

Jako, że to mój pierwszy post (choć forum odwiedzam od dłuższego czasu) chciałbym wszystkich przywitać.

Poszukuję urządzenia wielofunkcyjnego do domu z możliwościami dobrych wydruków foto do formatu A4.
              Zależy mi, na dobrej jakości wydruków (tj. odzwierciedlenie kolorów oraz przejścia tonalne) w kolorze jak i B/W.
              Na chwilę obecną rozważam zakup Epsona PX830FWD oraz wspomnianego wyżej przez czornyja Canona MG6250.
              Która z nich byłaby wg. Was lepszym rozwiązaniem?
              Na zakup mogę przeznaczyć +/- 1000 zł.

Pozdrawiam
              Adam
              C 50D, C16-35L f4 IS, C85 f1.8, C580exII, Benro... itd

Komentarz

• czornyj
                Zasłużeni
                • 2006
                • 2626

mg6250 to bezwahacz. Lepiej drukuje b&w, tekst na zwykłym papierze, żre mniej tuszu, głowice się nie zatykają, a do tego jeszcze jest ładniejszy.
                Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• mk20
                  Coś już napisał
                  • 2007
                  • 71

No i mam problem. Muszę zastąpić czymś Epsona R300. Najbardziej mi pasuje EPSON Stylus Photo PX730WD ale jej gabaryty - to wielkie pudło. Szukam wymiarów rzeczywistych urządzenia złożonego (duplex) ale bez wyciągniętych tacek. Czy może zakupić Canona MG6250 lub Epsona PX660? Co będzie lepsze. Epson PX660 nie ma WIFI a na tym mi zależy.

Komentarz

• czornyj
                    Zasłużeni
                    • 2006
                    • 2626

L800 jest malusia. Do tego są już dostępne tuszyki po ~56PLN, czyli +/- tyle samo co do PX/MG - oczywiście z tą subtelną różnicą, że mają one 6-7x większą pojemność
                    Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Koper
                      Dopiero zaczyna
                      • 2007
                      • 17

Niedawno popełniłem trochę kolorowych wydruków na kombajnie epsona px660. Drukuje na oryginalnych tuszach i papierze, jakość wydruków mi pasuje(b&w nie próbuje nawet bo z założenia wyjść nie może)- jedyne co mnie boli to okrutna cena za tusze. W związku z tym wpadł mi do głowy szczwany i przeszpiegły plan: zakupić tusze we flaszkach dedykowane do L800, do swojego epsona zakupić kartridże samoresetujące, napełniać je tymi sokami od epsona i cieszyć się przyzwoitymi wydrukami w domowym zaciszu.
                      Teraz pytanie do was czy takie coś ma sens?
                      Na zdrowy rozum nic się nie zmienia, tusze teoretycznie te same, papier ten sam, profile te same - jednak może jest jakiś czynnik "x" o którym nie wiem, a który sprawi, że pani praktyka rozszarpie moją teorię

Komentarz

• gadget_zary
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1046

Czynnikiem X mogą być kartridże i jakość ich wykonania.

Komentarz

• KrzysiekT
                          Bywalec
                          • 2009
                          • 141

Czy Epson planuje może coś takiego jak model L800, tylko że formatu A3+?

Dość już mam problemów z Epsonem 1400 i Cissem z allegro, który wcale tak mało nie kosztował... Jutro drukarka jedzie do serwisu... Mógłbym drukować na oryginalnych tuszach, ale wiem, że pewnych zdjęć bym nie wydrukował, bo po prostu "szkoda tuszu". Z drugiej strony chyba niestety nie ma dobrych rozwiązań pośrednich w tym temacie.
                          Pozdrawiam, Krzysztof

Komentarz

• gadget_zary
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 1046

Czy jest szansa na znalezienie czegoś sensownego do 500 zł (wielofunkcyjność mile widziana ale nie konieczna) ?
                            Zastosowanie:
                            Nadruki na CD (głównie)
                            Dokumenty
                            Czasem jakieś zdjęcie.

Drukarka (o ile się znajdzie) będzie eksploatowana na na ori tuszach i papierze.

Komentarz

• Koper
                              Dopiero zaczyna
                              • 2007
                              • 17

Rozważając takie rozwiązanie, również najbardziej obawiałem się jakości kartridży.
                              Jednak, o ile się nie mylę, to zaawansowanie technologiczne takiego pojemnika d**y nie urywa,
                              więc nawet średnio ogarnięty chinol powinien dać radę.

Komentarz

• gadget_zary
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 1046

Niby tak ale wystarczy popatrzeć na kartridże niektórych zamienników gdzie tusz zaczyna wyciekać, "gąbka" dozująca tusz do dysz ulega zniszczeniu itp.

Ale to tylko moje gdybanie oparte na spostrzeżeniach dotyczących chińskich zamienników tuszy.

Komentarz

Pracuję...