Cytat Zamieszczone przez GalaktycznyMuczaczo Zobacz posta
Portfolio to podstawa bez tego to mozesz konczyć kursy gdzie chcesz i miec ajki tylko wymarzysz sprzęt a i tak bedzie lipton.
niewiem czy doczytałes do toego zdania? nigdzie nie napisalem ze tylko FF i L'ki to podstawwa, sam nie mam zadnej i jakos zyje tutaj odnioslem sie do towjego zdania na temat fotografii produktowej ze to fajny zestaw bo wystarczy przykmnac szkło, dac swiatło i stół bezcienieowy i moznacykac te podstawowwe foty na allegro tzw. W przypadku portretów wielokrotnie chce sie uzyskać dany efekt i to nie tylko poprzez GO, małą czy dużą ale przez to jak w danej ogniskowej nasze tło się zacieśni względem tego co mamy w obiektywie, bo jak wiemy zdjęcie na 20 mm zrobione z takiej odległosci aby była twarz skadrowna tak jak w przypadku 85mm da nam kompletnie inne tło ito nie tylko pod względem GO. duzo by mozna spekulować jest kilka prostych rzeczy

-sprzet to nie wszystko, ale warto miec lepszy niz gorszy
-super sprzęt nie nadrobi braku wiedzy
-poteżną wiedzą nie sprawisz żeby iso mniej szumiło albo zeby zdjęcia były bardziej ostre (pomijam tutaj odszumianie w programach itp, mowie o tym ,ze czy to ja czy moja matka zrobi zdjęcie, to na iso 3200 tak będzie ono takie samo to samo jak zaloze szkło, przmknę do f5.6 tak nie ma to znaczenia kto robi zdjęcie bo ostrosc jest zalezna od sprzetu)
- klienta zachwyci się zdjęciami jakie sie robi a nie ile wydalo na sprzęt, jeszcze nie mialem kogos kto powiedzial ze wymogiem są L'ki w moim plecaku
w sumie to znalazło by sie ich uzo wiecej mysle, najwazniejsze to chyba znac mozliwosci sprzetu, znac swoje mozliwosci , mierzyć wyzej i dalej i caly czas sie rozwiajc tak aby kazda nastepna sesja byla wg nas lepsza