Witam!
Od trzech dni, jestem posiadaczem obiektywu L 24 105, dzisiaj robiłem nim zdjęcia, i zaczął mi wyskakiwać dziwny błąd. W sumie canon 5d mark II kupiłem niedawno bo wcześniej używałem sony z obiektywami Minolty i tam błędów nie było. Obiektyw kupiłem używany za całkiem dobrą cenę 1800 zł, ale do rzeczy:
Wyskakuje błąd styków error 01 wyczyść styki łączące obiektyw z aparatem. I sprawa wygląda dziwnie, bo styki wyczyściłem alkoholem i nadal jest ten sam problem. Sprawa wygląda o tyle dziwnie że na przysłonie 4.0 czyli maksymalny otwór obiektywu jest ok, problem pojawia się gdy skręcę przysłonę do minimum 4,5 a także zmienię ogniskową z 24 na wyższą czyli 50, 75 i dalej (na ogniskowej 24 wszystko działa sprawnie nawet na wyższych przysłonach).
Jeśli jest tutaj jakiś specjalista który mi powie jak z tym faktem sobie poradzić będę wdzięczny, jako nowy użytkownik na tym forumW razie czego jestem z Wielkopolski
Szkoda mi sprzedawać tą L-kę bo ostrość jest rewelacyjna, drugiego takiego egzoplazma nie dostanę
![]()