Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Problem z oświetleniem studyjnym - zdjęcia biżuterii

Mieszany widok

Domyślnie Problem z oświetleniem studyjnym - zdjęcia biżuterii

Witam, mam problem z oświetleniem zdjęć biżuterii. Zdjęcia pomimo "pozornie" dobrych ustawień, postprodukcji w Photoshopie i Zerene Stacker nie mają zadowalającej jakości/ostrości. Nie mam zbyt dużej wiedzy na temat oświetlenia studyjnego. Wiem tylko, że lampy nie trzymają mocy błysku i temperatury barwowej, co przeszkadza przy postprodukcji (zdjęcie 1)

Moje pytanie to: Jakiej firmy, o jakiej mocy i z jakimi modyfikatorami światła powinny być lampy do tego rodzaju fotografii? Jakie ustawienie lamp byłoby najlepsze, aby uzyskać najwyżej jakości obraz. Czy namiot bezcieniowy to dobre rozwiązanie? Może problem tkwi nie tylko w świetle, ale także np. w obiektywie.

Lista sprzętu fotograficznego:
    Canon 5d mark III + 85 mm/1.2 + pierścienie marko 13 mm, 21 mm, 31 mm.

Lista sprzętu oświetleniowego: 2 lampy firmy F&V mini flash 120 (energia błysku - 120 Ws, liczba przewodnia - 28) + 2 lampy F&V electronic umbrella flashlight (energia błysku - 40 Ws + odbłyśnik (srebrna pleksi).

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Domyślnie Odp: Problem z oświetleniem studyjnym - zdjęcia biżuterii

Co do lamp sie nie wypowiem, szklo natomiast zmienilbym na100 macro. 100 l bedzie lepsza niz 85 na pierscieniach.

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Zobacz, może to Ci będzie jakoś pomocne:

https://www.youtube.com/watch?v=_q2BIhb-pa0

Uzależniony Awatar italy

60 macro. ewentualnie 100 macro.Żadne pierścienie. Napewno ściany nie w tym kolorze ! Przerabiałem to,zmieniło się na zdecydowanie lepiej po pomalowaniu na biało, ale dla mnie lepsze efekty daje kolor ścian jasnoszarych matowych.Namiot daruj sobie.Zdecydowanie zmień TłA.
    Ale to moje zdanie, pewnie każdy zajmujący się czymś podobnym ma na początku kłopoty.Jedynie eksperymentowanie pod dany typ fotografii i tego co chcesz osiągnąć da efekty.Inna rzecz, ktoś zajmujący się zarobkowo fotografia produktową niechętnie albo w ogóle nie zdradzi swego warsztatu pracy.
    Co do lamp dla mnie najlepsze efekty spełniają softboxy.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez italy Zobacz posta
    60 macro. ewentualnie 100 macro.Żadne pierścienie.
    60 jest ef-s na 5d nie poleci bez kombinacji.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Lampy - nie da się ukryć, że "nieco" odstają swoją klasą od klasy aparatu i szkła. Ze spraw praktycznych: kontrolka gotowości może się w nich zapalać przed zakończeniem ładowania, więc lepiej się nie spieszyć.
    Jeśli mimo to będziesz mieć problemy z dużymi różnicami mocy i barwy błysku, niestety będzie trzeba pomyśleć o zmianie lamp (balans bieli chyba miałeś "na sztywno" na "według wzorca", więc to nie powinno pływać).
    Może to głupie pytanie, ale nie miałeś jakiejś kolorowej koszuli/bluzki? Z tego co widać w obrączkach i pierścionkach odbija się całe pomieszczenie, więc kolorowa bluzka w okolicy aparatu też mogła dodać coś swojego, podobnie jak ciepła deseczka i wszystkie inne kolorowe przedmioty w najbliższej okolicy. Trochę mnie zastanawia "AI Servo" do zdjęć statycznego przedmiotu, w stałej odległości.

Wielkie dzięki za odpowiedzi, już mniej więcej wiem którą drogą iść.

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

moim zdaniem najlepiej doświetlać to wszystko światłem ciagłym, gdyż mając aparat podpięty podkompa mozesz sobie wszystko ładnie korygować w czasie rzeczywistym zamiast kombinować z ustawieniami, rawami i potem obróbką.
    Pokazujezs tez nam gotowy efekt ale nie pokazałeś jaki efekt chciałbyś uzyskać co powoduje ze nie jestesmy w stanie jednoznacznie określić jak ci pomóc.
    No i na koniec, fajny aparat, super szkło, ale do fotogrfii produktowej raczej zbędne, tutaj lampy oraz czy to namiot, stół czy inny powierzchnia na której znajdują sie przedmioty gra duzą role. No i obiektyw raczej makro warto mieć , coś z odwzorowaniem 1:1 dzięki czemu detal będzie znacznie bardziej widoczny jak przy obiektywach z innym odwzorowaniem.
    Olej pierścienie, pożycz sobie od kogos szkło makro zobaczy co to znaczy fajne foty produktów małych
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

1. Światło ciągłe to w sumie dobry pomysł, tylko czy nie będzie zbyt słabe żeby uzyskać taką jakość i szczegół jak na zdjęciach poniżej? W takim wypadku jakiej firmy byście mi polecili lampy ze stałym światłem, do tego typu fotografii? Zaznaczam ze nie stać mnie na kino flo hahah.

3. A jeżeli światło błyskowe to jakiej firmy i o jakiej mocy? Końcówki= softbox po bokach i okta na boomie z góry? to dobry pomysł?

4. Jeszcze jeden problem: Mam wrażenie że tracę kontrast i szczegół przez rozproszenie światła przechodzącego przez namiot. Co jeśli nie namiot bezcieniowy? (żeby światło było mocne, wydobywało szczegół a jednocześnie uniknąć odbicia otoczenia od powierzchni biżuterii).

5. Czy obiektyw o ogniskowej 100 mm będzie dobrym rozwiązaniem? I czy warto rozejrzeć się za zamiennikiem canona? (np. tamron)

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Cytat Zamieszczone przez Bartosz1994 Zobacz posta
    Co jeśli nie namiot bezcieniowy?
    Może Stół Bezcieniowy?
    R3 + RF85LDS

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów