Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: 18-55 "makro"

Mieszany widok

Uzależniony Awatar trothlik

Domyślnie 18-55 "makro"

Córka "załatwiła" mi kita na amem. Postanowiłem pokombinować i podpiąć go odwrotnie i pobawić się w, powiedzmy że makro...
    Problem polega na tym że trzeba podejść bardzo blisko tego co chce się cyknąć. Głębia ostrości jakoś nie przeszkadza.
    I teraz pytanko, czy można jakoś zwiększyć odległość od fotografowanej sceny?
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie Odp: 18-55 "makro"

Cytat Zamieszczone przez trothlik Zobacz posta
    I teraz pytanko, czy można jakoś zwiększyć odległość od fotografowanej sceny?
    Założyć telekonwerter x1,4 nawet x2.0, zwiększy się wyciąg, odwzorowanie, ale i ogniskowa, a tym samym odległość przedniej soczewki od przedmiotu.
    Za to spadnie światło i bez lampy z dyfuzorem będzie "słabo".
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 12-05-2015 o 21:29

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

Co konkretnie zrobiła córka ze szkłem? Jeżeli działa w manualu, to na pierścieniach i 50mm możesz działać. Jest też patent w sieci z wyjęciem pierwszej soczewki, wtedy zoom działa zwiększając skalę odwzorowania. Jak znajdę stronę dam Ci linka. Ale dyfuzor na lampę lub długie czasy Cię nie ominą.
    Ostatnio edytowane przez słowiczek ; 16-05-2015 o 11:58

Uzależniony Awatar trothlik

Cytat Zamieszczone przez słowiczek Zobacz posta
    Co konkretnie zrobiła córka ze szkłem?
    Zleciał na glebę . Rozkręciłem go i wyleciało jakieś połamane plastikowe coś. Poskładałem i działa w maualu. Szkło i tak na straty więc pomysł z przednią soczewką chętnie przetestuję. Póki co to ani konwertera ani pierścieni chwilowo nie posiadam.
    Dzięki za sugestie.
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Uprawnienia umieszczania postów