Nie ma idealnych ustawien, slub to praca caly dzien, w roznych pomieszczeniach jak i na zewnątrz, impreza to światło kolorowe często. Raz ustawisz iso 100 f1.4 czas 1/3200 a innym razem iso3200 f1.4 i czas 1/100 . Jezeli umiesz fotografowac w trybie manualnym jest to duzy plus gdyż wtedy łatwo wskoczyc na priorytet przysłony albo czasu. Jednak że znajomosc manuala i tego co do czego musisz sama poznać, zawsze też możesz udać się na kurs doszkalający.
Częsciej matrycowy gdyż jest bardziej uniwersalny, jednakże zdarzało się uzywać pomiaru punktowego, miałem taką sytuacje gdzie na wyjscie z kosciołu padało światło a zaraz po bokach z obu stron cień, na matrycowym nie tyle co przepalało ale wyglądało to dosc nieciekawie, gdyby panna młoda wyszła w biale sukni na to swiatło to mialbym duzy problem z tym zdjeciem. Pomiar swiatla tez jest zalezny od sytuacji ale przewaza tutaj matrycowy pomiar u mnie.
Z powodu iz af w mojej puszcze nie był najlepszej jakosci na punktach innych niz centralny , tak koryzstałem praktycznie tylko z tego. Jednakże centralny punkt potrafi dosc mocno znudzić zdjęcia i warto czasem dać pare gdzieś z boku, czy w innej czesci kadru.
Ja pracowalem na one shot praktycznie caly czas, nie specjalnie ufałem temu czy te milimetry podczas pracy AF nie pójdą w złą stronę. zreszta jak juz pisalem af w mojej puszcze nie nalezal do najlepszych. Ale kiedy panna młoda idzie do ołtarza i sie wali serie zdjeci to na one shot duzo nie zdialasz.Więc tutaj też , wszystko zalezy od tego co sie bedzie działo
Patent to wiedza , rozumiem ze sie uczysz ale inaczej tego sie nie da zrobić jak poprostu to robićno chyba ze stac cie na drogie kursy ale mimo wszystko praktyka to wazna rzecz. pomysl sobie taka sytuacja, pada szaro panna młoda wchodzi do koscioła i juz nie pada, idzie do ołtarza, odprawia ojca na ławke i wtym momencie (czesto fajny kadr) wychodzi słonce i przz okno pada na panna młodą... przepał zapewne. Dlatego tez są sytuacje w ktorych nie ma uniwersalnych ustawien.
Wiadomo podstawy, dobrze naswietl zdjecia, nie przepal i nie niedoswietl, staraj sie uzywac najnizszego mozliwego iso na jakie pozwala ci dana sytuacja, starac sie aby czsay maksymalne byly w okolicach 1/200sek gdyz nizej zacznie juz ruch nie byc zamrozony.
duzo czytaj, ogladaj filmy i staraj sie robić jak najwiecej zdjec, wybierz sie do koscioła w tyg kiedy nie ma mszy weź aparat zobacz jak w srodku to wszystko działa. Oglądaj galerie innych ludzi, dobrych fotografów, czerp z nich inspiracje.