Ja kupiłem niedawno ze sporym ff - i jest to pierwsze moje szkło z tym problemem, ale jak się dowiedziałem, b/f focus nie jest wadą umożliwiającą reklamację obiektywu.
Ja kupiłem niedawno ze sporym ff - i jest to pierwsze moje szkło z tym problemem, ale jak się dowiedziałem, b/f focus nie jest wadą umożliwiającą reklamację obiektywu.
wystepuje, oczywiscie, jak u kazdego producenta*
chociaz wedlug tego co lensrentals mierzy, Canon w ostatnich latach bardzo przylozyl sie do procesow produkcji i nie dosc, ze swietnie zautomatyzowal produkcje, to jeszcze bardzo dopracowal jakosc projektow i konstrukcji. wiec tak naprawde kupujac najnowsze modele obiektywow mozna brac w ciemno - co najwyzej dla wlasnej higieny psychicznej przy bardzo skomplikowanych konstrukcjach optycznych (100-400 mkII) mozna sobie przestrzelac dwa egzemplarze, zeby wybrac ten z pomiarem 1456 zamiast tego "tylko" 1455!
* - u Nikona jest wiekszy, bo tam jest duzy rozrzut jakosciowy - z tym ze pomiedzy modelami aparatow, i to w desen: "a w tym modelu co akurat udalo im sie sp*"![]()
Aptur - Próbowałem ustawić idealnie, ale czasem "żyleta" była na -20, czasem na -10 (szczególnie różnice widać było przy zdjęciach na większą odległość), więc dałem sobie spokój i jak nie jestem zadowolony z ostrości, to przełączam na LV i ręcznie ostrzę. W sumie dla lepszego pierścienia regulacji ostrości kupiłem ten obiektyw, bo mam superostrą, starą ale jarą 50/1.8 II![]()
Sądząc po twoim fajnym portfolio nie potrzebujesz jakichkolwiek rad ale...Piszesz, że był FF a regulację dawałeś na -10? Metoda jaka mi się sprawdza: robię zdjęcie na LV, potem powiedzmy po trzy sztuki na jednym ustawieniu regulacji aby wykluczyć błąd (np. 3na zero, 3 na -10, 3 na +10). Wybierasz najlepsze i zawężasz regulację. Teoretycznie powinieneś dążyć do ostrości ze zdjęcia na LV.
Lubię jasne stałki i na 6D wszystkie szkła jakie posiadam wymagały delikatnej mikroregulacji (max. +/- 5).
Dzięki za porady, pewnie chodziło o BFTo był pierwszy raz, gdy coś mi nie grało, dlatego zacząłem poznawać tajniki mikroregulacji, wcześniej po prostu robiłem zdjęcia
Być może też dlatego, że mojej branży i tak robię zwykle na f5,6-14...
Pozdrawiam
Witam!
Ja kupując mojego 50/1.8 STM miałem jedną sztukę w sklepie, prosiłem zapakować i kupiłem. Mam w aparacie mikroregulacje ale jest niepotrzebna bo najlepsze ustawienie to +/- 0.
Pozdrawiam
Lutek
EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150
Kupiłem wysyłkowo, bo to było z pierwszej polskiej partii towaru. Korekty nie wymagał. Od razu wyrzuciłem starego nifty-fifty.
Ja testowałem ten obiektyw w dwóch sklepach i łącznie miałem w ręku 5 szt.
I dopiero 4 sztuka mnie zadowoliła , ale i tak musiałem ustawić lekko na minus.
Czasem myślę, że to moje body jest takie wymagające ,ale z Canonem 15-85 i Tamronem 70-300 VC USD współpracuje idealnie .
Mimo to obiektyw jest fajny i wart swojej ceny , szczególnie po wymianie ze starszej wersji która była masakrycznie nieprzewidywalna pod względem AF.
Ostatnio edytowane przez fancik ; 08-05-2016 o 01:31
Myśl i oceniaj sprawiedliwie....
Canon 50 D/ 15-85/3.5-5.6......50/1.8 STM...Tamron 70-300VC USD i trochę różnych dodatków,które czasem się przydają.