Rację mają ci, którzy twierdzą że wycenianie kawałka plastiku pokrytego wewnątrz materiałem ponad 100 zł to zdzierstwo.
Ale to nie jest takie proste jak tu przedstawiacie. Są produkty chińskie wysokiej jakości i są produkty chińskie które rozlatują się w rękach przy pierwszym użyciu.
Różnica może wynikać z jakości/rodzaju użytych materiałów czy też precyzji wykonania.
Zawodowo mam do czynienia z różnymi narzędziami zarówno z Chin, jak i z państw europejskich i USA.
Najgorszą jakość prezentują oczywiście narzędzia chińskie.
Dla odmiany najwyższej jakości bywają narzędzia... chińskie.
Dodatkowo sprawę wyboru komplikuje często fakt, że tanio wykonany szajs czasem miewa naprawdę niewiele niższą cenę od sprzętu dobrej jakości - jeśli tylko nie ma kolosalnych różnic wizualnych. To już zapewne inwencja handlowców, niekoniecznie tych od detalu...
Masz rację, ale pomstowanie na rodzimy handel bez uwzględnienia wszystkich czynników kształtujących ceny nie jest rozsądne. Zrób eksperyment i zacznij handlować osłonami p-słon w cenie dwukrotnie niższej niż konkurencja na Allegro i zobaczymy jak szybko zwiniesz interes :-)ostatnio szukałem płytki arca pu-60 (arca 60mm) ale mogła być inna (producent dowolny bo w końcu to standard induro, benro, sunwayfoto, cokolwiek) nawet byłem gotów wydać te osiemdziesiąt parę złotych (bo potrzebowałem na teraz) i co i nico nasi wspaniali kupcy mają tylko ofertę bez stanu magazynowego - chińczyk ma stan magazynowy (możesz kupić 1000 sztuk) i ta sama płytka (taki kawałek aluminium ze śrubą) kosztuje 20 zł z transportemi to w pełni obrazuje stan rodzimego handlu
W ogóle handel stoi na głowie dziś. Na przykładzie z mojej branży - dystrybutor generalny/importer rzadko kiedy pracuje na marży <100% (już po udzieleniu najwyższych możliwych rabatów!), a detal musi się zadowalać narzutem na poziomie 10-35%. Czyż proporcje nie powinny być odwrotne?
PS: Jeśli płytka kosztuje 20 zł wraz z transportem, to ja jednak dobrze bym się jej przyjrzał. Przecież przesłanie jej do Polski to pewnie 2/3 tej ceny (listem ekonomicznym!). Jakiej jakości zatem muszą być użyte materiały?