nie jestem na kupnie takiej osłony, do mojej pięćdziesiątki osłonę dołożyli ale te argumenty są takie sobie
1.osłony robi jeden i ten sam chińczyk, a jak nie ten sam to jego kolega też chińczyk
2.żadne podatki nie zostaną zapłacone ani w przypadku zakupu na aliexpress ani na allegro
3.na zysk (przy małych kwotach) trzeba spoglądać procentowo lub rocznie (w tym przypadku procentowo) a nie kwotowo
4.oszczędność 300 zł na obiektywie za 1800 zł ma (w innym kanale dystrybucji) ma najczęściej mniejszy sens niż oszczędność 85zł na osłonie za 15zł, kupno w obiektywu w normalnym kanale dystrybucji może skutkować normalną gwarancją oraz możliwością przetestowania sprzętu - ja w takim przypadku nie poszukuję innego kanału żeby zaoszczędzić 15%, przy osłonie za 15 zł ani oglądanie ani gwarancja nie ma znaczenia więc warto zaoszczędzić.
5. trochę taniej to dla mnie 10%-15% taniej no niechby 30% ale ponad sześć razy taniej to już nie jest trochę - ponad sześć razy drożej to już zaliczam do robienia w bambuko klienta
ostatnio szukałem płytki arca pu-60 (arca 60mm) ale mogła być inna (producent dowolny bo w końcu to standard induro, benro, sunwayfoto, cokolwiek) nawet byłem gotów wydać te osiemdziesiąt parę złotych (bo potrzebowałem na teraz) i co i nico nasi wspaniali kupcy mają tylko ofertę bez stanu magazynowego - chińczyk ma stan magazynowy (możesz kupić 1000 sztuk) i ta sama płytka (taki kawałek aluminium ze śrubą) kosztuje 20 zł z transportemi to w pełni obrazuje stan rodzimego handlu