Pokaż wyniki od 1 do 10 z 483

Wątek: Canon EF 50mm f/1.8 STM

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Canon EF 50mm f/1.8 STM

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Soczewki maja tę sama średnicę ok. 30 mm. Niby ta sama optyka, ale niektóre testy pokazuja lepsze wyniki dla stm i to znacznie.
    Np. test Popular Photography twierdzi, że dystorsja jest kilka razy mniejsza niż w wersji II i winieta też.
    Nie wiem, czy można w to wierzyć, ale na oko bardziej mi się obrazek podoba w stm.
    Nie wiem jak z winieta w mark II bo używalem go z 7D było ok. Natomiast stm mam podpięty do 6D więc pełna klatka. Na 1.8 winieta jest dość duża. Wydaje mi się jedynie że mark II był odrobine lepszy pod ostre światlo. Reszta na korzyść stm szczególnie celność af. Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie Odp: Canon EF 50mm f/1.8 STM

Cytat Zamieszczone przez zmijew1981 Zobacz posta
    Wydaje mi się jedynie że mark II był odrobine lepszy pod ostre światlo. Reszta na korzyść stm szczególnie celność af.
    Hmm....to ciekawe, bo w zasadzie wszystkie testy znajduja lepsza pracę pod światło w stm jako jedno pewne ulepszenie optyczne, bo stm na pewno ma nowe powłoki, co wdać gołym okiem (powłoki, nie pracę pod światło).
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Uprawnienia umieszczania postów