Strona 23 z 49 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 483

Wątek: Canon EF 50mm f/1.8 STM

Domyślnie Odp: Canon EF 50mm f/1.8 STM

Mam to szkło podpięte do 6D ,wczesniej używałem z 7D 50mm mark II moge powiedzieć ,że soczewka jest taka sama tylko gwint mniejszy. Poza tym celność af w zestawieniu z mark II nieporównywalna na korzyść STM mikrorególacja na 0 trafia w punkt. Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez zmijew1981 ; 24-07-2015 o 22:38

Cytat Zamieszczone przez zmijew1981 Zobacz posta
    Mam to szkło podpięte do 6D ,wczesniej używałem z 7D 50mm mark II moge powiedzieć ,że soczewka jest taka sama tylko gwint mniejszy. Poza tym celność af w zestawieniu z mark II nieporównywalna na korzyść STM mikrorególacja na 0 trafia w punkt. Pozdrawiam.
    To ja pytałem o soczewkę. Ale.... to że ma podobna konstrukcję nie znaczy,że nie może być lepsza bo wprowadzając najnowszy produkt mogą soczewki wykonywać na nowej, nie zużytej linii technologicznej o większej dokładności i stąd o wiele lepsza jakość obrazu.
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Soczewki maja tę sama średnicę ok. 30 mm. Niby ta sama optyka, ale niektóre testy pokazuja lepsze wyniki dla stm i to znacznie.
    Np. test Popular Photography twierdzi, że dystorsja jest kilka razy mniejsza niż w wersji II i winieta też.
    Nie wiem, czy można w to wierzyć, ale na oko bardziej mi się obrazek podoba w stm.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Soczewki maja tę sama średnicę ok. 30 mm. Niby ta sama optyka, ale niektóre testy pokazuja lepsze wyniki dla stm i to znacznie.
    Np. test Popular Photography twierdzi, że dystorsja jest kilka razy mniejsza niż w wersji II i winieta też.
    Nie wiem, czy można w to wierzyć, ale na oko bardziej mi się obrazek podoba w stm.
    Nie wiem jak z winieta w mark II bo używalem go z 7D było ok. Natomiast stm mam podpięty do 6D więc pełna klatka. Na 1.8 winieta jest dość duża. Wydaje mi się jedynie że mark II był odrobine lepszy pod ostre światlo. Reszta na korzyść stm szczególnie celność af. Pozdrawiam.

Cytat Zamieszczone przez zmijew1981 Zobacz posta
    Wydaje mi się jedynie że mark II był odrobine lepszy pod ostre światlo. Reszta na korzyść stm szczególnie celność af.
    Hmm....to ciekawe, bo w zasadzie wszystkie testy znajduja lepsza pracę pod światło w stm jako jedno pewne ulepszenie optyczne, bo stm na pewno ma nowe powłoki, co wdać gołym okiem (powłoki, nie pracę pod światło).
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Hmm....to ciekawe, bo w zasadzie wszystkie testy znajduja lepsza pracę pod światło w stm jako jedno pewne ulepszenie optyczne, bo stm na pewno ma nowe powłoki, co wdać gołym okiem (powłoki, nie pracę pod światło).
    To tylko moje zdanie. Może czas to zweryfikuje stm-a używam od miesiąca.

Szkoda czasu i migawki na testy. Ślepy gołym okiem dostrzeże, ze STM od II dzielą ze 2 klasy na korzyść tego pierwszego

Pozdrawiam
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Pełne uzależnienie
    Miasto

Jak już ktoś wcześniej wspomniał pojawił się na eBay zamiennik oryginalnej osłony przeciwsłonecznej od znanej i lubianej firmy JJC:

jjc LH-68 in Camera Lens Hoods | eBay

Ja przerobiłem zamówienie oryginału z amerykańskiego sklepu B&H bo nie chciałem zamawiać na eBay od jakichś nieznanych mi sprzedawców z Japonii po zawyżonych cenach. Osłona $26,95 + najtańsza wysyłka $4,86 = $31,81 Jaki bank taki kurs, mój przeliczył $31,81 na 125,07zł. Cło oraz podatek VAT nie są naliczane i pobierane. Zamówienie składałem 15 lipca 2015 a przyszło dzisiaj czyli 27 lipca 2015.

Ja kupiłem przez Amazon w Adoramie za dokładnie ta sama cenę, tylko, wysyłka za darmo i w 2 dni.

Mam parę osłon kundli, ale akurat ten słoik tak mi się podoba, że zasługuje na oryginał. A w dodaku jest tak tani, że czułem się jakbym był Canonowi coś winien.

Również dostał rasowy filtr UV, co w sumie poprawiło cenę słoika o prawie 50%. Bo ja z tych co nie widza różnicy i dlatego nosza filtry na wszystkich szkłach. Wyznaję zasadę stanu Missouri "show me". Jak nie widzę różnicy na zdjęciu to nie widzę powodu żeby nie dopłacić. I tak UFO mi nie wychodzi, może za dobre powłoki, albo bo jestem zbyt sceptyczny.

Cytat Zamieszczone przez mkamelg Zobacz posta
    Trzeba wgrać do aparatu za pośrednictwem EOS Lens Registration Tool profil od Canon EF 50 mm f/1.8 II i działa (oczywiście tylko dla zdjęć w formacie JPEG), dzisiaj to odkryłem i sprawdziłem.

http://i58.tinypic.com/ohsaxg.jpg

Jeżeli chodzi o obróbkę plików RAW to z tego wynika iż można i należy użyć profilu od Canon EF 50 mm f/1.8 II w swoim ulubionym oprogramowaniu do obróbki (np. DPP czy Lightroom).
    A jakim cudem ci się to udało ? ja za diabła nie mogę, dałbyś info krok po kroku jak to zrobić ? Mam od paru dni ten obiektyw, ostrzy pięknie ale aberracja jest większa moim zdaniem niż 1.8 II. Może soft coś z tym zrobi....
    Z góry dzięki za pomoc.
    Dariusz

Strona 23 z 49 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów