Strona 18 z 49 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 483

Wątek: Canon EF 50mm f/1.8 STM

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Canon EF 50mm f/1.8 STM

Jako że to mój pierwszy post pozdrawiam.
    Korekcji aberracji chromatycznej a raczej ogólnie "metadata" nie ma na razie dla tego szkiełka przynajmniej ja nie znalazłem jeżeli ktoś ma jakąś wiedzę na ten temat to proszę o info.
    Pozdrawiam zw13rzu

Początki nałogu
    Miasto
    Oberschlesien

Cytat Zamieszczone przez Lutek Zobacz posta
    Czy w Twoim aparacie jest funkcja korekcji aberacji chromatycznej?

Pozdrawiam
    U mnie w 6D jest jak dam f/2.8 ;]

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    aberracja chromatyczna to wada źle skorygowanej optyki, charakteryzuje konstrukcje tanie lub stare bo korekcja wymaga zwykle dodatkowych soczewek często ze szkła o nietypowych właściwościach lub nawet fluorytowych, a to kosztuje - nazywajmy rzeczy po imieniu wada to wada - aż się chce zacytować klasyka (tego od perfumerii) ale tym razem się powstrzymam.
    Niejednemu psu Burek jak się to mówi i różne sa aberracje nazywane AC...
    Np. Photozone mówi, że aberracja chromatyczna w tak taniej i starej konstrukcji jak EF85/1.8 jest niewielka i znika praktycznie po przysłonięciu już do 2.8. W Twojej ulubionej Sigmie pomierzyli praktycznie tyle samo, a to zielone/fioletowe "bokeh fringing" też nie jest całkiem usunięte. Więc nasuwa się pytanie ile soczewek warto z tego tylko powodu dodawać....

Żeby nie było, mam 85 mm i wiem co tam widać, ale to nie jest tak po prostu CA. Ile masy i pieniędzy warto włożyć w słoik żeby to usunać, jest dyskusyjne i zależy od zastosowania, zwłaszcza, że jest to najłatwiejszy do usunięcia post typ aberracji.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Niejednemu psu Burek jak się to mówi i różne sa aberracje nazywane AC...
    Np. Photozone mówi, że aberracja chromatyczna w tak taniej i starej konstrukcji jak EF85/1.8 jest niewielka i znika praktycznie po przysłonięciu już do 2.8. W Twojej ulubionej Sigmie pomierzyli praktycznie tyle samo, a to zielone/fioletowe "bokeh fringing" też nie jest całkiem usunięte. Więc nasuwa się pytanie ile soczewek warto z tego tylko powodu dodawać....

Żeby nie było, mam 85 mm i wiem co tam widać, ale to nie jest tak po prostu CA. Ile masy i pieniędzy warto włożyć w słoik żeby to usunać, jest dyskusyjne i zależy od zastosowania, zwłaszcza, że jest to najłatwiejszy do usunięcia post typ aberracji.
    Tak, tak żaba to piękny ptak - widzę że nie wiesz o czym mówisz, ja również mam 85/1.8 i wiem co tam widać - krótko mówiąc mam porównanie i powiem że porównania nie ma - uważałem że photozone to poważny portal ale najwyraźniej mają trudności z nazwaniem spraw po imieniu - ja to rozumiem, może sponsorzy, może inne problemy powodują ze ostrze pióra jest stępione.

Wydawało się że wątek jest na temat 50 1.8 STM - ilość aberracji pojawiających się w starych konstrukcjach jest zawrotna począwszy od charakterystycznej fioletowej poświaty (taki "glow świecący do wewnątrz"), a skończywszy na CA i "bokeh fringing"

jeśli już zawędrowaliśmy do 85/1.8 to mogę tylko powiedzieć że uważam go za przyzwoity obiektyw oczywiście w swojej klasie , co nie oznacza że nowsze konstrukcje potrafią go zdeklasować i nie mówię nawet o stałko-klocach typu S50A, ale nawet o ciemnych zoomach 20-200 4LIS czy jasnych zoomach 70-200 28LIS.

Każdy obiektyw znajdzie swoje zastosowanie, ostatnio w jakimś wątku polecałem 50 1.8 STM, gdyby ktoś mnie pytał czy warto kupić 85/1.8 to powiem że warto zrobiłem nim parę fajnych zdjęć - parafrazując znane powiedzenie - "każda potwora znajdzie amatora"

Jeśli chodzi o mój ulubiony obiektyw to już ze dwa razy pisałem że nie potrzebuję takiego - potrzebuję dobry obiektyw, najlepiej systemowy, może być z is-em, może mieć jasność 1.8 za połowę lub 2/3 ceny mojego ulubionego, niestety takiego w systemie brakuje i nie wygląda żeby się miał pojawić - stąd desperacja i zakup kundla z którego po ponad roku używania jestem bardziej niż zadowolony. Jestem amatorem, robię zdjęcia dla przyjemności i oczekuję że ich jakość będzie na najwyższym poziomie bo w innym przypadku nie odnajduję powodów aby je robić, ani tej przyjemności
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Bywalec
    Miasto
    Poznań

dzisiaj wybieralem ten obiektyw sposrod 3 sztuk i rozjazd jakosciowy miedzy nimi (jak juz ktos tu chyba wspomnial) jest spory.

Uzależniony Awatar RTSiak

chyba wiekszosc wspominala ze rozjazdu prawie nie ma :P

Początki nałogu Awatar GoomeX
    Miasto
    Poland - Poznań

ja w pierwszej sztuce miałem BF. Druga już idealnie. Prędzej napisałbym, że niedopasowanie do body a nie rozjazd jakościowy

Bywalec Awatar Paviarotti
    Miasto
    Jędrzejów/Kraków

Ja zamówiłem przez neta w Media Markt i pierwsza sztuka ładnie trafia w punkt i jest ostra
    5D3, 6D, 50D, S14/2,8, 17-40/4L, 24/1.4IIL, S50/1.4EX, 85/1.8, 100L macro, 135/2L, 70-200/2.8L, 100-400L

Bywalec
    Miasto
    Poznań

hmm, w sumie z 3 sztuk 2 byly wystawowe, moze dlatego taki rozrzut, choc watpie, zeby mialo to az tak duzy wplyw. w kazdym razie, byl zauwazalny, zdecydowanie.

Hmm....ten wątek zaczyna przypominać bicie piany....i zaczyna byc wątkiem o tym, że co zamówiono i przesyłka doszła więc wątek o niczym...
    Taka mam refleksję....
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Strona 18 z 49 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów