Tak, tak żaba to piękny ptak - widzę że nie wiesz o czym mówisz, ja również mam 85/1.8 i wiem co tam widać - krótko mówiąc mam porównanie i powiem że porównania nie ma - uważałem że photozone to poważny portal ale najwyraźniej mają trudności z nazwaniem spraw po imieniu - ja to rozumiem, może sponsorzy, może inne problemy powodują ze ostrze pióra jest stępione.
Wydawało się że wątek jest na temat 50 1.8 STM - ilość aberracji pojawiających się w starych konstrukcjach jest zawrotna począwszy od charakterystycznej fioletowej poświaty (taki "glow świecący do wewnątrz"), a skończywszy na CA i "bokeh fringing"
jeśli już zawędrowaliśmy do 85/1.8 to mogę tylko powiedzieć że uważam go za przyzwoity obiektyw oczywiście w swojej klasie, co nie oznacza że nowsze konstrukcje potrafią go zdeklasować i nie mówię nawet o stałko-klocach typu S50A, ale nawet o ciemnych zoomach 20-200 4LIS czy jasnych zoomach 70-200 28LIS.
Każdy obiektyw znajdzie swoje zastosowanie, ostatnio w jakimś wątku polecałem 50 1.8 STM, gdyby ktoś mnie pytał czy warto kupić 85/1.8 to powiem że warto zrobiłem nim parę fajnych zdjęć - parafrazując znane powiedzenie - "każda potwora znajdzie amatora"
Jeśli chodzi o mój ulubiony obiektyw to już ze dwa razy pisałem że nie potrzebuję takiego - potrzebuję dobry obiektyw, najlepiej systemowy, może być z is-em, może mieć jasność 1.8 za połowę lub 2/3 ceny mojego ulubionego, niestety takiego w systemie brakuje i nie wygląda żeby się miał pojawić - stąd desperacja i zakup kundla z którego po ponad roku używania jestem bardziej niż zadowolony. Jestem amatorem, robię zdjęcia dla przyjemności i oczekuję że ich jakość będzie na najwyższym poziomie bo w innym przypadku nie odnajduję powodów aby je robić, ani tej przyjemności![]()