Strona 12 z 49 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 483

Wątek: Canon EF 50mm f/1.8 STM

Pełne uzależnienie
    Miasto

Domyślnie Odp: Canon EF 50mm f/1.8 STM

Cytat Zamieszczone przez liquidsound Zobacz posta
    właśnie, jak to się ma do 50 1.4 bo nie wiem co kupić w tym momencie
    Cytat Zamieszczone przez jeff.lebowski Zobacz posta
    Czy jakis uzytkownik C50mm 1.4 porownywal to szklo z C50mm 1.8 STM?
    Cytat Zamieszczone przez jeff.lebowski Zobacz posta
    Ja rowniez dalaczam sie do pytania. Bardzo lubie moja 50mm 1.4 chociaz najczesciej ja domykam do 1.8 - 2.2. Sam nie mam czasu na testy i porownania, dlatego opinie osob ktore porownywaly te dwa szkla bylyby dla mnie bardzo cenne.
    https://www.youtube.com/watch?v=nYhJK3-4Kgk

Uzależniony Awatar RTSiak

mam w koncu i ja, fotoaparaciki o 12 mialy jeszcze 3 ostatnie sztuki z calej dostawy (z ktorych ja wzialem 1) reszta rozeszla sie od rana :O

co do samego obiektywu to mam wrazenie ze jest ciut mniejszy niz poprzednik (dawno milem starsza wersje dlatego moge miec tylko takie wrazenie) optycznie dla mnie spokojnie akceptowalny na 1.8, poki co raczej bardzo celny, niestety wolny, jutro go mocniej przestrzele

Bywalec Awatar jeff.lebowski
    Miasto
    UK

Cytat Zamieszczone przez mkamelg Zobacz posta
    Dzieki za linka. Bardzo ciekawe porownanie. Kusi to nowe szklo, kusi zeby samemu sie przekonac.
    Canon 5D Mark II | C 28 1.8 | C 50 1.4 | C 85 1.8 | YN-565EX | Manfrotto 725B

Początki nałogu Awatar GoomeX
    Miasto
    Poland - Poznań

'bardzo wolny'? Nie zgodzę się. W stosunku do 24-70L i 35L to każde chyba szkło jest wolne, ale 50STM śmiało mogę napisać, że jest celniejszy i szybszy niż 50 1.8 II oraz porównywalnie (o ile nie szybciej) niż 50 USM. Na pewno też jest lepszy optycznie od obu w/w od pełnej dziurki

Cytat Zamieszczone przez GoomeX Zobacz posta
    'bardzo wolny'? Nie zgodzę się. W stosunku do 24-70L i 35L to każde chyba szkło jest wolne, ale 50STM śmiało mogę napisać, że jest celniejszy i szybszy niż 50 1.8 II oraz porównywalnie (o ile nie szybciej) niż 50 USM. Na pewno też jest lepszy optycznie od obu w/w od pełnej dziurki
    Ale sam szkło chyba to samo...
    Ktoś zamieszczał to link t=do testów gdzie były porównania do wersji II bez STM i nie widziałem kompletnie żadnej różnicy...

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Lutek ; 06-06-2015 o 01:12
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Pełne uzależnienie
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez Lutek Zobacz posta
    Ale sam szkło chyba to samo...
    Ktoś zamieszczał to link t=do testów gdzie były porównania do wersji II bez STM i nie widziałem kompletnie żadnej różnicy...
    To prawdopodobnie był ten post:

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Jednak nie - przedstawiciel Canona potwierdził że optyka jest ta sama co w wersji 1.8 i 1.8II.
    A Closer Look at the Canon EF 50mm f/1.8 STM Lens with Key Image Quality Information
    Gdzie po kliknięciu na link można znaleźć w tekście taki fragment:

In answer to my "Does the new 50mm STM contain the same optics design as the 50mm f/1.8 II?" question, Canon U.S.A.'s extremely knowledgeable Chuck Westfall responded:

"Yes, the optics of the EF 50mm f/1.8 STM are the same as the original EF 50mm f/1.8 and EF 50mm f/1.8 II."
    Kim jest Chuck Westfall? Cytując za Canon DLC: Bio: Chuck Westfall "Chuck Westfall is currently Canon USA's main media spokesman for professional imaging products. "

Może ktoś Chucka Westfalla wprowadził w błąd albo miał na myśli budowę optyczną jako układ soczewek nie biorąc pod uwagę innych parametrów? Nasz forumowy kolega okazał się znacznie bardziej spostrzegawczy bo zauważył pewną różnicę:

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Bardzo dobre szkło, bedzie jeszcze bardziej popularne niż wersja II.

Powłoki sa wyraźnie inne, wiecej zielonego, i faktycznie widać, że odbijają mniej swiatła. AF jest tak samo cichy jak naleśnik 40 mm, czyli praktycznie osoby z boku nie słyszą. Zarówno 1.4 jak i wersja II ruszają obiektywem zdecydowanie szybciej.
    O tych powłokach wspomnieli również w B&H Canon EF 50mm f/1.8 STM Lens 0570C002 B&H Photo Video

Optimized lens coatings help to suppress lens flare and ghosting for increased contrast and more color-neutral imagery.
    "Optimized"?

Canon EF 50mm f/1.8 STM Lens Flare Test Results

Udała im się ta optymalizacja czy nie? Pomijając flarę, im jaśniej tym lepiej czy gorzej? Może ktoś to wyjaśnić?
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 06-06-2015 o 17:03

No ja w tamtym teście widziałem wiele porównawczych zdjęć i nie zauważyłem różnicy...
    To nie był ten link. W wolnej chwili poszukam ale wybaczcie, że nie dzisiaj bo dopiero co wróciłem z trasy...

POzdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Lutek ; 06-06-2015 o 23:05
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Uzależniony Awatar jac+

Konkluzją jakiejś recenzji, którą widziałem w necie było to, że jeśli ktoś ma dziś na stanie 50/1.8 Mk II to nie powinien rzucać się na nowego STMa. Jeśli ma dopiero zamiar kupić to STM jest naturalnym zwycięzcą. Sam mam 50/1.8 Mk I i pomimo całej sympatii do nowego obiektywu jednak odpuszczę sobie jego zakup. W sumie nęci mnie w nim mniejsza odległość minimalna ostrzenia, ale to za mało, żeby wydać ca. 550zł. Jednak muszę przyznać, że ta nowa 50-tka jest dla mnie naprawdę miłą niespodzianką. Wszelkie poodświeżane przez canona w ostatnim czasie szkła były drastycznie droższe od swoich poprzedników, nie wnosząc proporcjonalnego wzrostu jakości samego urządzenia. Powiem krótko: tak dobrze, tak tanio, TAK ... TRZYMAĆ - Canonie!
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Pełne uzależnienie

ten wykresik wykazuje, ze stm powinen byc minimalnie ostrzejszy / b. kontrastowy w srodku pola obrazowego:

https://www.google.at/search?q=canon...ns%3B466%3B237

a ten pomiar potwierdza powyzszy wykres.
    roznica niewielka , minimalna , ale jednak in plus:

https://www.google.at/search?q=canon...ns%3B466%3B237

wypadaloby pomierzyc dokadniej sprawnosc AF, ale nie zanosi sie na to, bym znalazl czas dla tej zabawy w najblizszych tygodniach.

Pełne uzależnienie
    Miasto

Dziś wreszcie dotarł do mnie więc go od razu "trochę" przemaglowałem.

1drv.ms/1FLZozs

Strona 12 z 49 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów