Strona 45 z 49 PierwszyPierwszy ... 354344454647 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 441 do 450 z 483

Wątek: Canon EF 50mm f/1.8 STM

Uzależniony Awatar Macios
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie Odp: Canon EF 50mm f/1.8 STM

Ja kupiłem niedawno ze sporym ff - i jest to pierwsze moje szkło z tym problemem, ale jak się dowiedziałem, b/f focus nie jest wadą umożliwiającą reklamację obiektywu.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez robson999 Zobacz posta
    A u Canona występuje w ogóle coś takiego jak rozrzut jakościowy?? Poważnie pytam, ponieważ to już kolejny obiektyw zakupiony zdalnie w sklepie internetowym, bez jakichkolwiek problemów.
    wystepuje, oczywiscie, jak u kazdego producenta*
    chociaz wedlug tego co lensrentals mierzy, Canon w ostatnich latach bardzo przylozyl sie do procesow produkcji i nie dosc, ze swietnie zautomatyzowal produkcje, to jeszcze bardzo dopracowal jakosc projektow i konstrukcji. wiec tak naprawde kupujac najnowsze modele obiektywow mozna brac w ciemno - co najwyzej dla wlasnej higieny psychicznej przy bardzo skomplikowanych konstrukcjach optycznych (100-400 mkII) mozna sobie przestrzelac dwa egzemplarze, zeby wybrac ten z pomiarem 1456 zamiast tego "tylko" 1455!

* - u Nikona jest wiekszy, bo tam jest duzy rozrzut jakosciowy - z tym ze pomiedzy modelami aparatow, i to w desen: "a w tym modelu co akurat udalo im sie sp*"
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Cytat Zamieszczone przez Macios Zobacz posta
    Ja kupiłem niedawno ze sporym ff - i jest to pierwsze moje szkło z tym problemem, ale jak się dowiedziałem, b/f focus nie jest wadą umożliwiającą reklamację obiektywu.
    Mikroregulacja nie pomogła?

Miasto
    Szczecin

Aptur - Próbowałem ustawić idealnie, ale czasem "żyleta" była na -20, czasem na -10 (szczególnie różnice widać było przy zdjęciach na większą odległość), więc dałem sobie spokój i jak nie jestem zadowolony z ostrości, to przełączam na LV i ręcznie ostrzę. W sumie dla lepszego pierścienia regulacji ostrości kupiłem ten obiektyw, bo mam superostrą, starą ale jarą 50/1.8 II

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Cytat Zamieszczone przez Macios Zobacz posta
    Aptur - Próbowałem ustawić idealnie, ale czasem "żyleta" była na -20, czasem na -10 (szczególnie różnice widać było przy zdjęciach na większą odległość), więc dałem sobie spokój i jak nie jestem zadowolony z ostrości, to przełączam na LV i ręcznie ostrzę. W sumie dla lepszego pierścienia regulacji ostrości kupiłem ten obiektyw, bo mam superostrą, starą ale jarą 50/1.8 II
    Sądząc po twoim fajnym portfolio nie potrzebujesz jakichkolwiek rad ale... Piszesz, że był FF a regulację dawałeś na -10? Metoda jaka mi się sprawdza: robię zdjęcie na LV, potem powiedzmy po trzy sztuki na jednym ustawieniu regulacji aby wykluczyć błąd (np. 3na zero, 3 na -10, 3 na +10). Wybierasz najlepsze i zawężasz regulację. Teoretycznie powinieneś dążyć do ostrości ze zdjęcia na LV.
    Lubię jasne stałki i na 6D wszystkie szkła jakie posiadam wymagały delikatnej mikroregulacji (max. +/- 5).

Miasto
    Szczecin

Dzięki za porady, pewnie chodziło o BF To był pierwszy raz, gdy coś mi nie grało, dlatego zacząłem poznawać tajniki mikroregulacji, wcześniej po prostu robiłem zdjęcia Być może też dlatego, że mojej branży i tak robię zwykle na f5,6-14...
    Pozdrawiam

Witam!
    Ja kupując mojego 50/1.8 STM miałem jedną sztukę w sklepie, prosiłem zapakować i kupiłem. Mam w aparacie mikroregulacje ale jest niepotrzebna bo najlepsze ustawienie to +/- 0.

Pozdrawiam
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Początki nałogu
    Miasto
    WN

Kupiłem wysyłkowo, bo to było z pierwszej polskiej partii towaru. Korekty nie wymagał. Od razu wyrzuciłem starego nifty-fifty.

Bywalec Awatar fancik
    Miasto
    warszawa

Ja testowałem ten obiektyw w dwóch sklepach i łącznie miałem w ręku 5 szt.
    I dopiero 4 sztuka mnie zadowoliła , ale i tak musiałem ustawić lekko na minus.
    Czasem myślę, że to moje body jest takie wymagające ,ale z Canonem 15-85 i Tamronem 70-300 VC USD współpracuje idealnie .
    Mimo to obiektyw jest fajny i wart swojej ceny , szczególnie po wymianie ze starszej wersji która była masakrycznie nieprzewidywalna pod względem AF.
    Ostatnio edytowane przez fancik ; 08-05-2016 o 01:31
    Myśl i oceniaj sprawiedliwie....
    Canon 50 D/ 15-85/3.5-5.6......50/1.8 STM...Tamron 70-300VC USD i trochę różnych dodatków,które czasem się przydają.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez fancik Zobacz posta
    Czasem myślę, że to moje body jest takie wymagające ,ale z Canonem 15-85 i Tamronem 70-300 VC USD współpracuje idealnie .
    Zapewne z tymi zoomami twojemu body łatwiej jest trafiać, bo dają większą GO niż 50/1,8 STM

Strona 45 z 49 PierwszyPierwszy ... 354344454647 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów