Uważam, że pisanie iż do cropa ten obiektyw "niekoniecznie" się nadaje na pierwszą stałkę jest nieporozumieniem. Jak najbardziej się nadaje. Pokażcie mi bowiem instrument do cropa z takim światłem za niecałe 500zł.... Grzech nie kupić
Owszem, jak kolega zauważył wyżej na cropie ta 50-tka będzie bardziej do portretów - odpowiednikiem 80-tki na FF (czyli idealnie nada się do portretu). W przyszłości, gdybyście zdecydowali się zakupić body FF będzie jak znalazł jako standard.
Tak więc uważam, że warto zakupić i do cropa jako pierwsza stałka bo tylko 499zł... No wiadomo - będzie węziej, a więc i bardziej portretowo. Kto nie chce robić fajnych portretów.... za taką kaskę? Hit.
Ja mam cropa i 10-22 canona. Czekałem na coś takiego. Długo myślałem o EF-S 60 macro jako drugim moim obiektywie - instrumencie do portretu (i przy okazji MACRO), ale wolę tą 50-tkę kupić bo jakość zdjęć (za te 499zł) to złoto. A macro do APSC i tak lepsze stanowi raczej pełnoklatkowy obiektyw EF 100 2.8 USM tylko 200zł droższy od EF-S 60 macro, który do fotografowania bardziej "nerwowych" robali jest i tak za krótki.
--- Kolejny post ---
A tu popieram. Ta 50-tka na cropie to dobry pomysł, ale tak jak napisałem - jako instrument do portretów i robienia zdjęć obiektów, które chcemy wyróżnić z tła. Filmować też się da ale będzie to wąski wycinek rzeczywistości na cropie i bardziej do filmu pasuje coś szerszego, jak kolega napisał.