jak wyżej - u mnie też bez problemów w tego typu zdjęciach.
SONY
U mnie też, tylko mikroregulacja na +20....
Niestety. Wyczytałem, że to nie jest wada obiektywu - i jedyne, co sklepy proponują, to wysyłanie puszki z obiektywem do mikroregulacji:/
Życzyłbym sobie zrobić wszystkie popularne ogniskowe w budżetowych Canonach w klasie,cenie i wielkości 50stmP Problemów nie zauważyłem. Jest powtarzalny jak 50mk1, natomiast ma szybszy i cichy af. Od mk2 odstaje jeszcze bardziej na plus.
to mowicie Panowie ze jestescie zadowoleni z jakosci zdjec zrobionych tym obiektywem. A do jakiego innego szkla canona byscie go porownali? lepszy od 24-70/2.8L na ogniskowej 50mm czy gorszy? co sadzicie o porownaniu go z c 50/1.4?
Ja już jakiś czas temu pisałem nawet chyba w tym wątku, że STM jest lepszy od starszej wersji 1.4. Przede wszystkim AF się nie rozjeżdża, jest cicho i szybko. Nie jest to USM ale na pewno szybciej i na pewno pewniej niż w wersji 1.4. Minusem STMa jest to, że nie na 1.4. Cała reszta przemawia na korzyść nowej '50tki'.
Porównanie do 24-70 I można zrobić tylko na 2.8 i tylko przy 50mm, na których ja praktycznie w ogóle zooma nie używam. Jak mniemam, lepiej wypadnie 50stm pod względem ostrości... zoom będzie też na pewno zdecydowanie szybszy i pewniejszy. Ogólnie nie ma co porównywać zoomów i stałek. Wiadomo, że zawsze (prawie zawsze) stałka wygra w kategorii ostrości, zwłaszcza po przymknięciu do przesłony zoomola!
Czy polecicie ten obiektyw jako pierwsza stalke? Troszke martwi mnie brak stabilizacji. Dziekuje
L.
Zdecydowanie polecam. Stabilizacja w tej ogniskowej nie jest aż tak kluczowa jak w tele. A swoją drogą, jak nauczysz się na nim stabilizować rękę, nauka się przyda.