I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
Witam w temacie obiektywu.
Kupiłem kilka dni temu JJC Reversible Lens Hood for CANON EF 50mm f/1.8 STM Lens replaces Canon ES-68 na ebay-u.
Dostawa jakieś 3-4 tygodnie , mam nadzieję ,że dojdzie.
Jak otrzymam przesyłkę , napiszę pierwsze wrażenia.
pozdrawiam ...
Myśl i oceniaj sprawiedliwie....
Canon 50 D/ 15-85/3.5-5.6......50/1.8 STM...Tamron 70-300VC USD i trochę różnych dodatków,które czasem się przydają.
Zmień status filmiku na "niepubliczny" bo nie mogę nic obejrzeć. Albo jak się Tobie nie chce to nic nie rób i porównaj z moim, zrobiłem go teraz "na szybko":
Wielk.nagr. filmu: VGA 25.00P [IPB]
Nagryw. dźwięku: Auto
Filtr wiatru/Tłumik: Włącz/Włącz
Poniższe już nie do Ciebie.
Źródło: Nowe obiektywy STM Canona - Technologie - polskieradio.plTechnologia silnika krokowego (STM) jest wydajna szczególnie przy rejestracji dynamicznej, gdzie w kadrze pokazujemy ruch i rejestrujemy częste zmiany położenia obiektów. W czasie produkcji wideo (profesjonaliści niechętnie się do tego przyznają) STM daje ciągłe ustawienie ostrości i gwarantuje niski poziom szumów akustycznych. Jest to ważne gdy używamy np. EOSâs 650D, który nie ma możliwości ręcznego ustawiania poziomu rejestrowanego dźwięku i jedynym dodatkiem poprawiającym dźwięk rejestracji filmowej jest możliwość użycia zewnętrznego mikrofonu.
Źródło: Canon EF-S 55-250 mm f/4-5,6 IS STM - FotopolisEF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM - kluczowe funkcje:
- Kompaktowy, lekki teleobiektyw zmiennoogniskowy
- Stabilizator obrazu skutecznie niweluje efekty utraty ostrości podczas ruchu aparatem
- Technologia STM - płynny i cichy AF
- Minimalna odległość ostrzenia: 0,85m
- Wysokiej jakości soczewka niskodyspersyjna (UD)
Strona 21 opracowania znajdującego się pod adresem http://studenci.fuw.edu.pl/~kkf/plik...owe_Kacper.pdf
Proszę mi uzasadnić możliwość obsługi MF w obiektywach z serii STM. Bo ja tu tego nie widzę. Canon dodał tę opcję chyba tylko dlatego żeby się konserwatyści nie burzyli. Obiektywy z tej serii wręcz "krzyczą" do użytkownika hasłami "automatyka" i "elektryka". Po co komu wprowadzenie obsługi ludzką ręką skrzypiącego pierścienia którego dźwięk przenosi się na rejestrowany materiał?
Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 06-10-2015 o 22:59
Heh. Zapomniałeś chyba, że aparaty służą przede wszystkim do robienia zdjęć, a w tym wypadku manualne ostrzenie jest jak najbardziej uzasadnione. Zresztą, przy filmowaniu również. Swoją drogą to ciekawe to skrzypienie na manualu, heh, jak dotąd źródłem hałasu zawsze był silnik, manualne ostrzenie odbywało się bezgłośnie. To jakiś regres. Poza tym wiesz, niektórzy zwyczajnie potrafią sobie wyostrzyć zdjęcie tam gdzie chcą, nie potrzebują do tego automatu, który bywa zawodny zwłaszcza w taniusich budżetowych entry obiektywach z marnymi silniczkami AF. Przecież to całe stm to budżetowe rozwiązanie dla ludzi, którzy chcą sobie pokręcić filmiki a nie stać ich na kamerę i normalne szkła. To nie jest żadna hipertechnologia. Szkła z tym silnikiem są bardzo tanie i optycznie bardzo takie sobie. To nie jest żaden profi sprzęt dla filmowców.
korpusy canona służą głównie do robienia zdjęć i przy robieniu zdjęć każdym obiektywem czasem człowiek musi nastawić ostrość ręcznie bo się po prostu nie da inaczej, ja takie sytuacje miewam zwykle nie na obiektywie 50mm ale wyobrażam sobie że na 50mm tez się mogą zdarzyć.
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Obiektywy z STM moga się nieźle nadawać do filmowania, ale nie jest to ich główne zadanie. Np. EF 28/2.8 IS USM jest jeszcze lepszy do video. Technologia STM jest tańsza niż USM i jest na razie używana w tańszych uniwersalnych obiektywach ogólnego zastosowania, bynajmniej nie wyspecjalizowanych do video. Daje precyzyjna informację o pozycji obiektywu, co znacznie polepsza niezawodność AF. 50 STM przejmuje rolę najpopularniejszego obiektywu wymiennego AF na świecie, który kupuje się jako pierwszy do kita, a nie specjalnego obiektywu do video. Celowo polepszył Canon pierścień ostrości, bo w poprzedniku był on fatalny.
Niestety silnik krokowy nie nadaje się do kręcenia manualnego i stad drive-by-wire. Tak jak w 85/1.2 tylko z innego powodu.
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
Jest aktualizacja na stronie Canona i są dane korekcyjne dla tego obiektywu w DPP i sofcie aparatu (70D).
Ostatnio edytowane przez Lutek ; 14-10-2015 o 22:15
Lutek
EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150