Strona 33 z 49 PierwszyPierwszy ... 23313233343543 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 483

Wątek: Canon EF 50mm f/1.8 STM

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie Odp: Canon EF 50mm f/1.8 STM

Cytat Zamieszczone przez mkamelg Zobacz posta

Obsługa MF w STM-kach to zbędny dodatek, moim zdaniem obiektywy z tej serii w ogóle nie powinny posiadać tej opcji.

Powinieneś opatentować ten pomysł. Byłby to pierwszy obiektyw lustrzankowy bez MF.
    Chyba, bo nie sprawdzałem, czy ktoś jeszcze wpadł na ten genialny pomysł. W każdym razie ja bym takiego innowacyjnego wyrobu nie kupił.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Bywalec Awatar fancik
    Miasto
    warszawa

Witam w temacie obiektywu.
    Kupiłem kilka dni temu JJC Reversible Lens Hood for CANON EF 50mm f/1.8 STM Lens replaces Canon ES-68 na ebay-u.
    Dostawa jakieś 3-4 tygodnie , mam nadzieję ,że dojdzie.
    Jak otrzymam przesyłkę , napiszę pierwsze wrażenia.
    pozdrawiam ...
    Myśl i oceniaj sprawiedliwie....
    Canon 50 D/ 15-85/3.5-5.6......50/1.8 STM...Tamron 70-300VC USD i trochę różnych dodatków,które czasem się przydają.

Pełne uzależnienie
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez FDrummer Zobacz posta
    Kręciłem "na raty bo wydawało mi się, że wtedy najbardziej słychać ten hałas przy kręceniu. Spróbowałem bardziej płynnie. Dźwięk jest bezpośrednio z aparatu.
    https://www.youtube.com/watch?v=N3OV...ature=youtu.be
    Zmień status filmiku na "niepubliczny" bo nie mogę nic obejrzeć. Albo jak się Tobie nie chce to nic nie rób i porównaj z moim, zrobiłem go teraz "na szybko":

Wielk.nagr. filmu: VGA 25.00P [IPB]
    Nagryw. dźwięku: Auto
    Filtr wiatru/Tłumik: Włącz/Włącz

Poniższe już nie do Ciebie.

Technologia silnika krokowego (STM) jest wydajna szczególnie przy rejestracji dynamicznej, gdzie w kadrze pokazujemy ruch i rejestrujemy częste zmiany położenia obiektów. W czasie produkcji wideo (profesjonaliści niechętnie się do tego przyznają) STM daje ciągłe ustawienie ostrości i gwarantuje niski poziom szumów akustycznych. Jest to ważne gdy używamy np. EOS’s 650D, który nie ma możliwości ręcznego ustawiania poziomu rejestrowanego dźwięku i jedynym dodatkiem poprawiającym dźwięk rejestracji filmowej jest możliwość użycia zewnętrznego mikrofonu.
    Źródło: Nowe obiektywy STM Canona - Technologie - polskieradio.pl

EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM - kluczowe funkcje:
    - Kompaktowy, lekki teleobiektyw zmiennoogniskowy
    - Stabilizator obrazu skutecznie niweluje efekty utraty ostrości podczas ruchu aparatem
    - Technologia STM - płynny i cichy AF
    - Minimalna odległość ostrzenia: 0,85m
    - Wysokiej jakości soczewka niskodyspersyjna (UD)
    Źródło: Canon EF-S 55-250 mm f/4-5,6 IS STM - Fotopolis

Strona 21 opracowania znajdującego się pod adresem http://studenci.fuw.edu.pl/~kkf/plik...owe_Kacper.pdf

Proszę mi uzasadnić możliwość obsługi MF w obiektywach z serii STM. Bo ja tu tego nie widzę. Canon dodał tę opcję chyba tylko dlatego żeby się konserwatyści nie burzyli. Obiektywy z tej serii wręcz "krzyczą" do użytkownika hasłami "automatyka" i "elektryka". Po co komu wprowadzenie obsługi ludzką ręką skrzypiącego pierścienia którego dźwięk przenosi się na rejestrowany materiał?
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 06-10-2015 o 22:59

Początki nałogu Awatar eleroo

Heh. Zapomniałeś chyba, że aparaty służą przede wszystkim do robienia zdjęć, a w tym wypadku manualne ostrzenie jest jak najbardziej uzasadnione. Zresztą, przy filmowaniu również. Swoją drogą to ciekawe to skrzypienie na manualu, heh, jak dotąd źródłem hałasu zawsze był silnik, manualne ostrzenie odbywało się bezgłośnie. To jakiś regres. Poza tym wiesz, niektórzy zwyczajnie potrafią sobie wyostrzyć zdjęcie tam gdzie chcą, nie potrzebują do tego automatu, który bywa zawodny zwłaszcza w taniusich budżetowych entry obiektywach z marnymi silniczkami AF. Przecież to całe stm to budżetowe rozwiązanie dla ludzi, którzy chcą sobie pokręcić filmiki a nie stać ich na kamerę i normalne szkła. To nie jest żadna hipertechnologia. Szkła z tym silnikiem są bardzo tanie i optycznie bardzo takie sobie. To nie jest żaden profi sprzęt dla filmowców.

Pełne uzależnienie

korpusy canona służą głównie do robienia zdjęć i przy robieniu zdjęć każdym obiektywem czasem człowiek musi nastawić ostrość ręcznie bo się po prostu nie da inaczej , ja takie sytuacje miewam zwykle nie na obiektywie 50mm ale wyobrażam sobie że na 50mm tez się mogą zdarzyć.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Obiektywy z STM moga się nieźle nadawać do filmowania, ale nie jest to ich główne zadanie. Np. EF 28/2.8 IS USM jest jeszcze lepszy do video. Technologia STM jest tańsza niż USM i jest na razie używana w tańszych uniwersalnych obiektywach ogólnego zastosowania, bynajmniej nie wyspecjalizowanych do video. Daje precyzyjna informację o pozycji obiektywu, co znacznie polepsza niezawodność AF. 50 STM przejmuje rolę najpopularniejszego obiektywu wymiennego AF na świecie, który kupuje się jako pierwszy do kita, a nie specjalnego obiektywu do video. Celowo polepszył Canon pierścień ostrości, bo w poprzedniku był on fatalny.
    Niestety silnik krokowy nie nadaje się do kręcenia manualnego i stad drive-by-wire. Tak jak w 85/1.2 tylko z innego powodu.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Powinieneś opatentować ten pomysł. Byłby to pierwszy obiektyw lustrzankowy bez MF.
    Chyba, bo nie sprawdzałem, czy ktoś jeszcze wpadł na ten genialny pomysł. W każdym razie ja bym takiego innowacyjnego wyrobu nie kupił.
    A były takie były np.EF 35-70/3,5-4,5 A

Jest aktualizacja na stronie Canona i są dane korekcyjne dla tego obiektywu w DPP i sofcie aparatu (70D).
    Ostatnio edytowane przez Lutek ; 14-10-2015 o 22:15
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Lutek Zobacz posta
    Jest aktualizacja na stronie Canona i są dane korekcyjne dla tego obiektywu w DPP i sofcie aparatu (70D).
    A jaki to numerek wersji DPP dokładnie?

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    A jaki to numerek wersji DPP dokładnie?
    4.3.31.0
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Strona 33 z 49 PierwszyPierwszy ... 23313233343543 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów