Strona 32 z 49 PierwszyPierwszy ... 22303132333442 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 311 do 320 z 483

Wątek: Canon EF 50mm f/1.8 STM

Domyślnie Odp: Canon EF 50mm f/1.8 STM

Cytat Zamieszczone przez Macios Zobacz posta
    Hej,
    mam pytanie do Użytkowników 50mmSTM - jak wygląda kwestia szczelności po kilku tysiącach zdjęć? Chodzi mi o ilość zasysanego kurzu, lądującego na matrycy lub/i między soczewki, jak ma miejsce z 50mm1.8II?
    Pozdrawiam
    Ja mam obiektyw od czerwca ale zrobiłem nim ze kilkanaście zdjęć...
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Uzależniony Awatar Macios
    Miasto
    Szczecin

Dzięki, ale to mało... Ja jestem bardzo zadowolony z mojej 50tki - jedno z najostrzejszych szkieł jakie mam/miałem (deklasuje sporo L-ek pod względem ostrości), niestety zawala mi kurzem matrycę, już trochę chrobocze napęd af, no i w soczewkach też kurz.

Dzięki, ale to mało... Ja jestem bardzo zadowolony z mojej 50tki - jedno z najostrzejszych szkieł jakie mam/miałem (deklasuje sporo L-ek pod względem ostrości), niestety zawala mi kurzem matrycę, już trochę chrobocze napęd af, no i w soczewkach też kurz.
    Wiem, wiem
    Pisząc to co napisałem chciałem tylko dać do zrozumienia, ze w codziennej praktyce używam bardziej uniwersalnego szkła 18-135 a to choc genialnie dobre za małe pieniądze okazuje się w codziennej praktyce mało użyteczne.
    A co do 50mm 1.8 STM to ciekaw jestem kiedy będą poprawki korekcyjne do tego szkła do aparatów (np 70D) oraz do DPP....?
    Lutek

Pełne uzależnienie
    Miasto

Hej,
    mam pytanie do Użytkowników 50mmSTM - jak wygląda kwestia szczelności po kilku tysiącach zdjęć? Chodzi mi o ilość zasysanego kurzu, lądującego na matrycy lub/i między soczewki, jak ma miejsce z 50mm1.8II?
    Pozdrawiam
    Na dysku mam około 1400 zdjęć z tego obiektywu. Nie ma żadnego kurzu na matrycy ani wewnątrz obiektywu. Kurz ląduje mi tylko na przedniej soczewce bo nie używam żadnego filtra z tym obiektywem. Nie robię podmianek na inne obiektywy w terenie, używam osłony przeciwsłonecznej.

Czy komuś tak głośno manualny focus działa?

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Hej,
    Pozdrawiam
    Mam 50/1.8 z końca XX wieku i nie ma żadnego kurzu....nawet się już rozpadł i ciagle niezakurzony....
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Uzależniony Awatar Macios
    Miasto
    Szczecin

Dzięki za odzew!
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez FDrummer Zobacz posta
    Czy komuś tak głośno manualny focus działa?
    https://www.youtube.com/watch?t=4&v=Vid_FZdo-B0
    Jeśli dźwięk był rejestrowany przez mikrofon aparatu to faktycznie coś za głośno pracuje. Zastanawia mnie też to kręcenie "na raty", nie możesz kręcić bardziej płynnie? Mnie się to kojarzy z jakimś brakiem smarowania.

Obsługa MF w STM-kach to zbędny dodatek, moim zdaniem obiektywy z tej serii w ogóle nie powinny posiadać tej opcji.
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 06-10-2015 o 13:12

Cytat Zamieszczone przez mkamelg Zobacz posta
    Obsługa MF w STM-kach to zbędny dodatek, moim zdaniem obiektywy z tej serii w ogóle nie powinny posiadać tej opcji
    Ostatnio edytowane przez Lutek ; 06-10-2015 o 13:59
    Lutek

Cytat Zamieszczone przez mkamelg Zobacz posta
    Jeśli dźwięk był rejestrowany przez mikrofon aparatu to faktycznie coś za głośno pracuje. Zastanawia mnie też to kręcenie "na raty", nie możesz kręcić bardziej płynnie? Mnie się to kojarzy z jakimś brakiem smarowania.

Obsługa MF w STM-kach to zbędny dodatek, moim zdaniem obiektywy z tej serii w ogóle nie powinny posiadać tej opcji.
    Kręciłem "na raty bo wydawało mi się, że wtedy najbardziej słychać ten hałas przy kręceniu. Spróbowałem bardziej płynnie. Dźwięk jest bezpośrednio z aparatu.

Strona 32 z 49 PierwszyPierwszy ... 22303132333442 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów