Dzięki, ale to mało... Ja jestem bardzo zadowolony z mojej 50tki - jedno z najostrzejszych szkieł jakie mam/miałem (deklasuje sporo L-ek pod względem ostrości), niestety zawala mi kurzem matrycę, już trochę chrobocze napęd af, no i w soczewkach też kurz.
Wiem, wiem
Pisząc to co napisałem chciałem tylko dać do zrozumienia, ze w codziennej praktyce używam bardziej uniwersalnego szkła 18-135 a to choc genialnie dobre za małe pieniądze okazuje się w codziennej praktyce mało użyteczne.
A co do 50mm 1.8 STM to ciekaw jestem kiedy będą poprawki korekcyjne do tego szkła do aparatów (np 70D) oraz do DPP....?
Lutek
EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150
Na dysku mam około 1400 zdjęć z tego obiektywu. Nie ma żadnego kurzu na matrycy ani wewnątrz obiektywu. Kurz ląduje mi tylko na przedniej soczewce bo nie używam żadnego filtra z tym obiektywem. Nie robię podmianek na inne obiektywy w terenie, używam osłony przeciwsłonecznej.
Czy komuś tak głośno manualny focus działa?
Dzięki za odzew!
Pozdrawiam
Jeśli dźwięk był rejestrowany przez mikrofon aparatu to faktycznie coś za głośno pracuje. Zastanawia mnie też to kręcenie "na raty", nie możesz kręcić bardziej płynnie? Mnie się to kojarzy z jakimś brakiem smarowania.
Obsługa MF w STM-kach to zbędny dodatek, moim zdaniem obiektywy z tej serii w ogóle nie powinny posiadać tej opcji.
Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 06-10-2015 o 13:12