Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
W ogóle handel stoi na głowie dziś. Na przykładzie z mojej branży - dystrybutor generalny/importer rzadko kiedy pracuje na marży <100% (już po udzieleniu najwyższych możliwych rabatów!), a detal musi się zadowalać narzutem na poziomie 10-35%. Czyż proporcje nie powinny być odwrotne?

PS: Jeśli płytka kosztuje 20 zł wraz z transportem, to ja jednak dobrze bym się jej przyjrzał. Przecież przesłanie jej do Polski to pewnie 2/3 tej ceny (listem ekonomicznym!). Jakiej jakości zatem muszą być użyte materiały?
napiszę słowa które kiedyś słyszałem (o niższych marżach niż 10%) - "10-35% (tu wstaw swoją niska marżę ja słyszałem o 6% ) to spory narzut, trzeba zarabiać obrotem a nie marżą" (przy 35% to nawet ja to samo powiem bo tragedii nie widzę" - ale nie mam pojęcia jaki to produkt - więc tak naprawdę to nie wiem o czym piszę).

już się przyjrzałem takie samo benro jak u nas w sklepach to kawałek aluminium ze śrubą (to nie jest mechanika kwantowa) identyczne u nas sprzedają, ale jak porównuję benro z sunwayfoto to widać różnicę - w sunwayfoteo mają lepsze obrabiarki.

nie pomstuję, narzekam - miałem do kupienia najprostszą część jaką sobie można wyobrazić - każdy handlarz sprzedający benro, induro, tropo? czy jakieś inne głowice powinien mieś na stanie płytki, tu nawet dystrybutor nie miał - może ludzie kupujący głowicę potrzebują tylko jedną płytkę i ja jestem jakiś dziwny bo potrzebuję minimum trzech pewnie tak - kupił głowicę i zamiast być zadowolony to jeszcze płytkę albo dwie chce dokupić - fanaberia jakaś - kupiłem w końcu w morelach PU-50 bo PU-60 nie było, a ja potrzebowałem "natentychmiast" ale następna przyjdzie z aliexpress

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
Nikt nie ma obowiązku tzymać w magazynie i dostarczać ludności każdej przysłony i każdej płytki, ale każdy ma prawo. Z czego wynika logicznie, że nie ma na kogo się skarżyć, że brak albo że za drogo.
w tej kwestii całkowicie się nie zgadzam, dystrybutor ma obowiązek mieć taki dinks na magazynie jeśli swoje zobowiązania wobec producenta traktuje poważnie, wydaje mi się że za wielką wodą jest jednak inaczej w tej kwestii, do cywilizowanego handlu trzeba dorosnąć.