Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Wątek: Canon 17 - 40 nowy - czy na pewno?

Domyślnie Odp: Canon 17 - 40 nowy - czy na pewno?

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    pytałem z troski

obiektyw musi nie tylko wyglądać ok, ale też sprawnie działać
    rób fotki, kontaktuj się ze sklepem
    powodzenia
    To przepraszam.
    Jest kilku "forumowych wesołków" i szyderkę mają włączoną non-stop.
    Zobaczymy w poniedziałek.

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Przeczytaj jeszcze raz spokojnie to co napisałeś na wstępie, decydując się na zakup akceptujesz warunki umowy kupna sprzedaży, nie dopytałeś (jak sądzę) przed zakupem i rozczarowanie ? chyba na własne życzenie. Masz prawo do zwrotu do 14 dniu zakupiony towar bez zmiany jego stanu i tyle teraz możesz zrobić .
    Nie było nic napisane, że jest to towar powystawowy, używany, zwrócony bądź z dawnej dostawy. Po prostu myślałem, że ot taka promocja.

Cytat Zamieszczone przez darkon Zobacz posta
    I to jest sedno twojego problemu, kilka osób już tu pisało o 14 dniowym terminie zwrotu. Z przywilejów korzystać chcą wszyscy, ale trzeba się też pogodzić z konsekwencjami z nich wynikającymi. Skąd sprzedawca ma brać za każdym razem nierozpakowany towar.
    Zgadza się. Nigdy nie wiesz co przeżyła już ta twoja "nowa sztuka".
    Ostatnio edytowane przez milsa666 ; 09-05-2015 o 10:38

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

w ramach odstresowania się, weź aparat, szkło i idź na spacer, bo ładna pogoda
    pocykaj fotki, obejrzyj na kompie, jak wyjdą ładne, to humor Ci się na pewno poprawi
    jeśli obiektyw jest w pełni sprawny, ostry i kupiłeś go w dobrej cenie, to nie widzę powodów do paniki
    głowa do góry!

Pełne uzależnienie

Należy wziąć pod uwagę fakt, że towar ma być w stanie nienaruszonym, w oryginalnym opakowaniu, i tu jest sedno problemu.
    Jak udowodnisz w jakim stanie otrzymałeś towar ? czy testowanie szkła, to już używanie czy też nie ?
    Jeżeli kupiłeś w dobrej cenie i jest 100% sprawny, to raczej odpuść sobie ...
    Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 09-05-2015 o 11:25
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Należy wziąć pod uwagę fakt, że towar ma być w stanie nienaruszonym, w oryginalnym opakowaniu, i tu jest sedno problemu.
    Jak udowodnisz w jakim stanie otrzymałeś towar ? czy testowanie szkła, to już używanie czy też nie ?
    Jeżeli kupiłeś w dobrej cenie i jest 100% sprawny, to raczej odpuść sobie ...
    Towar ma być dokładnie w takim stanie, w jakim ma być towar, który się zwraca w ciagu X dni od zakupu bo się odechciało zakupu. Szkło, które było rozpakowane i testowane na pewno nie jest używane. Ma nie być śladów użytkowania, ale nie może nie być śladów na opakowaniach. Pozostawienie osłony na obiektywie to pewna niedbałość, ale nie dyskwalifikujaca. Przynajmniej nie udaja, że nie było otwierane.

Jednak nabywca ma tu oczywiście pewne przywileje i jak chce produkt kompletnie dziewiczy, dotykany ostatni raz przez Noriko w fabryce Utsumiryomiyoyama to może zwracać, aż taki dostanie. Ja tak nigdy nie robię automatyczne, bo czuję się na 100% kompetentny w ocenie, czy chcę konkretny egzemplarz za konkretna cenę, czy wolę pakować w paczki, zwracać i czekać. Sam fakt, że coś było macane nie jest dla mnie powodem do zwrotu, jeżeli nie ma konkretnych śladów na samym przedmiocie. Odciski palców na soczewkach albo ślady czyszczenia soczewek czy jakaś rysa na obudowie raczej skłoniłyby mnie do zwrotu lub poproszenia o stosowna obniżkę ceny.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez milsa666 Zobacz posta
    Jest kilku "forumowych wesołków" i szyderkę mają włączoną non-stop.
    Przesadzasz co do "wesołków".

Wpierw dobrze sprawdź czy działa, bo może to było powodem zwrotu, że coś z nim nie jest dobrze.
    Zwykle po zakupie szukamy jakiejś wady, niesprawności, a może problem jest gdzie indziej.

Coś już napisał
    Miasto
    Gdynia

Może zadzwoń do tego sklepu, jak zamierzasz, i po prostu zapytaj. Powinni Ci wyjaśnić dlaczego tak wysłali obiektyw. Podejrzewam, że na tym polegała promocja - towar był rozpakowany i stąd zniżka.
    Ja bym czym prędzej założył szkiełko na body i jak najwięcej napstrykał Mam nadzieję, że jest w pełni sprawny i nic mu nie dolega - a to sprawdzisz tylko w jeden sposób.
    A o brakujące rzeczy upomnij się telefonicznie. Powodzenia

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez darkon Zobacz posta
    I to jest sedno twojego problemu, kilka osób już tu pisało o 14 dniowym terminie zwrotu. Z przywilejów korzystać chcą wszyscy, ale trzeba się też pogodzić z konsekwencjami z nich wynikającymi. Skąd sprzedawca ma brać za każdym razem nierozpakowany towar.
    nie wiem - ale przypuszczam że od dystrybutora lub producenta, to jest problem sprzedawcy, a nie konsumenta - nie możemy się wczuwać w problemy całego świata bo na to głowa za mała, towar używany nie może być sprzedawany jako nowy, w cywilizowanym świecie gdzie ten problem jest znany od dawna, takie towary są przeceniane i system działa jeśli nie ma zbyt dużo kombinujących rodaków. To są koszty prowadzenia biznesu.
    sam korzystałem z prawa odesłania towaru - kupiłem kiedyś pierścienie pośrednie z af "china quality" jeden miał problemy, jeden nie działał, trzeci był działający - odesłałem (nie reklamowałem) - uważam że taki towar na handel się nie nadaje, to świadome naciąganie konsumenta, prawo do zwrotu a nie reklamacji pozwala na skuteczną walkę z takim biznesem.
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 09-05-2015 o 21:41
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

A o co chodzi z ta "płytka"? Ja nigdy ze słoikami nie dostawałem żadnej płytki, ani czarnej ani w żadnym innym kolorze.
    Natomiast zawsze był "manual" papierowy - albo w postaci ksiażeczki dla L albo arkusza dla pozostałych.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    A o co chodzi z ta "płytka"? Ja nigdy ze słoikami nie dostawałem żadnej płytki, ani czarnej ani w żadnym innym kolorze.
    Natomiast zawsze był "manual" papierowy - albo w postaci ksiażeczki dla L albo arkusza dla pozostałych.
    Miałem kilka L i były tam na pewno czarne płytki CD - nigdy nie sprawdzałem zawartości... Wiem, że są one niepotrzebne ale czemu w tym egzemplarzu nie było?

Bardziej dziwi mnie "gwarancja"
    Sprawdziłem dokładnie datę produkcji jest UC03... - czyli marzec 2014 - czy to może tłumaczyć brak Canonowskiej "książeczki gwarancyjnej" - tzn. minął już rok?
    Czy może oznacza to, że obiektyw pracował już jakiś czas, normalna gwarancja/książeczka została już podbita i sklep postanowił zaryzykować, tzn. dał swoją gwarancję zamiast Canon Polska ponownie na 12 miesięcy bo tamta niejako pokazywała, że towar ma już pieczątkę i jest niepierwszej świeżości.

@cheng13
    Zrobiłem więcej zdjęć dzisiaj ale nie chcę przesadzać mając na uwadze ewentualny zwrot i jakieś przypadkowe ślady użytkowania. Przy okazji miałem okazję poznać "legendarną" ostrość rogów obiektywu. Dopiero od f8 coś się tam pojawia
    Ostatnio edytowane przez milsa666 ; 09-05-2015 o 23:48

Mam pod ręką pudło 17-40L

Jest czarna płytka CD, jakaś mini instrukcja papierkowa, karta gwarancyjna, skarpeta, 3 folie (szkło - osłona - skarpeta), 2 styropiany i jakaś tektura

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów