Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: znawcy Sigmy - poprosze o pomoc...

Coś już napisał

Domyślnie znawcy Sigmy - poprosze o pomoc...

Przeczytałem wiele wątków na tym forum dotyczących obiektywów Sigmy, ale nadal nie wiem jakiego dokonać wyboru, wiec powiem wam na czym mi zależy:

1. obiektyw powinien być w miare duży ( nie musi być jak najlżejszy czy jak najmniejszy )
    2. obiektyw powinien być kompatybilny z full frame czyli np. z canonen 5 D
    3. powinien być to zoom szerokokątny lub standartowy
    4. zleży mi na jak najlepszej jakości
    5. cenowo tak do 2000 zl
    5. najlepiej żeby był jak najjaśniejszy

jak narazie mam 300D... dzięki za radę!!!
    ps. nie brałem pod uwage obiektywów formy Canon, ponieważ w moim odczuciu są za drogie...

Domyślnie

Kup używany 70-210/3.5-4.5 USM Canona, mi udało się dostać na niemieckim ebay za 650zł, pięknie łapie ostrość nawet w słabym świetle i bardzo ładnie rysuje, poza tym jasny, a Sigmy to niestety wiertarki i uwielbiają się gubić z ostrością jeśli właśnie nie świeci słońce a i wtedy potrafią (mam 28-70/2.8 EX i wiem jak ona potrafi się gubić nawet przy kontrastowej scenie). Sigma jest dobra optycznie ... ale ten AF potrafi skutecznie zniechęcić, lepiej kupić używanego Canona i mieć wszystkie fotki ostre.

Początki nałogu Awatar filip71
    Miasto
    Wiśniowa Góra

Domyślnie

a dlaczego ograniczasz się tylko do Sigmy?
    Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8L; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Początki nałogu Awatar AdrianP
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

3. powinien być to zoom szerokokątny lub standartowy
    Zapomnieliście o tym punkcie .

70-210 odpada
    Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AdrianP
    Zapomnieliście o tym punkcie .

70-210 odpada
    Eeee tam ... szczegół

Początki nałogu

Domyślnie

sdanielo,
    a możesz napisać jak wyglada sprawa wysyłki z Niemiec do Polski? Czy wysyłano wprost do Ciebie czy też masz kogoś znajomego w Niemczech i skorzystałeś z pośrednictwa? Cena jak narazie bardzo fajna tyle że ja zupełnie nie mam wprawy w zakupach na ebay'u a poza tym czemu ten opis nie może być po angielsku...
    A może poszukam pośrednika..? za taką cenę to nawet bez fvat bym się skusiła może...?

No i na koniec - wstaw proszę jakies fotki z tego nabytku. ładnie proszę

Domyślnie

Mam wujka w Berlinie i to przez niego załatwiałem zakup, tzn. ja licytowałem z jego konta on załatwiał formalności. Z polskiego konta ebay, też można dokonywać zakupów, ale trzeba jakieś dodatkowe weryfikacje przeprowadzać (podać numer karty kredytowej). Jedno powiem, jakbym zapłacił nawet 2x tyle za ten obiektyw to byłoby warto. Ceny wachają się od 150 do nawet 220 Euro, mój kosztował 163 w stanie prawie idealnym z filtrem UV (mała ryska na dole - pewnie nabyta w torbie foto). Raz przeleciał mi koło nosa za 171 Euro z osłoną przeciwsłoneczną i woreczkiem na obiektyw. Fotki zaraz wrzucę w osobnym wątku, żeby tego nie zaśmiecać (wiele tego nie będzie bo mam go od piątku 21:00).

Pozdrawiam

Daniel

EDIT

No i już jest zapraszam
    Ostatnio edytowane przez stdanielo ; 09-04-2006 o 15:19

Uprawnienia umieszczania postów