Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Pierwszy obietyw po kitowym - pytanie do fotografów

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

Domyślnie Odp: Pierwszy obietyw po kitowym - pytanie do fotografów

Kolego,a jeden założony wątek Ci nie wystarczy, żeby uzyskać odpowiedź?
    http://www.canon-board.info/dla-pocz...-porade-99833/

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez MichalPrz Zobacz posta
    Panowie,interesuje mnie fotografowanie tak zbliżeń jak i szerokie kadry. Z dotychczasowego 18-55 brakuje mi często szerokości jak i dalszego zbliżenia. Dlatego chcę kupić oba obiektywy i w końcu je kupię, ale nie od razu, bo po prostu mnie nie stać od razu na taki wydatek. Kupię teraz pierwszy, a pewnie dopiero za kilka miesięcy, może za rok drugi - dlatego teraz chcę dokonać wyboru, a myślałem może, że osoby które podobnie korzystają z obu typów obiektywów mogłyby powiedzieć po jaki obiektyw sięgają jednak częściej No bo właśnie jeszcze pozostaje kwestia tego, że mam kit 18-55 (który bądź co bądź dobrze mi służy) więc ten zakres poniżej ewentualnie kupionego zooma bym miał. Sam bardziej skłaniam się na pierwszy rzut ku 55-255
    szerokie zainteresowania powodują że nie robi się niczego konkretnego, a na pewno niczego dobrze, ja mógłbym żyć z jednym obiektywem i na cropie byłby to C10-22 (17-40 na FF), standardowego zooma 18-55 (24-70 na FF) mógłbym nie mieć wcale bo używam raz na ruski rok więc uważam że to jest zbędny wydatek kasy, używam natomiast 70-200 lub 100-400 (oba na FF) częściej 100-400, a do "ludzi" tylko stałki 50/1.4 85/1.8 więc jak wiem że będę focił ludzi to zoomów nawet nie zabieram.
    Jeśli nie wiesz jakiego zakresu potrzebujesz to znaczy że nic nowego nie potrzebujesz - dobra wiadomość kasa zostanie w kieszeni.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uzależniony

Wybór obiektywu, to nie taka prosta sprawa. Jeżeli nie masz jeszcze jakiegoś konkretnego pomysłu do zastosowania jakiejkolwiek ogniskowej z odpowiednim światłem, to może porób jeszcze trochę kitem, wczuj sie emocjonalnie w kadry, wykonaj jakiś ciekawy portret, albo krajobraz, a może nocne niebo ze statywem...którymi mógłbyś się pochwalić za jakiś czas np na tym forum.
    Po pół roku robienia ciekawych, pomysłowych kadrów kitem, może okazać się że w ogóle to potrzebujesz już FF, ponieważ APS-C Cię ogranicza. Różnie to bywa.
    Pozdrawiam
    5D, 2x6D, 16-35/4ISL, 20/1.4A, 24-70/2.8LII, 24-85/3.5-4.5, 50/1.4, 50/1.8STM, 55/1.8, 85/1.8, 135/2L, 200/2.8LII, 70-300 4-5.6II, 100-300/5.6L, 400/5.6L
    600EX-RT, 430EXII, 568EXII
    CX241, i1DisplayPro, L850, SC-P600

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Źle zadaleś pytanie! Nie pytaj "Nas" czym fotografujemy ale zapytaj siebie czego Tobie brakuje. Chcesz szeroko? Może wiekszy zoom bedzie lepszy? Może chcesz zapanować nad głębią ostrości? Brak światła - statyw czy lampa.

To Twoje wybory, kupuj to czego Ty potrzebujesz a nie kolega z internetu.

Pozdrawiam.

Ps. Jeśli nadal nie wiesz czego Ci potrzeba... nie marnuj kasy.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

tamron 18-270 ma wszystko
    i stabilizacje
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów