A ja chciałam zapytać czego używacie, żeby tak zwyczajnie z zewnątrz wytrzeć szkło obiektywu? Kupujecie jakieś specjalne środki do tego?
A ja chciałam zapytać czego używacie, żeby tak zwyczajnie z zewnątrz wytrzeć szkło obiektywu? Kupujecie jakieś specjalne środki do tego?
szmaty nie trzeba kupowac choc mozna
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
W sklpei widziałam takie coś:
Opticam 5 w 1 - Dobra cena, Opinie w Sklepie RTV EURO AGD
Warto używać czegoś takiego?
Cena zapewene adekwatna do jakosci. Kup microfibre w supermarkecie, bedzie lepiej i taniej.
I nie trzeba żadnego specjalnego płynu?
Zalezy, sam uzywalem plynu ktory mialem do okularow ostatnio eclipse ale zostawia smugi (choc w teorii nie powinien), ew mozesz chuchac - tez tak robie.
Wystarczy 50 ml jakiegoś wysokoprocentowego alkoholu, żeby przy chuchnięciu na soczewkę oprócz pary wodnej był tez alkohol i to przetrzeć mikrofibrą.
A tak poważnie to bardzo często wystarczy sama mikrofibra, do bardzo uciążliwych zabrudzeń używam czystego spirytusu spożywczego 95% z dodatkiem eteru, taką miksturę robi mi znajomy, sprawdza się nawet przy filtrach Hoya.
Ostatnio edytowane przez darkon ; 23-07-2015 o 11:53
Jakoś tak nie mam w domu spirytusu ani eteruTo może kupię taki sklepowy? Zobaczę
a w jakich proporcjach mieszany jest eter ze spirytusem?
Ja bym użył tego zanim bym się bawił spirytusami i innymi roztworami. Praktycznie za darmo, bo to jest prawie pół litra płynu. I zawiera szmaty.
http://www.amazon.com/Zeiss-Lens-Car.../dp/B00GPVQVCO
Jest tam opisane, że nadaje się do soczewek obiektywów fotograficznych, lornetek i wszelkich skopów.
Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 30-08-2015 o 00:56
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.