Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Banding w5dII, a co z Nikonem D810?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto

Domyślnie Odp: Banding w5dII, a co z Nikonem D810?

Cytat Zamieszczone przez radpas Zobacz posta
    Witam
    Mam coraz więcej problemów wynikających z szumu, bandingu (czy jak to się tam fachowo nazywa) w cieniach zdjęć z 5dII. Fotografuje w studio, iso100 a cienie wyglądają po prostu masakrycznie. Ponieważ dużo spośród użytkowników tego forum to osoby mocno obeznane w sprzęcie foto to do nich chciałbym skierować pytanie: czy faktycznie ten problem nie występuje w Nikonie? Chodzi mi konkretnie o model D810. A może ktoś wie czy ten irytujący problem został rozwiązany w tych nowych 5Ds?
    Dla mnie to duży problem i tylko z tego powodu być może będę musiał zmienić system.
    Poradzicie?
    Ten typ tak ma...

Otherwise, I am pretty satisfied with the 5D II. However, I will upgrade if they include:

If they fix the low ISO banding, they might as well add more DR in general and improve high ISO performance.
    Źródło: The"'Must Have List Thread" for the 5D3

Przy następnej swojej sesji zrób zdjęcia na ISO 100, 125, 160 oraz 200 i porównaj je ze sobą. Nie wiem czy w fotografii studyjnej wychodzi się poza ISO 200. Zaleca się trzymać najniższych natywnych wartości ISO ale są przecież aparaty które mają ją ustaloną "na wejściu" właśnie na poziomie ISO 200 a do zdjęć z takich aparatów nie ma się jak przyczepić.

Zajrzyj też tutaj Clarkvision Reviews a dokładniej pod "Digital Camera Sensor Reviews". Dowiesz się tam m.in. że od Canon 5D Mark II i 5D Mark III jest lepszy 6D a od 6D jest lepszy 7D Mark II. To cytat wzięty spod The Canon 7D Mark II Digital Camera Review: Sensor Noise, Thermal Noise, Dynamic Range, and Full Well Analysis:

The 7D Mark II camera has the LOWEST fixed pattern noise at all ISOs than any other Canon camera that I have tested to date, including the Canon 1DX and 6D (as of November, 2014).
    5DS ma podobno matrycę z 7D Mark II tylko oczywiście odpowiednio powiększoną (bo to przecież aparat pełnoklatkowy) także szumy powinny być jeszcze mniejsze.
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 07-05-2015 o 12:49

Uprawnienia umieszczania postów