Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Canon 70D - dziwne mydło

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Canon 70D - dziwne mydło

Jeśli obiektyw na innym korpusie jest w porządku, to masz przesuniętą płaszczyznę matrycy i to monstrualnie.
    Ja również miałem niedawno regulowaną płaszczyznę matrycy w aparacie, serwis zdiagnozował, że przesunięcie jest "znaczne" ...ale aż takich efektów jak u Ciebie, to nie miałem.
    Tak na marginesie, to zdjęcie po tej "ostrej" stronie też jest mydlane. Tym obiektywem i na tej przysłonie to powinna być totalna żyleta. Pierwsza wersja plastikowego kita 18-55, dołączana do 300D wieki temu, była ostrzejsza.
    A... i ja mam starsze body. Faktycznie w starszych sprężyn nie ma, są za to podkładki. Niemniej, problem tak samo może się pojawiać.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez Bartosz22 Zobacz posta
    Tom77 przypominam, że z innym body tego problemu nie ma Ani 600D,60D/500D/550D/50D/40D/7D....
    To było napisane z przekąsem, juz się pojawiły pytania czy to przypadkiem nie Tamron

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    To było napisane z przekąsem, juz się pojawiły pytania czy to przypadkiem nie Tamron
    Dlatego o to zapytałem, że w starszych Tamronach zjawisko mydlanej jednej strony występowało dość często. Nawet wczoraj kumpel o tym mówił. Na jego starym D90 jest dobrze, a na świeżo kupionym D7200 lewa strona mydło, z innymi obiektywami na obydwu body jest dobrze. Z resztą sam kiedy miałem Tamrona 17-50 f2.8 zetknąłem się z tym zjawiskiem na 40D, przez ok 10 miesięcy było dobrze a potem prawa strona mydełko, w sieci też jest dużo opisów tej przypadłości przeważnie w żółtym systemie. A co do Tamronów to nie jestem uprzedzony co widać po stopce .

Cytat Zamieszczone przez ts- Zobacz posta
    Jeśli obiektyw na innym korpusie jest w porządku, to masz przesuniętą płaszczyznę matrycy i to monstrualnie.
    Ja również miałem niedawno regulowaną płaszczyznę matrycy w aparacie, serwis zdiagnozował, że przesunięcie jest "znaczne" ...ale aż takich efektów jak u Ciebie, to nie miałem.
    Tak na marginesie, to zdjęcie po tej "ostrej" stronie też jest mydlane. Tym obiektywem i na tej przysłonie to powinna być totalna żyleta. Pierwsza wersja plastikowego kita 18-55, dołączana do 300D wieki temu, była ostrzejsza.
    A... i ja mam starsze body. Faktycznie w starszych sprężyn nie ma, są za to podkładki. Niemniej, problem tak samo może się pojawiać.

Prawa strona taka może być, serwer ten kompresuje fotki, a i możliwa kwestia mikro regulacji też

Pytanie do Ciebie. Ile kosztowała ta regulacja?

To więc tak. Zrobiłem dwa zdjęcia. Jedno w mikroregulacji ustawiłem na -20, drugie na +20. Skoro płaszczyzna nie jest ustawiona dobrze to ostrość po obu brzegach powinna się różnić. Tak jak wyszło na zdjęciach. Dobrze rozumuje? I sytuacja wygląda tak, że tam gdzie jest -20 lewa strona ostra, prawa mydlista, a tam gdzie +20 to lewa strona mydlista, a prawa ostra. (Najlepiej widać to po liczbach opisujących skalę mapy)

Bild: img_0247vgq0t.jpg - abload.de
    Bild: img_02480gpkv.jpg - abload.de

Do tego widać różnicę. Te same parametry czasu i iso, przesłona 2.8

Lewa-70D, prawa-600D

Bild: 1mxund.jpg - abload.de
    Ostatnio edytowane przez Bartosz22 ; 01-05-2015 o 19:55

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Cytat Zamieszczone przez Bartosz22 Zobacz posta
    To więc tak. Zrobiłem dwa zdjęcia. Jedno w mikroregulacji ustawiłem na -20, drugie na +20. Skoro płaszczyzna nie jest ustawiona dobrze to ostrość po obu brzegach powinna się różnić. Tak jak wyszło na zdjęciach. Dobrze rozumuje? I sytuacja wygląda tak, że tam gdzie jest -20 lewa strona ostra, prawa mydlista, a tam gdzie +20 to lewa strona mydlista, a prawa ostra. (Najlepiej widać to po liczbach opisujących skalę mapy)

Bild: img_0247vgq0t.jpg - abload.de
    Bild: img_02480gpkv.jpg - abload.de

Do tego widać różnicę. Te same parametry czasu i iso, przesłona 2.8

Lewa-70D, prawa-600D

Bild: 1mxund.jpg - abload.de
    70d ma problem również ze szkłem 24/1.4II na centralnym punkcie AF : EOS 70D Autofokus-Problem - Stellungnahme - Traumflieger.de

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez darkon Zobacz posta
    Dlatego o to zapytałem, że w starszych Tamronach zjawisko mydlanej jednej strony występowało dość często. Nawet wczoraj kumpel o tym mówił. Na jego starym D90 jest dobrze, a na świeżo kupionym D7200 lewa strona mydło, z innymi obiektywami na obydwu body jest dobrze. Z resztą sam kiedy miałem Tamrona 17-50 f2.8 zetknąłem się z tym zjawiskiem na 40D, przez ok 10 miesięcy było dobrze a potem prawa strona mydełko, w sieci też jest dużo opisów tej przypadłości przeważnie w żółtym systemie. A co do Tamronów to nie jestem uprzedzony co widać po stopce .
    Nie słyszałem nigdy o takich dolegliwościach Tamronów, ale to nie znaczy ze ich nie mają. Sam trochę Tamronów przerobiłem i niestety ich budowa zapewnia bezproblemowa prace przez jakieś 2 lata i to niezbyt intensywnego użytkowania, więc nie dziwi mnie to że zaczyna mydlić jedna strona.

Uzależniony

Wyglada to tak, jakby matryca byla rozregulowana - nie byla wykrecana? Jesli nie zostanie wkrecona na tych samych ustawieniach, to bedzie mydlic, jak tutaj - lekarstwo to serwis.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

no, kupiles nowa puszke
    nowa puszka ma ewidentny feler
    moze zamist zakladac posta po prostu ja zareklamuj
    prosciej nie mozna
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Puszka pojechała do serwisu. Jak dowiem się co było to dam znać

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów