Tombas - nie robię ślubów, ale czasami robię bardzo podobne rzeczy, typu jakiś pokaz w klubie gdzie jest ciemność i tylko światła sceniczne. I tam też różnie bywa bo czasem idzie iso 100 a czasem 4000 to za mało, zależy jak oświetlą i co się dzieje.
p.s jestem tu pierwszy raz, więc nie wiem jaki jest poziom forum ale podchodzę z optymizmem
Boję się trochę 200mm bez IS, bo mam dosyć trzęsące rączki...
Ale jest to obiektyw, który nie rzuca się w oczy - tak serio z tym 70-200 to lipa trochę bo zbyt "oczoje$%ny" jest, ale ma IS, super jakoś obrazka oraz zoom...
Aptur - tak wiem, że to lepszy aparat. Mam już jedno 5dmIII, dlatego widzisz jest dylemat!
Słowiczek - jeszcze worka pieniędzy nie widziałeś
Ja muszę kupić bo potrzebuję kosztów bardziej niż samego aparatu i im więcej wydam tym lepiej, aczkolwiek sensowny limit to 11k pln
Tak naprawdę to ja wstrzymywałbym się z kupnem aparatu aż do 5dmIV, ale muszę zrobić koszta już teraz :/
i z tego wynika dylemat, który powstał 2/3 dni temu... bo nie planowałem zakupu
Nowicjuszem nie jestem, ale kompletnie nie śledzę rynku itd. Większość rzeczy się dowiaduje na imprezach masowych od innych fotografów, ostatnio doradzają bezlusterkowce dosyć często, trochę mnie to przeraża bo ciągle idę w canona ale chwilowo nie mam wyjścia. Jak już nie będzie wyboru to pójdę też w bezlusterkowce.
Ok dla ułatwienia zrobię to tak, jaki zestaw lepszy do fotografii wszelkiego rodzaju :
1) 2x 5dm3 + 8mmf3.5 + 16-35f2.8 + 50 f1.2 + 85f1.2 + 100f2.8 is + 134 f2.0 + 200 f2.8
2) 5dm3 + 7dm2 + 8mmf3.5 + 16-35f2.8 + 50 f1.2 + 85f1.2 + 134 f2.0 + 70-200 f2.8 is ii
jakby co mam jeszcze 70d (jako drugi) i 700d(do różnych timelapsów czy innych projektów w tysiące zdjęć)
Albo doradźcie mi jakąś rzetelną recenzję 7dm2, najlepiej mocno techniczną i udokumentowaną. Bo to co ja znajduje to sobie zaprzecza, jedni się rozpływają a inni robią zarzuty, że jest mydło. Jak piszę, nie jestem internetowy i śledzący strony o tematyce...
Pozdro