Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 60

Wątek: [recenzja] SIGMA 24 1.4 Art

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: [recenzja] SIGMA 24 1.4 Art

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Cudów nie ma. Szkło, które jest mniej więcej tych samych rozmiarów co L i tańsze, nie będzie lepsze.
    Ale gorsze przecież nie jest, więc ? Poza tym 24L to najświeżej zaktualizowana stałka L (przypomnę wyszła z 5d mkII), więc z zasady nie jest zła. Na nowe 35 i 50 od Canona czekamy...
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Cytat Zamieszczone przez GoomeX Zobacz posta
    Też czekam zniecierpliwiony co zostanie po sigmach za tych parę lat?
    Ja nie wiem skąd to zwątpienie ? Wystarczy zapytać tych którzy mają słoiki Sigmy, w tym mnie chociażby. Mam 50tke Sigmy od 6 lat, nic jej nie dolega, działa tak jak na początku. Trochę więcej optymizmu koledzy
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    Ja nie wiem skąd to zwątpienie ? Wystarczy zapytać tych którzy mają słoiki Sigmy, w tym mnie chociażby. Mam 50tke Sigmy od 6 lat, nic jej nie dolega, działa tak jak na początku. Trochę więcej optymizmu koledzy
    Kolego, wejdź sobie w wątek Sigma kalibruje AF i będziesz wiedział skąd takie ale do tej firmy.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez obcy21 Zobacz posta
    czas pokaże jak w/w obiektywy sigmy będą się spisywały za 5-10 lat... bo że sprzęt Canona trzyma się dobrze to wiadomo....
    Mniej się obawiam o nowe Sigmy niż o nowe L Canona.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
    Kolego, wejdź sobie w wątek Sigma kalibruje AF i będziesz wiedział skąd takie ale do tej firmy.
    Na szczęście nowe Sigmy aktualizujesz i kalibrujesz sam.

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
    Nie muszę bo nie odczuwam potrzeby. Mam dobry egzemplarz, z którym nie musiałem jechać do serwisu na kalibrację. Zamiast narzekać/czytać/czekać na nie wiadomo jakie super szkło(którego nie będzie) robię foty i cieszę się nimi wraz z moimi zadowolonymi klientami
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Dzięki Cichy za test.
    Szkło po prostu kozak.
    Kolejna bardzo udana i uczciwie wyceniona pozycja w ofercie Sigmy

Cytat Zamieszczone przez obcy21 Zobacz posta
    czas pokaże jak w/w obiektywy sigmy będą się spisywały za 5-10 lat... bo że sprzęt Canona trzyma się dobrze to wiadomo....
    No worries, mam Sigmę 35/1.4 Art już trzeci sezon i zero jakichkolwiek problemów natury mechanicznej, optycznej czy pracy AF
    Jedyne co daje się we znaki jeżeli chodzi o "zużycie materiału", to fakt że w Sigmie zaczyna mi się odklejać guma od pierścienia ostrości.
    Ale to samo miałem w 24LII, guma odchodziła na maksa po 3 latach używania - tak, że odesłałem szkło na Żytnią aby naprawili tę odstającą gumę.
    Reasumując: Sigmy z serii ART wykonaniem ustępują eLkom wyłącznie brakiem uszczelnień.
    Budowa i trwałość jest tak samo dobra jak w L Canona.

I tak jak już napisałem w jakimś innym wątku, ja zostawiam sobie 24LII bo zależy mi na chociaż jednym uszczelnionym obiektywie w mojej torbie foto.
    Sigma 24/1.4 Art ma ładniejszy bokeh, ale nie opłaca mi się sprzedawać 24LII.
    Natomiast gdybym teraz miał kupować stałkę 24mm to wybór byłby oczywisty - Sigma 24/1.4 Art
    Szkoda by mi było wydawać 3000 pln więcej na uszczelnienia w 24LII
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Ja się z zakupem 24 wstrzymałem do ostatniej chwili, powiedziałem sobie, że jak Sigma nie wypuści 24 przed sezonem ślubnym, to kupuję L. No a że 24A przyjechała 2 dni przed moim pierwszym ślubem w tym sezonie i w końcu się do niej przekonałem, to już tak zostanie na dłużej. Przejrzałem pobieżnie materiał z ostatniego ślubu i już widzę ogromną poprawę jeśli chodzi o celność. A 2k zł ponad jakie zostały w kieszeni na pewno spożytkuję inaczej. Podjąłem też równolegle inną sprzętową decyzję - uznałem, że nie będę targał Tamrona 15-30 pomimo jego genialności i wybrałem 16-35/4IS ze względu na wagę.
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 28-04-2015 o 15:47

Cichy czyli jaki zestaw masz w swojej stajni? :>
    Jest: 6D, 6D+BG-E13, S20 f/1.4, S35 f/1.4, C50 STM f/1.8, C85 f/1.8, 430EXII
    Było: 50D, T16-28 f/2.8, S18-35 f/1.8, C18-200 f/3.5-5.6, C50 f/1.8II

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Ja się z zakupem 24 wstrzymałem do ostatniej chwili, powiedziałem sobie, że jak Sigma nie wypuści 24 przed sezonem ślubnym, to kupuję L. No a że 24A przyjechała 2 dni przed moim pierwszym ślubem w tym sezonie i w końcu się do niej przekonałem, to już tak zostanie na dłużej. Przejrzałem pobieżnie materiał z ostatniego ślubu i już widzę ogromną poprawę jeśli chodzi o celność. A 2k zł ponad jakie zostały w kieszeni na pewno spożytkuję inaczej. Podjąłem też równolegle inną sprzętową decyzję - uznałem, że nie będę targał Tamrona 15-30 pomimo jego genialności i wybrałem 16-35/4IS ze względu na wagę.
    Ja właśnie tak zrobiłem, 16-35 IS zamiast Tamrona. Waga,waga, waga!
    5D MarkII i III, + szkiełka L ... i Mitros+

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów