Strona 18 z 26 PierwszyPierwszy ... 81617181920 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 253

Wątek: Tablety WACOM

Coś już napisał Awatar duss
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

moja znajoma ma taki table t i mialem ostatnio okazje go testowac.....sam obrabiam zdjecia w CS2 i powiem ze "profesjolanie" wyglada praca na nim....ale mnie sie zle pracowalo....(podejrzewam ze kwestia przyzwyczajenia) - zainspirowalo mnie to do kupna fajnej myszki 3200dpi itd.....

najlepiej pozycz od kogos tablet na weekend i sam sie przekonaj co i jak,,,,.......

pozdrawiam....
    [SIGPIC][/SIGPIC]
    EOS 7D,S18-50f2.8,S120-400,430 EX
    Fotohasiok.pl rulezzzz.....!!! http://daniels.fotohasiok.pl

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez duss Zobacz posta
    moja znajoma ma taki table t i mialem ostatnio okazje go testowac.....sam obrabiam zdjecia w CS2 i powiem ze "profesjolanie" wyglada praca na nim....ale mnie sie zle pracowalo....(podejrzewam ze kwestia przyzwyczajenia) - zainspirowalo mnie to do kupna fajnej myszki 3200dpi itd.....
    najlepiej pozycz od kogos tablet na weekend i sam sie przekonaj co i jak,,,,.......
    pozdrawiam....
    - mysz mam przyzwoitą - logitech mx500 czy jakoś tak, w pracy trackball też logitecha. oglądanie u kogoś i sprawdzanie akurat nie będzie konieczne - skoro się do trackballa zamiast myszy przyzwyczaiłem to i tablet opanuję bez problemu - przy takich sprzętach jest tylko jedna metoda - używać tylko tego co chcesz opanować i się nauczysz błyskawicznie -a kupuję m.in. ze względu na zalecenia zdrowotne związane z nadgarstkiem - rehabilitacja zaczyna efekty przynosić - a przy pracy z myszką w domu przez parę godzin niestety się nadgarstkowi rozwalonemu przez mysz nie polepsza - rehabilitant jak zapytałem zdecydowanie polecił zakup tabletu więc kwestie decyzji czy kupić mamy już z głowy, wybór modelu w zasadzie też (intuos3 a5 wide bo nie lubię 2 razy kupować) - tyle że trzeba się zorientować czy oprogramowanie którego używam będzie w pełni go wykorzystywać czy trzeba jeszcze będzie coś w rodzaju fotoszopa (chociażby PS elements) dokupić czy gimp wystarczy..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    czy wszystkie funkcje typu pochylenie piórka działają?
    ?? qrna używam bamboo już kilka ładnych miesięcy, ale tego nie znam, może mi ktoś wytłumaczyć...??

artus, jeśli chodzi o używalność to nie pozyczaj tylko kupuj. przez kilka dni, tygodni bedziesz sie uczył a potem zadna mysz zwłaszcza przy retuszu, malowaniu, szparowaniu, mu nie dorówna. Znam takich co po kilku dniach rzucili w kąt... Obecnie chyba tylko dla uruchomienia innych partii mięśni nadgarstka po całym dniu trzymania rysika czasem wracam do myszy którą mam cały czas podpietą. Wracam coraz rzadziej... Strony i wszelkie foruma, tez przy pomocy wacoma (wacom, prowizja od sprzedaży się należy... ).

Jedynie na gg jak otwieram linka to przy tym bezpiecznym ostwrciu kilkusekundowym nie da sie kliknąć za 1xem

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    ?? qrna używam bamboo już kilka ładnych miesięcy, ale tego nie znam, może mi ktoś wytłumaczyć...??
    A czy ja pytałem o bamboo - pytałem czy Gimp tę funkcję obsługuje
    o pochyleniu jest tu: http://www.tabletywacom.pl/atlas/tilt.php

artus, jeśli chodzi o używalność to nie pozyczaj tylko kupuj. przez kilka dni, tygodni bedziesz sie uczył a potem zadna mysz zwłaszcza przy retuszu, malowaniu, szparowaniu, mu nie dorówna. Znam takich co po kilku dniach rzucili w kąt... Obecnie chyba tylko dla uruchomienia innych partii mięśni nadgarstka po całym dniu trzymania rysika czasem wracam do myszy którą mam cały czas podpietą. Wracam coraz rzadziej... Strony i wszelkie foruma, tez przy pomocy wacoma (wacom, prowizja od sprzedaży się należy... ).
    Dokładnie tak mam zamiar zrobić - i tak jak Marku piszesz - odepnę mysz i co tam mam i będę używać tylko tabletu - tak najszybciej się nauczę i jak piszesz - zacznę używać tych innych mięśni nadgarstka bo m.in. do tego ma służyć.. o rysowaniu itp. nie wspominam bo to oczywiste
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Bamboo nie obsługuje nachylenia, jako, że jest to model budżetowy, raczej do domowej rozrywki. Intuos 3, który jest flagowym modelem Wacoma ma za zadanie w pełni odzwierciedlić w wirtualnym świecie działania narzędzi artystycznych, takich jak pędzel czy ołówek. Każdy kto rysował wie, że oprócz nacisku, również kąt nachylenia ołówka jest ważny. Tak więc Intuos 3 odzwierciedla zarówno nacisk (dokładniej niż Bamboo, ma również większą rozdzielczość) jak i nachylenie piórka względem tabletu. Bamboo jako tańsza wersja nie posiada tych funkcji.

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

budżetowa, nie budżetowa mnie wystarcza, a jako że nie maluje tylko głównie retuszuje to potrzeb wielkich nie mam...

Coś już napisał

Domyślnie

Niektóre modele tabletów Wacom są już tylko w wersji wide.
    Czy wersja wide np. w rozmiarze A6 ma tę samą wysokość tylko większą szerokość w stosunku do wersji 4:3? Tzn. czy z boku jest "doklejona" dodatkowa przestrzeń robocza?
    Pozdrawiam, Rafał

Coś już napisał

Domyślnie

A6 4:3 już nie ma w sprzedaży. Porównałem jak to wygląda dla A5:
    Klasyczny (4:3) wymiary zewn. 34.5 x 26.2, aktywny obszar 20.3 x 15.2 czyli idealnie 4:3.
    Wide (16:9) - odpowiednio 41.8 x 26.2 i 27.1x15.9 (proporcje 15.34:9).

Wychodzi więc, że dla wymiarów zewnętrznych wysokość jest taka sama, wide ma tylko "doklejony" bok, dla aktywnego obszaru - dodatkowo trochę większa wysokość w wersji wide przez co proporcje zmieniły się z 16:9 na efektywne 15.34:9.
    Pozdrawiam, Rafał

Bywalec Awatar Elmarqo
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Czy jest możliwość, żeby tak skonfigurować kółko w Bamboo, żeby zamiast zoomowania zmieniał wielkość pędzla w PS? Kurde wydaje mi się, że gdzieś to na forum było, ale za nic nie mogę tego znaleźć.

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Po co na tablecie ? Sam używam go, a wielkość pędzla zmieniam lewą ręką naciskając " [ " i " ] " Nie jestem pewien, żeby Twój sposób był lepszy.

Strona 18 z 26 PierwszyPierwszy ... 81617181920 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów