Cytat Zamieszczone przez redrash Zobacz posta
Stoje przed zakupem Wacoma i mam dylemat.
Stanelo na tym ze mam dwa zestawy do wyboru (zblizone cenowo)

Wacom Intuos3 SE A5 Wide Tablet with Airbrush -£229.42 inc. VAT
oraz
Wacom Intuos3 A4 Regular Tablet, Pen and Mouse -£255.61 inc. VAT

W tej chwili pracuje glownie na laptopie 15 cali widescreen. W przyszlym roku powinienem w koncu kupic zewnetrzny monitor. Bedzie to cos w przedziale 21-24 cali, i tez widescreen.

Tak sobie mysle, ze w tej chwili A5 by mi wystarczylo, ale poniewaz mam w perspektywie zakup nowego monitora/komputera, to zastanawiam sie czy A4 niebylo by jednak lepszym wyborem. Problem dotyczy tez tego ze wersja A5 jest wide, a A4 normalna.
Czy wybor tabletu w wersji wide bedzie lepszym wyborem, majac na uwadze to, ze LCD tez jest wide? Czy moze nie ma to duzego znaczenia i lepiej brac tablet w klasycznym ksztalcie, ale za to wiekszy?

Tablet bedzie uzywany glownie z PS, Illustrator i After Effects
Z gory dziekuje za opinie
W pracy uzywam a5 wide i monitor mam 4:3. W domu a5 regular. Kupilem niedawno eizo wide i brakuje jednak kawalka na szerokosci. Pracuje glownie w Indesign, Photoshop, Illustrator. Polecam Ci kupno a5 wide. Bedzie wystarczajacy. Naprawde komfortowo sie na nim pracuje. Siedze przy nim 10 h dziennie Zmniejszam jeszcze delikatnie aktywny obszar bo przy tak dlugim czasie pracy mozna sie niezle namachac. Do obrobki zdjec czy retuszu polecam zmniejszyc o 1/4 powierzchnie aby miec dostep do wszystkich narzedzi przy lezacej rece i ruchach samym nadgarstkiem. Tak, by jej nie unosic z nad tabletu. Odczuwa sie ta roznice przy kilkugodzinnej pracy. Pozdrawiam.