Pokaż wyniki od 1 do 10 z 253

Wątek: Tablety WACOM

Mieszany widok

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SebaWolf Zobacz posta
    Przesiadłem się z Volito1 na Intuosa - inna bajka, przez chwilę miałem okazję pobawić się Graphirem, tu różnicy w działaniu pomiędzy nim a Intuosem już tak się nie odczuwa, dopłata 600zł jest dla mnie w tym przypadku niezrozumiała /do dziś nachodzi mnie czasem moralniak/ no chyba że płacimy za te konfigurowalne przyciski.
    Chyba żartujesz. Mz. nie ma różnicy między graphirem a volito, natomiast Intuos to jest klasa sama dla siebie i tablet nad tablety. Choćby z uwagi na megapiórko z tiltem, różnymi rodzajmi końcówek i wygodnym, gumowym uchwytem - w porównaniu z nim wynalazek z graphira to smętna popizdułka...

Bywalec Awatar monii

Domyślnie

nie nie zartuje

Zadałam proste pytanie w czym Intuos jest lepszy w retuszu.

Je nie twierdze ze Intuos jest zły, ( bo nie jest, i wszyscy wiedza że jest najlepszy )

Ale konkretnie jeśli mówimy o pracy z fotografią i retuszem...co takiego lepszego oferuje nam ten drogi tablet, czy warto płacić 2x wiecej za tablet pracując tylko w photoshopie i iluustratorze.

Bo jesli ktos zajmuje sie np. grafika to taki najlepszy tablet wcale nie jest mu potrzebny, i nie jest to tylko moja opinia ale także samych wykładowców.

pozdr.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez monii Zobacz posta
    nie nie zartuje

Zadałam proste pytanie w czym Intuos jest lepszy w retuszu.

Je nie twierdze ze Intuos jest zły, ( bo nie jest, i wszyscy wiedza że jest najlepszy )

Ale konkretnie jeśli mówimy o pracy z fotografią i retuszem...co takiego lepszego oferuje nam ten drogi tablet, czy warto płacić 2x wiecej za tablet pracując tylko w photoshopie i iluustratorze.

Bo jesli ktos zajmuje sie np. grafika to taki najlepszy tablet wcale nie jest mu potrzebny, i nie jest to tylko moja opinia ale także samych wykładowców.

pozdr.
    To nie było do ciebie, monii

Co do samego tabletu, to zgadzam się, że kosztowny Intuos wcale nie jest koniecznością, a już duży Intuos jest zupełnie zbędny (wielkość jest konieczna w zastosowaniach ilustratorskich).

Natomiast jeżeli ktoś pracuje tym usrojstwem naprawdę dużo, to polecam Intusia dla samej przyjemności i wygody jego użytkowania. Naprawdę sporo prawdy jest w jego sloganie reklamowym - "efektywność może zapierać dech w piersiach"

Początki nałogu Awatar SebaWolf
    Miasto
    Warszawa/Mława

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Chyba żartujesz. Mz. nie ma różnicy między graphirem a volito, natomiast Intuos to jest klasa sama dla siebie i tablet nad tablety. Choćby z uwagi na megapiórko z tiltem, różnymi rodzajmi końcówek i wygodnym, gumowym uchwytem - w porównaniu z nim wynalazek z graphira to smętna popizdułka...
    i gumowane piórko to jest argument za który warto dopłacić 600zł? jak często wymieniasz końcówki przy obróbce zdjęć ? A tak na poważnie, jak napisałem graphirem bawiłem się tylko małą chwilkę być może zbyt małą żeby mieć bardzej obiektywne zdanie na ten temat. Dla mnie różnicy dużej nie było widać, a skoro niewidać to po co przepłacać

Bywalec Awatar monii

Domyślnie

czornyj
    tak to jest jak sie szybko czyta

Moje spostrzeżenie jest takie że Intuos jest dużo lepiej wykonany itd...

natomiast moj mały tablecik kosztował 400zł dostałam oryginalnego paint shop pro 10 oraz paintera od razu wywaliłam myszke i musze powiedzieć ze nie wyobrażam sobie pracy bez niego.

Ale nigdy do tego co robie nie kupilabym Intousa ( no chyba ze dostane podwyżke x3 ) ponieważ pracowałam na nim w Illustratorze i chwile w PSie i uważam że nie potrzebny mi jest do tego co robie w tych programach
    Wolałabym tą kase dołożyć do jakiegoś obiektywu

pozdrawiam.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SebaWolf Zobacz posta
    i gumowane piórko to jest argument za który warto dopłacić 600zł? jak często wymieniasz końcówki przy obróbce zdjęć ? A tak na poważnie, jak napisałem graphirem bawiłem się tylko małą chwilkę być może zbyt małą żeby mieć bardzej obiektywne zdanie na ten temat. Dla mnie różnicy dużej nie było widać, a skoro niewidać to po co przepłacać
    Jak przez 12 godzin wycinam zdjęcia, to gumowane piórko ma dla mnie kolosalne znaczenie, przekłada się na poziom cierpienia.

Co do końcówek - nie wymieniam ich wogóle, tylko używam cały czas swojej ulubionej - takiej ze sprężynką. No więc do nie-Intuosa takowej końcówki po prostu nie ma.

Nie wspomnę też o takiej czarnej, dającej perfekcyjne wrażenie przesuwania grafitem lub flamastrem po papierze, co przy rysowaniu szalenie odpowiada - zwykłe nie stawiają oporu i nieprzyjemnie się ślizgają - tej oczywiście w graphirach również nie ma.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Miasto Słońca

Domyślnie

Skoro nikt nic strasznego na temat najniższej serii wacomów nie mówi, to mam kolejne pytanie
    Czy oprócz załączonego oprogramowania wersja Bamboo różni się od Bamboo Fun(no i kolorem ten czarny jakoś ładniej by mi się komponował???
    Czy oprogramowanie dołączane do Funa jest przydatne??? Nastawiam się raczej na używanie tabletu w PS i jeżeli nie ma różnic natury fizycznej, a oprogramowanie jest tylko dorzucane na tzw. dobry początek, to czerń Bamboo bardziej do mnie przemawia
    Z góry dziękuje za wszelkie opinie i komentarze.

Uprawnienia umieszczania postów