Strona 2 z 26 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 253

Wątek: Tablety WACOM

Domyślnie

Metus do czego zamierzasz używać tabletu?

Początki nałogu
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

photoshop i illustrator

ps może ktoś wie jakie funkcje można przypisać tym przyciskom na tablecie?

w graphire4 jak dobrze pamietam są dwa przyciski a w intuosie w zależności od wielkości od (4 - 6) do 8
    Ostatnio edytowane przez Metus ; 07-04-2006 o 18:36
    pozdrawiam
    Metus

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Metus
    photoshop i illustrator

ps może ktoś wie jakie funkcje można przypisać tym przyciskom na tablecie?

w graphire4 jak dobrze pamietam są dwa przyciski a w intuosie w zależności od wielkości od (4 - 6) do 8
    Odpowiedź jest cholernie prosta - Alt Shift i Ctrl.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj
    Odpowiedź jest cholernie prosta - Alt Shift i Ctrl.
    tak, odpowiedź jest cholernie prosta - im można przypisać _prawie_każdą_ funkcję (włącznie z uruchomieniem programu itp itp)...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rysiaczek
    tak, odpowiedź jest cholernie prosta - im można przypisać _prawie_każdą_ funkcję (włącznie z uruchomieniem programu itp itp)...
    dokładnie, do tego można ustawienia zaprogramować tak, by w każdym programie przypisane były do czego innego np. scroll na tablecie w photoshopie ustawilem na zmiane srednicy pedzla, w przegladarce internetowej mam jako zwykly scroll.
    Analog: Canon AE1 + Canon 50 mm 1,8, 28 - 80 3.5 - 4.5 macro | Cyfra: Canon EOS 5D + grip; Canon EOS 350D + Grip | Sigma 28 - 70 DG | Canon 50 mm 1.8 | Canon PowerShot G3 | m42: 1:2.8 35 mm Weitwinkel; Jupiter 37A; Zenitar 16 mm | mieszek do macro | cokin
    kubicki.BLOG | kubicki.info | Deviantart | Rumours About Angels II | moja galeria na forum

Dopiero zaczyna Awatar Kazelot

Domyślnie Lepszy Graphire4 czy Intuos1??

Odswiezam temat i pytanie kieuje da starszych tabletowców.
    Pare lat temu dłuuugo używałem użyczonego Vacom-a Intouos1 A5. Teraz szukam już dla siebie do domu. Pytanie brzmi: czy wystarczy mi obecnie A5(bo do takiego aspiruje) z serii GRAPHIRE 4 i nie odczuje, że jest słabszy w pracy niż stary Intuos1? Może ktoś przesiadał się z Intuosa1 na coś nowszego-tańszego? (Intuosa2 i 3 nie używałem, a wszelkie pentagramy, mediony odpadają).
    canon, kit, grip, lampa, tamron, canon, grip, tiar, jupiter, jupiter, helios, helios, helios, helios, zenit, zenit, zenit, zenit, mir, statyw, filtry, c.d.n....

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Miasto Słońca

Domyślnie

Pozwolę sobie nieco odświeżyć temat. Chciałbym spróbować swych sił w pracy z tabletem. Szukam czegoś prostego i w przystępnej cenie. Może ktoś z czytających ma lub zna model Wacom Bamboo. Rysować raczej nie będę, więc a6 w moim przypadku powinno być odpowiednie. Bamboo kusi ceną, designem, parametry jak na model amatorski chyba też całkiem przyzwoite.
    Byłbym bardzo wdzieczny, za wszelkie porady i konstruktywna krytykę w kwestii wyżej wymienionego sprzętu.

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To i ja się dołączam Też chciałbym zakupić tego Bamboo (http://www.cortland.com.pl/28138_Wacom_BAMBOO.html). W pracy mam megawypasionego Intuosa, superświetny profi sprzęt.
    O myszce zapomniałem już z rok temu

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Bamboo jest fajny, wsiadłem na niego jakiś tydzień temu. Początkowo błądziłem tym rysikiem po całym ekranie (przyzwyczajenie do myszki). Teraz już jest lepiej, chociaż ciągle się uczę Czułość i precyzja na wysokim poziomie. Mówię to jako początkujący użytkownik, który nigdy nie miał styczności z takim sprzętem - na pewno są lepsze... Jedyne co może denerwować to to, że nie można oprogramować przycisków w pełni. Przydałaby się możliwość podpięcia pod nie np. często używane funkcje programu graficznego. Powierzchnia pada jest chropowata, wydaje mi się, że istnieje możliwość starcia kątowego końcówki rysika po pewnym czasie (czy ona jest wymienna?) no i politura gumki trochę matowieje jak się mocniej przyciśnie Mimo wszystko jestem bardzo zadowolony

EDIT: Pod klawisze można przypisać Shift, Alt i Ctrl. Również przyciśnięcie klawisza klawiatury. Pisząc o często używanych funkcjach, miałem na myśli np. jakieś proste macro. Ale jak wspomniałem, dopiero się go uczę i możliwe że to nie jest potrzebne, może wystarczą istniejące kombinacje...
    Ostatnio edytowane przez dr11 ; 05-12-2007 o 01:17
    .

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To w zestawie nie było wymiennych końcówek? W intuosie (5x droższym) dają chyba 5 sztuk. Ale u mnie po 2 latach używania w pracy, nie trzeba wymianiać (kolega ztarł już 2). Kwestia nacisku ręki

Widać, że warto zakupić Bamboo.

AAAA jeszcze jedno. WACOMY nie maja baterii w "piórkach" a inne tańsze rozwiązania mają. To jest wg mnie WADA tanich produktów np. Pentagrama.
    Ostatnio edytowane przez ErnestPierwszy ; 05-12-2007 o 10:35

Strona 2 z 26 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów