Strona 1 z 26 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 253

Wątek: Tablety WACOM

Początki nałogu
    Miasto
    Białystok

Domyślnie Tablety WACOM

Czesc.
    Stoję właśnie przed wyborem tabletu dla siebie do studio..
    Zastanawiam się nad dwoma modelami:
    1 - droższy http://www.allegro.pl/item96585318_w...ktura_vat.html - jest to tablet wacom intuos z dużo wyższą czułością (5080lpi) i myszką..
    2 - http://www.allegro.pl/item95135762_w...gw24_nowy.html - o 610zł tańszy o mniejszej czułości (2000lpi)...

Wszyscy którzy spróbowali pracować na tabletach polecają je więc i ja postanowiłem spróbować pracować na tablecie. Pytanie tylko czy ten droższy wart jest dopłaty ponad 600zł. W tańszym dokładność +/- 0,5mm a w droższym to dokładność +/- 0,25mm. Obie wartości są i tak baaardzo małe więc... sam nie wiem.. w intuosie dodana jest bezprzewodowa i bezbateryjna mysz... i kilka dodarkowych przycisków... swoją drogą zastanawiam się co warta jest ta mysz... ciekawe jak sie sprawuje..
    zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz.. mysz bezprzewodowa i bezbateryjna i do tego bezkulkowa.. w takim razie skąd ma zasilanie? nie wiem ale mam wrażenie, że działa ona tylko na tablecie.... ktoś wie czy można nią śmigać po biórku?
    pozdrawiam
    Metus

Początki nałogu
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

już wiem co z tą myszką.. myszki można używać jednynie na tablecie... moim zdaniem to kompletna lipa! zwłaszcza na tablecie A5
    pozdrawiam
    Metus

Uzależniony Awatar bonk
    Miasto
    Photoshop

Domyślnie

myszka w tym zestwie to taki bajer extra. tablet jest po aby uzywac piórka a nie myszki. zasilanie myszy i piórka jest wytwarzane indukcyjnie. zasada jak w transforamtorze tyle ze z rozdzielonym rdzeniem.
    a z tym zakupem to przejdz sie do jakiegos sklepu z softem adobe i popytaj o tablet z zestawu. kupowalem ostatnio pakiet adobe z tabletem i zrezygnowalem z tabletu za nizsza cene softu. (chodziaz jest to nie rozlaczny pakiet).
    szkoda ze piszesz o tym dopiero teraz bo 2 tygodnie temu to odsprzedal bym ci go za 400-500zl
    ...

Początki nałogu
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

eh... kurde ja zawsze mam takie "szczęście" a może ktoś będzie kupował soft a tablet już ma ??
    Niestety w białymstoku nie ma tabletów wacoma.. widziałem jedynie pentagramy... może na zamówienie ale cena nie będzie lepsza nic a nic... nie sądzę, aby ktoś mi to sprowadzał i jeszcze chciał rozdzielać soft od tabletu..
    ps jaki soft kupowałeś? w sumie razem z PSCS2 możnaby było kupić w dobrej cenie... eh..

hmmm dopłacać 600zł tylko po to, żeby mieć o kilka przycisków więcej i o 0,25mm większą dokładność to chyba się nie opłaca.. a może jest coś o czym nie wiem? jakaś istotna różnica... ??
    pozdrawiam
    Metus

Uzależniony Awatar bonk
    Miasto
    Photoshop

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Metus
    eh... kurde ja zawsze mam takie "szczęście" a może ktoś będzie kupował soft a tablet już ma ??
    Niestety w białymstoku nie ma tabletów wacoma.. widziałem jedynie pentagramy... może na zamówienie ale cena nie będzie lepsza nic a nic... nie sądzę, aby ktoś mi to sprowadzał i jeszcze chciał rozdzielać soft od tabletu..
    ps jaki soft kupowałeś? w sumie razem z PSCS2 możnaby było kupić w dobrej cenie... eh..

hmmm dopłacać 600zł tylko po to, żeby mieć o kilka przycisków więcej i o 0,25mm większą dokładność to chyba się nie opłaca.. a może jest coś o czym nie wiem? jakaś istotna różnica... ??

mysle ze warto wydac troche wiecej za wieksza rozdzielczosc.
    probowalem kiedys pracowac na pentagramie z mniejsza rozdzielczoascia i stwierdzam ze to koszmar. wogole pentagramy suxx.
    odnosnie softu - kupowalem Adobe Creative Suite Premium 2 IE, ale z tego co wiem to jakas stara promocja musiala byc bo na stronie cortlandu nie znalazlem aktualnie zadnego zestawu z wacomem.
    Ostatnio edytowane przez bonk ; 07-04-2006 o 14:28
    ...

Domyślnie

Ja od 2 lat używam Intuosa 2. Myszka leży od samego początku w kartonie. Tak jak już bonk napisał jest to tylko gadżet. Najważniejsze jest piórko, a ono jest rewelacyjne. Na początku, zanim opanowałem i poznałem zasadę działania tabletu nie byłem nim zachwycony Ale teraz stwierdzam, że to jest to:smile: Dziś nie wyobrażam sobie pracy bez niego.
    Nie marudź. Uzbieraj kasę i kupuj Wacoma. Nie będziesz żałował

Pozdrawiam
    tataniny

Bywalec Awatar Jerry99
    Miasto
    Warszawa/Wilanów

Domyślnie

U mnie również myszka leży, dzięki czemu oszczędza baterie... za to tablet na okrągło jest używany (Wacom Graphire4) i jakoś żona się do niego przekonała...
    == Jerry99 ==
    aparat, p-5000, jabłka i aperture...
    http://www.jwroblewski.com

Początki nałogu
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tataniny
    Nie marudź. Uzbieraj kasę i kupuj Wacoma. Nie będziesz żałował

Pozdrawiam
    tataniny

ale ja nie chce kupować innego niż WACOM.. zastanawiam się tylko czy kupić intuosa czy graphire

jak by nie było .. w intuosie płaci się, też za mysz, która będzie się kurzyć.. mam wrażenie, że różnica to jedynie dokładność między 0,5mm a 0,25mm.
    jeśli jest to tylko ta różnica... to nie wiem czy warto dopłacać do intoisa :/... poczekam jeszcze na Wasze opinie i coś zadecyduje
    pozdrawiam
    Metus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Metus
    Powiem tak: pracuje na graphire 4 i nie mam z nim kompletnie zadnych problemow, i nie znalazlem jeszcze potencjalnej mozliwosci wykorzystania wiekszej dokladnosci, ktora oferuje intuos. Juz graphire chodzi jak bajka - nie ma co nawet porownywac do innych firm, to inna polka po prostu.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Różnica między serią graphire a intuos to nie tylko wyższa rozdzielczość (marginalne znaczenie), ale również fakt, że tablet rozpoznaje również kąt nachylenia piórka, są do niego dostępne różne inne poza piórkiem narzędzia, dające wrażenie korzystania z innych technik: aerograf, pędzel i piórko piszące atramentem. Ma też dodatkowe pola i przyciski podnoszące jego walory użytkowe

Strona 1 z 26 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów