Strona 25 z 26 PierwszyPierwszy ... 1523242526 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 253

Wątek: Tablety WACOM

Uzależniony

Domyślnie Odp: Tablety WACOM

Używam od ok. 2 miesięcy Bamboo 3 Pen & Touch i do zdjęć mi całkowicie wystarcza. Z resztą pisze się też przyjemnie. Kiedy wybierałem tablet w sklepie, zdecydowanie zamierzałem kupić większy, ale sprzedawca przestrzegł mnie że ...retuszuje się wygodniej na rozmiarze roboczym A6, bo na większym trzeba już bardziej "zamiatać" ręką i nie każdemu to odpowiada, po czym pozwolił mi popróbować na większym. Ostatecznie kupiłem A6 i szczerze mówiąc, to ostatnie co bym teraz powiedział to to, że jest za mały. Raczej i tak mam wrażenie zamiatania.. To jest oczywiście kwestia indywidualna, oraz przyzwyczajenie, ale myślę że mnie, jako osobie pracującej dotychczas myszką przy zdjęciach, naturalniej było się przestawić na mały tablet. Co innego plastyk/grafik używający rzeczywistych narzędzi do rysowania/malowania - dla niego naturalne jest machanie ręką po dużej powierzchni w okolicach 1:1.
    Jakkolwiek, początki i tak nie były różowe i trzeba było okiełznać zabawkę, oraz skonfigurować pod siebie, ale zaraz potem już bajka.

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Ja posiadam w wersji M. S odrzuciłem po pracy na bamboo.
    Ostatnio edytowane przez xxkomarxx ; 13-08-2012 o 00:53

Bywalec

W sumie w rozmiarze M można wyłączyć część pola roboczego po krawędzi, do mniejszego rozmiaru i zyskamy bodajrze S-kę.
    5Dmk3, 60D, 16-35L/4, 35L, 100L/2.8, 85/1.8, 50/1.4, 24-105L, 17-85, 580EX II

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Jeśli rozwiniesz termin "obróbka", to może będzie łatwiej coś doradzić.

Z mojego doświadczenia jest tak:

1. Do Lightrooma tablet jest gorszy od myszy. Po prostu, te suwaki lepiej/wygodniej/szybciej/sprawniej się łapie kursorem za pomocą myszki. W przypadku tabletu jest z tym trochę mordowania, aby edytować obraz sprawnie. Krótko mówiąc - do Lightrooma tabletu graficznego nie polecam.

2. Retusz w Photoshopie. Tu są dwie możliwości. Albo trochę poprawiasz zdjęcia, czyli czasem maźniesz coś stempelkiem lub pędzelkiem, raz czy dwa poprawisz krzywe i tyle - taki ślubny standard - to tu styknie dowolny tablet w rozmiarze S.

3. Albo robisz porządny retusz portretów, architektury, etc., dużo pracując narzędziami Dodge & Burn, pędzlami, stempelkami, łatkami, to tutaj nie ma zmiłuj się. Rozmiar M, Intuos 4 lub 5, bez dwóch zdań. Ja sam kupiłem sobie taką M-kę trochę na wyrost, ale przyznaję - skusiła mnie dołączona licencja do Lightrooma 3. W tamtym czasie to się kalkulowało, bo Lightroom nie kosztował jak teraz 500-600 zł, tylko prawie tyle co sam tablet. Na początku z tego tabletu nie korzystałem tak bardzo jak teraz, ale jak się wciągnąłem w retuszowanie, no to mogę powiedzieć tylko tyle, że praca z tabletem rozmiaru S lub serią niższą niż Intuos nie byłaby dość efektywna.
    Powiedziałbym, że obróbka średnio intensywna.
    Czyli LR, potem w PS warstwy i malowanie pędzelkiem na koniec trochę stempla i czasem też trochę dodge&burn
    Jak mówię nie bardzo widzę wydatek rzędu 1,5k na tablet (teraz). Chciałbym się zamknąć w kwocie do 800zł a Intuosa M mogę sobie sprawić później, jeżeli się w tablet wkręcę - bo tutaj to nie wiadomo w końcu nie wszystkim pasuje. Póki co chcę "spróbować" więc jeżeli Intuos to tylko w wersji S na razie - oczywiście zakładając, że na początek w ogóle zauważę różnicę i naprawdę warto.

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    Używam od ok. 2 miesięcy Bamboo 3 Pen & Touch i do zdjęć mi całkowicie wystarcza. Z resztą pisze się też przyjemnie. Kiedy wybierałem tablet w sklepie, zdecydowanie zamierzałem kupić większy, ale sprzedawca przestrzegł mnie że ...retuszuje się wygodniej na rozmiarze roboczym A6, bo na większym trzeba już bardziej "zamiatać" ręką i nie każdemu to odpowiada, po czym pozwolił mi popróbować na większym. Ostatecznie kupiłem A6 i szczerze mówiąc, to ostatnie co bym teraz powiedział to to, że jest za mały. Raczej i tak mam wrażenie zamiatania.. To jest oczywiście kwestia indywidualna, oraz przyzwyczajenie, ale myślę że mnie, jako osobie pracującej dotychczas myszką przy zdjęciach, naturalniej było się przestawić na mały tablet. Co innego plastyk/grafik używający rzeczywistych narzędzi do rysowania/malowania - dla niego naturalne jest machanie ręką po dużej powierzchni w okolicach 1:1.
    Jakkolwiek, początki i tak nie były różowe i trzeba było okiełznać zabawkę, oraz skonfigurować pod siebie, ale zaraz potem już bajka.
    To teraz już nie wiem S czy M :P

A ten Bamboo (to jest chyba poprzednia generacja) co wkleiłem linka w poście wcześniej byłby ok?
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

W cenie około 800 zł można kupić na alledrogo Wacom Bamboo Pen&Touch FUN w wersji M. Ja też chce kupić sobie tablet i jak na razie na moje potrzeby chyba będzie wystarczał Wacom Bamboo Pen&Touch(co ciekawe różni się od wersji Fun rozmiar small oprogramowaniem i kolorem).
    CANON 60D_Tamron 17-50 f/2.8 VC_ C85 1.8_430ex II

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Może ja ci polecę rozwiązanie jak u siebie. Mam Wacom Bamboo - jakiś poprzedni model który był przed Touch, w rozmiarze A6. Kupiłem go za oszałamiające 100 zł (Od znajomego ale na allegro widziałem oferty za maks 150-200). Nie używam go za dużo bo 90% rzeczy robię w LR ale dzięki niemu np. wiem, że póki co wydatek na tablet lepszej jakości jest mi zbędny. Ale jak już go używam to dziękuję, że nie kupiłem wynalazków typu pentagram itp.

Początki nałogu Awatar cohontes
    Miasto
    .

Czyli taki A6 spokojnie starcza do obróbki ? Bo przyznam szczerze, że oglądając je w sklepie mam wrażenie, że będzie za mały ale jeśli się da w miarę pracować to super bo kasę chyba potem lepiej na monitor odłożyć.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez cohontes Zobacz posta
    Czyli taki A6 spokojnie starcza do obróbki ? Bo przyznam szczerze, że oglądając je w sklepie mam wrażenie, że będzie za mały ale jeśli się da w miarę pracować to super bo kasę chyba potem lepiej na monitor odłożyć.
    Jako rozmiar roboczy, jeśli nie jesteś malarzem rysownikiem i dotychczas pracowałeś za pomocą myszki, to spokojnie wystarcza i jeszcze Ci będzie daleko do menu czy suwaków. Z resztą on jest i tak 2x większy od A6, a granice obszaru roboczego są oznaczone pośrodku.

Jest jeszcze kwestia poziomów czułości i zsynchronizowania tego z parametrami narzędzia (rozmiar, przezroczystość itp.) - podejrzewam że na tym polega główna różnica w porównaniu z serią Intuos. Tu trzeba by spytać kogoś kto biegle wykorzystuje te funkcje. Ja spróbowałem tego i wycofałem się, bo nie chciałem poświęcać czasu na ćwiczenie, a tego się trzeba nauczyć, w myślach niestety nie czyta . Nie sprawdzałem wspominanych wcześniej gierek oferowanych przez oprogramowanie tabletu, bo może tam są jakieś sprytne zabawy na ćwiczenie efektywnego wykorzystania siły nacisku.
    Ostatecznie skonfigurowałem pod siebie 4 przyciski na tablecie ([, ], alt, przeł. aplikacji), a opacity i flow zmieniam w menu. Samo używanie tak skonfigurowanego tabletu daje mi gigantyczny wzrost precyzji przy maskowaniu czy retuszu.

Nie chcę uprawiać reklamy, ale proponuję zatelefonować do gościa ze sklepu ColorStore - znajdziecie w Google. Miły gość, wysłucha co potrzeba, doradzi sensownie. Nie mam nic wspólnego z tą firmą, po prostu zostałem tam kilkukrotnie elegancko obsłużony.

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Od paru lat używam Wacoma Intuos3 i właśnie pod lightoomem pracuje mi się znacznie bardziej efektywnie. Pod PS nie wiele rzeczy robię, ale też komfort pracy jest znacznie lepszy niż myszki.
    Co do suwaczków w LR, to kwestia przyzwyczajenia. Wydaje mi się, że mysz ma lepszą precyzję jednak, bo na tablecie zdarza mi się, że podnosząc piórko jeszcze mi się suwak przesunie, co czasem bywa lekko irytujące, ale może za bardzo mi wkład lata w środku . Używanie brusha korzystając z tabletu to zupełnie inna bajka niż myszą. Początki bywają ciężkie, bo próbowałem używać tableta przy projektowaniu layoutów stron – po to go kupiłem, ale myszka okazała się lepsza, za to do LR nadał się idealnie.
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Początki nałogu Awatar pe.en.de
    Miasto
    Łódź

Witam.
    Aby nie zakładać nowego wątku, tu zwrócę się z prośbą o pomoc.
    Po zakupie nowego komputera z win 7, ściągnąłem i zainstalowałem sterowniki do Intous 4 M w wersji 64 bit.
    Wszystko poszło gładko, oprócz pokrętła ( Ring) ktre zaczęło działać dokładnie w odwrotnym kierunku niż poprzednio.
    Tzn. : gdy kręcę w lewo (przeciwnie do ruchu zegara) to powiększa, a gdy kęcę odwrotnie - pomniejsza.
    Ciężko się przestawić po kilku latach pracy na działanie odwrotne.
    Dlatego też pytam : czy ktoś wie jak przestawić działanie pokrętła ring w drugą stronę?
    W instrukcji się tego nie doczytałem, może coś przeoczyłem?
    Starając się być obiektywnym, wyrażam jednak subiektywną opinę.

Strona 25 z 26 PierwszyPierwszy ... 1523242526 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów