zaciekawiony licznymi pochwalami postanowilem zakupic po wyplacie tablet Bamboo One badz Pentagram Quadpen
teraz pytanie, czy tablet z obszarem roboczym formatu a6 nie bedzie za maly ?
zaciekawiony licznymi pochwalami postanowilem zakupic po wyplacie tablet Bamboo One badz Pentagram Quadpen
teraz pytanie, czy tablet z obszarem roboczym formatu a6 nie bedzie za maly ?
Po pierwsze: jeżeli już to tylko wacom
po drugie: http://www.canon-board.info/showpost...7&postcount=94
... PhotoAnarchist ...
nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!
Zanim kupisz Pentagram poszukaj co ludzie piszą o ich tabletach...
i kup Wacoma![]()
Witam po prawie 3 letniej nieobecności na forumJako, że niedawno sprawiłem sobie Canona, ponownie przeglądam z uwagą forum i ten wątek przykuł moją uwagę.
Przymierzam się do zakupu tabletu WACOM (inne firmy odpadają, to pewne).
Tabletu zamierzam używać jedynie do retuszu zdjęć w Photoshopie i odręcznych notatek.
Nie będę nim malował czy rysował, gdyż niestety nie potrafię
1)Czy biorąc pod uwagę, że jestem fotografem amatorem, z dobrą znajomością PS-a wystarczy mi tablet Wacom Bamboo Fun?
Zdjęcia edytuję tylko dla siebie, nie zarabiam w ten sposób, nie spędzam na tym też więcej czasu niż 2-3 godziny na dzień.
2)Druga, bardzo ważna dla mnie, kwestia:
Czy podłączając tablet muszę odłączyć myszkę, czy wchodzą ze sobą w konflikt, a jeśli tak, czy przełączenie sie z myszki na tablet nie powoduje dodatkowych komplikacji?
Posiadam specjalistyczną myszkę i jest mi absolutnie niezbędna do wielu prac jakie wykonuje na komputerze, muszę więc pogodzić myszkę z tabletem. Czy to jest możliwe?
3)Czy tablet Bamboo Fun posiada folię pod którą mogę włożyć coś do przerysowania?
Używam systemu Vista Home Premium PL 32 bit
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów, szczególnie tych którzy mnie jeszcze pamiętają![]()
1) tak, moim zdaniem zdecydowanie wystarczy
2) działa z myszką
3) jaką folię?
... PhotoAnarchist ...
To znaczy, ze myszka (nie Wacom, tylko dowolna inna) jest podłączona do kompa i tablet jest podłączony do kompa i działa jedno i drugie? Jeśli tak to rewelacja.
Wyczytałem, ze Intuosy mają coś takiego, że pod samą powierzchnie, po której rysuje się piórkiem i która jest przejrzysta, można włożyć jakieś rysunek aby go przerysować wodząc po jego liniach piórkiem. Czy Bamboo posiada coś takiego?
Miałem pod vistą podłączone dwie myszki i trzy karty muzyczne i wszystko działało jak marzenie, także nie ma o co się martwić![]()
Tak, wacom + A4tech = 0 problemów
Nie słyszałem, ale myślę, że powinno dać się zrobić z kawałkiem w miarę sztywnej folii. Moje piórko działa z wysokości ok 4-5 mm, więc nie powinno być problemów. Aż spróbuję w poniedziałek jak nie zapomnę.
Tylko ciężko mi znaleźć, na szybko, zastosowanie do tego.
... PhotoAnarchist ...
Działa jedno i drugie.
Mam Bamboo i nie ma tam takiej powierzchni, nie wiem jak Bamboo One ale prawdopodobnie też nie. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby kopiowany rysunek przylepić jakoś do tabletu/stołu i śmigać piórkiem po konturach. Wysokość, z jakiej tablet 'widzi' piórko to około 1cm.
.