Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: obiektyw nie pasuje do aparatu

Domyślnie obiektyw nie pasuje do aparatu

Witam, niedawno kupiłam aparat canon eos 1200d i dokupiłam obiektyw canon 50mm 1.4 FD, który nie pasuje do aparatu,co mam zrobić? Z góry dziękuję za odpowiedź!

Domyślnie Odp: obiektyw nie pasuje do aparatu

Cytat Zamieszczone przez ewkanka Zobacz posta
    Witam, niedawno kupiłam aparat canon eos 1200d i dokupiłam obiektyw canon 50mm 1.4 FD, który nie pasuje do aparatu,co mam zrobić? Z góry dziękuję za odpowiedź!
    Sprzedać i nie zawracać sobie głowy, bo adaptery szczęścia nie dają. Był o tym temacik, ale ty wolałaś kupić obiektyw FD niż go przeczytać. Jest jeszcze możliwość przerabiania bagnetu, ale to koszt przekraczający wartość Twojego szkła.
    Na przyszłość nie dotykać niczego co jest do starego FD. Ale EF, EF-S można kupować spokojnie.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Pełne uzależnienie

Kupic przejsciowke FD->EF ktora albo pogorszy obraz (wersja z soczewka) lub nie pozwoli ustawic ostrosci na "daleko" (wersja bez soczewki). Zalezy do czego ma ten obiektyw sluzyc.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Jesli mozesz oddaj go, i kup cos na ef ew. ef-s .

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Sprzedaje obiektyw i kup obiektyw
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Poczytaj http://www.canon-board.info/dla-pocz...f-na-fd-99593/ i zastanów się, czy warto kupować adapter (według mnie nie warto), czy sprzedać ten obiektyw, i poszukać jakiegoś 50/1.4 lub 55/1.4 z gwintem M42 i do niego dokupić adapter "z potwierdzeniem ostrości". Też manualny, też wymaga adaptera, ale adapter z M42 jest tańszy i nie ma elementu pogarszającego obraz.

Bywalec Awatar RHF
    Miasto
    London / Kłobuck

Paradoksalnie to doskonała lekcja - "Jak SKUTECZNIE czytać instrukcję obsługi" Kupując aparat powinno się zapoznać z instrukcją, by dowiedzieć się jaki posiada rodzaj mocowania obiektywów, lamp, czy jakie karty pamięci obsługuje. To oczywiście podstawy, bo instrukcja jest pełna NIEZBĘDNYCH informacji - zbędnych również.
    5D + BG-E4 / 70D + BG-E14 / 40D + BG-E2N / 24 L TS-E / 24-105 L / 100-400 L / 50 1.8 / 10-18STM / Benro C-269M8 +B1 / YN600EX-RT + YN-E3-RT

Dziękuje za odpowiedzi, nie wiąże żadnej przyszłości z fotografowaniem, aparat jest tylko tak dla celów własnych

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Dziękuje za odpowiedzi, nie wiąże żadnej przyszłości z fotografowaniem, aparat jest tylko tak dla celów własnych
    Wystarczy tani Canon EF 50/1.8 II.
    Produkt wysoce delikatny ale jako portretowe uzupełnienie kita powinien zadziałać.

PS
    Oczywiście ten pochopnie zakupiony obiektyw FD trzeba sprzedać.
    Ostatnio edytowane przez marfot ; 25-04-2015 o 06:52
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Szukaj obiektywów z mocowanie EF i EF-s ewentualnie starych M42 i wtedy adapter EOS -M42

Uprawnienia umieszczania postów