Witam wszystkich!
Przyszedł czas na zmianę z Nikona na Canona.
Obecnie posiadam D700 i D610, do tego 14-24/2.8, 24-70/2.8 oraz 70-200/2.8 + lampy i inne mniej ważne (w tym wątku) rzeczy.
Niestety sezon trwa i sprzęt potrzebny, a raczej ciężko będzie sprzedać wszystko na jednej aukcji, więc postanowiłem przechodzić stopniowo.
Czy jest tutaj ktoś po podobnych przejściach i byłbym mi w stanie doradzić od czego zacząć? (biorąc po uwagę, że chcę też kręcić mini teledyski, a fotografia to 80% śluby i sesje plenerowe).
Jako pierwszy strzał myślałem sprzedać D700 i.....i właśnie co tutaj zrobić
Myślałem o dwóch opcjach:
1. Sprzedać D700 i 70-200/2.8, a zakupić 5D Mark III + 85/1.2 (oczywiście troszkę będzie do dopłacenia i jestem tego świadom)
2. Sprzedać D700/D610 i 14-24/2.8, a zakupić 5D Mark III + 24/1.4 (dopłata jak wyżej)
Z N 24-70/2.8 wolałbym zostać do końca z wiadomych względów ;-)
Widziałem kiedyś na forum N reportaż ze ślubu w całości zrobiony 35mm, co było dowodem, że się da bo zdjęcia były super, ale ja raczej nie porwałbym się jeszcze na taki krok, dlatego generalnie chciałbym cały czas mieć przy sobie coś w miarę szerokiego (do zdjęć i do filmów, żebym mógł zapiąć całość na glidecama) i portretowego.
Może ktoś coś poradzi jako osoba doświadczona przenosinami lub samym użytkowaniem Canona?
Czego się wystrzegać? Czy są obiektywy, które mają np. jakieś bolączki? ...a może samego 5D Mark III coś boli czasami?
Z góry dzięki za podpowiedzi!
Pozdrawiam