Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: A610 - wskaznik baterii

endrjub
    Guest

Domyślnie A610 - wskaznik baterii

Witam.
    Mam pytanko dotyczace aparatu Canon A610 .
    Gdzies przeczytalem, ze aparat nie ma wskaznika stanu baterii i ze podobno pojawia sie tylko komunikat ze baterie na wyczerpaniu i sie aparacik wylacza, Czy to jest prawda?? Troche juz sie bawilem tym aparatem, ale nie zwrocilem na to uwagi.
    Niech sie wypowiedza wlascieciele......
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Aparat ma wskaźnik, ale pojawia się on dopiero, jak baterie są juz w stanie agonii i po kilkunastu sekundach aparat się wyłącza. Jest tak w całej (chyba) serii A Canona.
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

endrjub
    Guest

Domyślnie

Dzieki za odpowiedz,
    Wydaje sie to byc dosc spora wada. No i nie ladnie to swiadczy o firmie, bo nie jest to chyba specjalnie duzy problem, zeby taki wskaznik pojawil sie.
    Ale niestety czyms musza sie roznic poszczegolne serie A,G,S...
    ... jedyne rozwiazanie to 2 komplety akumulatorkow
    pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez endrjub ; 07-04-2006 o 13:30

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Sam mam Canona A80 (ta sama przypadłość), jeden komplet akumulatorków (2300) i jeszcze nigdy nie miałem problemów z brakiem prądu:grin: Po prostu co ok. 400 zdjęć je systematycznie ładuję - i tyle. Nigdy brak sygnalizacji poziomu naładowania baterii nie dał mi sie we znaki.
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Bywalec
    Miasto
    Żary

Domyślnie

Przecież wystarczy się uzbroić w dodatkowy komplet akumulatorków. Zmieszczą się w każdym futerale na taki aparat a i stresu mniej.
    Swoją drogą, faktycznie cała seria A Canona pozbawiona była wskaźnika pojemności akumulatora. Jednego czego nie można zarzucić, to tego że jak się ten wskaźnik już pojawi (mrygający na czerwono) to na pewno pokazuje stan baterii prawidłowo

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wskaznik w tych aparatach jest. A to, ze tak sie zachowuje, to wynika z charakterystyki wyladowania akumulatorow. One dosc gwaltownie traca energie. Inaczej jest z bateriami. Te rozladowuja sie stopniowo. Gdyby ktos z Was uzywal tego aparatu na bateriach, to zobaczylby, ze wskaznik dziala prawidlowo.
    W serii G jest prawdopodobnie inaczej (to tylko moje przypuszczenia, poniewaz z nimi nie mialem do czynienia), bo tak jest zintegrowany (przypisany do danego modelu) akumulator i producent mogl przewidziec jego zachowanie. W serii A Canon nie wie, co uzytkownik wsadzi - czy baterie czy akumulatory.

Początki nałogu

Domyślnie

Slawek_j ma racje, to musialby byc bardzo wyrafinowany wskaznik, aby prawidlowo pokazywac stan baterii, zarowno dla aku jak i baterii np. litowych. W Samsungu jest np. tak:
    krotko full, dlugo polowa, nagle koniec ( 3 stopniowy ).

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Już wszystko w zasadzie slawek_j wyjaśnił. Wskaźniki poprawnie działają z dedykowanymi i tylko tymi akumulatorkami. Akumulatorków jest cała masa i mają różne charakterystyki rozładowania/ładowania a także różnią się budową (litowo-jonowe, niklowo-kadmowe itp). Nawet na G5 wskaźnik ładowania baterii nie będzie w 100% pokazywać poprawnie przy akumulatorku-podróbce innej firmy niż oryginalny - zresztą podobnie jest w telefonach komórkowych.

Uprawnienia umieszczania postów