Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: Obiektyw 4/3 do lustrzanki Canon EOS.

Uzależniony Awatar PawelB
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Obiektyw 4/3 do lustrzanki Canon EOS.

Cytat Zamieszczone przez daphnis Zobacz posta
    Jeżeli podpięcie byłoby możliwe, to przy cenie 500 złotych miałoby to sens
    Zależy jeszcze od ceny przejściówki. W tej chwili na Allegro jest Samyang do Canona do kupienia za 800 zł, drugi z licytacją, cena aktualna to 405 zł.

Owa przejściówka nie posiadała żadnej soczewki. Powtórzę, że spotkałem się z informacją, że te adaptery to ściema i nie pozwalają na bezproblemową pracę obiektywów 4/3 z puszkami Canona. Wychodzi na to, że to prawda.
    Przy przekładaniu obiektywów między różnymi systemami istotnym parametrem jest odległość między płaszczyzną bagnetu a płaszczyzną matrycy. Dla obiektywu z większą odległością i korpusu z mniejszą nie ma żadnego problemu. Obiektyw trzeba trochę odsunąć od korpusu i wszystko ostrzy prawidłowo. Natomiast dla obiektywu z mniejszą odległością i korpusu z większą już nie jest tak fajnie, i z taką sytuacją mamy do czynienia w Twoim przypadku. Obiektywu nie da się ustawić we właściwej odległości roboczej, więc trzeba zastosować dodatkową soczewkę, która zrekompensuje różnice w odległości. Bez tej soczewki nie ma możliwości ostrzenia na nieskończoność. W Twoim przypadku różnica odległości jest duża, więc potrzebna jest silna soczewka, która na pewno pogorszy jakość optyczną obiektywu. Bez soczewki przypuszczam ze ostrzenie skończy się na 1-2 metrach albo i mniej.
    Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
    Moje gnioty 2

Cytat Zamieszczone przez Bouli_wro Zobacz posta
    A możesz podać link do tej przejściówki??

Sent from my iPhone using Tapatalk
    Proszę.
    adapter bagnetowy Canon EOS - Olympus adaptery bagnetowe sklep internetowy foto-net.pl

Miasto
    Kraków

Fragment opisu:

W przypadku niektórych obiektywów ostrzenie na nieskończoność może być niemożliwe.
    Nie tyle niektórych, ale wszystkich.

Moje gnioty
    Moje gnioty 2

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie Obiektyw 4/3 do lustrzanki Canon EOS.

Na zdjęciu widać gwint od wewnątrz
    Dla mnie to nie ma prawa działać

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Na zdjęciu widać gwint od wewnątrz
    Dla mnie to nie ma prawa działać
    Pewnie znasz zasadę działania pierścieni pośrednich, więc dlaczego z tym adapterem miałoby być inaczej i miałoby nie działać

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Samyang 85mm. Jest w tej chwili za 500 zł na allegro.

Przeczytałem dokładnie opis i potwierdziłem telefonicznie w sklepie. Jest to przejściówka obiektyw 4/3 -> puszka Canon.
    Nie lepiej kupić szkło z mocowaniem Canona ? Ile zaoszczędzisz, 100zł ? Rozumiem pod cyfrowe korpusy podpinać stare, manualne szkła ale w ta stronę to chyba dobrego efektu nie przyniesie.

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    Pewnie znasz zasadę działania pierścieni pośrednich, więc dlaczego z tym adapterem miałoby być inaczej i miałoby nie działać
    Działać jak odpowiednik tego szkła z systemowym bagnetem

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Działać jak odpowiednik tego szkła z systemowym bagnetem
    Nadinterpretujesz pytanie z pierwszej wiadomości
    "Czy jest możliwe podpięcie i bezproblemowa praca obiektywu z mocowaniem 4/3 z body Canon EF?"
    Wiem, czepiam się, ale obiektyw może bezproblemowo pracować, jednak stawiam na to, że nie do końca zgodnie z oczekiwaniami autora wątku

Odświeżę nieco temat.

Nawet gdyby podpięcie za pomocą takiego adaptera było możliwe, nie ma to większego sensu. Obiektywy Olympusa potrzebują napięcia aby móc działać. Bez tego jedyną rzeczą jaką będzie można zmienić, będzie długość ogniskowej. Nie będzie można ani zogniskować (tzn. wyostrzyć) ani zmienić przysłony.

Wydaje mi się, że ten wskazany wyżej linkiem adapter jest do systemu Olympusa ale OM, a nie 4/3. Wówczas to miałoby sens.

Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez via Zobacz posta
    Wydaje mi się, że ten wskazany wyżej linkiem adapter jest do systemu Olympusa ale OM, a nie 4/3. Wówczas to miałoby sens.
    Fragment opisu
    Adapter umożliwia stosowanie obiektywów systemu Olympus oraz wszystkich obiektywów innych marek z mocowaniem Olympus 4/3 z korpusami Canon EF (EOS).
    pogrubienie moje. Więc chodzi o 4/3 a nie OM
    Cytat Zamieszczone przez via Zobacz posta
    ... jedyną rzeczą jaką będzie można zmienić, będzie długość ogniskowej. Nie będzie można ani zogniskować (tzn. wyostrzyć) ani zmienić przysłony
    Po pierwsze jak chcesz zmieniać ogniskową w obiektywie stałoogniskowym. Po drugie mówimy o obiektywie manualnym, gdzie zarówno ostrzenie jak i zmiana przysłony odbywa się ręcznie.

Moje gnioty
    Moje gnioty 2

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów