Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: Obiektyw 4/3 do lustrzanki Canon EOS.

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Obiektyw 4/3 do lustrzanki Canon EOS.

Cytat Zamieszczone przez via Zobacz posta
    Powiedziałbym nawet, że z nawiązką Jeżeli daje koło obrazowe o średnicy większej niż 4/3 cala to tylko ułatwi to jego podłączenie za pomocą adaptera do innego systemu.

Tego nie napisałem. Ale to rozwiązanie jest stosowane w obiektywach olympusa, co uniemożliwia ich zastosowanie za pomocą zwykłego adaptera w innych systemach.
    4/3 cala to nie jest srednica kola obrazowego

to jest historyczne okreslenie wielkosc lampy obrazowej - taka byla srednica - 4/3 cala , zas sam sensor byl miejszy - przekatna obrazu w 4/3 wynosi ok 21 mm , tzn pole obrazowe wcale nie musi wynosic 4/3 cala.
    i stad nazwa systemu 4/ 3 - od wielkosci rury w lampie obrazowej , do ktorej wkladano plytke o srednicy 4/3 cala z sensorem znacznie mniejszym ( wymiarami odpowiada wielkosci klatki z kamery filmowej na tasmie 24 mm).

tak sie sklada, ze proporcje bokow wynosza tez 4/3 ale tak nie musi byc.

nie wystarczy w samyangu li tylko zmienic ksztalt adapteru - odleglosc bagnetu od sensora w 4/3 to 40 mm w 24-36 mm na ogol o pare mm wiecej , tak wiec nalezy obiektyw odpowiednio przyblizyc.
    teraz nie wiem i nie chce mi sie sprawdzac , czy jest to dokladnie ta sama optyka co do 24*36 czy tez lekko modyfikowana dla 4/3

podpiecie obiektywu 4/3 pod dslr np C jesl leko bez sensu . Raz ze pojawi sie wieksza lub mniejsza vinieta w zalezosci od ogniskowej - im krotsza tym vinieta bedzie wieksza , dwa ze nie bedzie mozliwe nastawienie na nieskonczonosc.
    Obiektyw bedzie pracowal jak w nastawie makro - o 4 mm bedzie wyciag za daleki.

Uprawnienia umieszczania postów