Cytat Zamieszczone przez Suchy Zobacz posta
A może wystarczy ogniskowa 17mm? Wtedy jest duży wybór Canon 15-55, Sigma i Tamron 17-50. Albo Sigma 18-35 f/1.8. Bo z UWA o aż tak dobrym świetle będzie problem.
Czym szerzej tym lepiej, za wzór stawiałem c 17-40 ze względu na budżet myślałem o zastąpieniu go T 17-50.
Po tym co napisałeś, a brzmi to sensownie to chyba trzeba by je zestawić w szerszym aspekcie

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez RobertON Zobacz posta
Zdecydować się na mniej uniwersalne rozwiązanie ze stałką np. Canon 20/2,8 USM (jasno i szeroko) i do tego 24-105/4, ale raczej do FF.

Do cropa wystarczy zwykle jeden - Canon 15-85, a i 20/2,8 również świetnie się sprawdzi, gdy brakuje "światła".

Po kupowaniu/sprzedawaniu szkieł mogę tylko dodać, że zupełnie uniwersalnych rozwiązań poza powyższymi nie znalazłem.

Używam owego canona 20/2,8 jako uzupełnienie.
Kupując c20 2,8 to w przypadku cropa to już znów nieco węziej i mniejsza uniwersalność.
Ale może faktycznie po prostu c 15-85

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
W "ciemnych pomieszczeniach"? W górach to chyba o jaskinie chodzi.
W jaskini tylko lampa da radę, ale tam nie wolno lamp używać, bo nietoperze się wkurzą i wkręcą we włosy.
W góry nie, ja tylko podłączyłem się do wątku bo Yliada pisze o szkłach, które są w kręgu moich zainteresowań - więc jaskinie odpadają - ma być szeroko do nie najlepiej oświetlonych pomieszczeń z ręki i wysublimowany wybór . A jak zamieszałem to przepraszam