Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Brak reakcji aparatu po włożeniu baterii - Canon 60D

Mieszany widok

Domyślnie Brak reakcji aparatu po włożeniu baterii - Canon 60D

Witam, dziś sięgnąłem po aparat (C 60D) i ku mojemu zaskoczeniu - po włączeniu nie wykazał żadnej reakcji. Po sprawdzeniu - brak karty. Sięgnąłem więc do samochodu po kartę zapasową. Nadal bez reakcji, a bateria była ładowana kilka dni wcześniej. Po zmianie baterii na inną - to samo, a co ciekawe u znajomego obie działały. Po powrocie do domu już miałem szukać namiaru na serwis, ale coś mnie tknęło, żeby zmienić kartę. Ta z samochodu miała nagrane tylko kilka mp3-ek, wsadziłem kartę używaną przed kilkoma dniami i... aparat ożył. Komuś zdarzyło się coś podobnego? Co może być przyczyną? Bo przy karcie z mp3 powinien się aparat uruchomić i zasugerować formatowanie karty czy coś... Ktoś ma jakiś pomysł? Pozdrawiam

Dopiero zaczyna Awatar max5

Domyślnie Odp: Brak reakcji aparatu po włożeniu baterii - Canon 60D

a Witamy Witamy na forum

Cytat Zamieszczone przez max5 Zobacz posta
    a Witamy Witamy na forum
    Witam, choć to nie jest rozwiązanie problemu o jakim marzyłem

Jeśli aparat nie uruchamia się bez włożonej karty, nie jest to wina karty. Z prostych rzeczy może nie stykać klapka baterii/karty.

Jeśli aparat nie uruchamia się z kartą, może być to karta, która jest bootowalna a aparat ma włączoną bootflagę. Czyli w skrócie, aparat chce załadować Magic Lantern, którego nie ma na karcie i się nie włącza

Nie uruchamiał się będąc bez karty, a po włożeniu takowej też nie działał. Na karcie były tylko pliki mp3, nie była to karta z Magic Lantern, zatem nie można mówić tutaj też o bootowalności. Klapka chyba łączy, bo po jej zamknięciu na chwilę włączała się czerwona dioda przy klapce karty, ale zasilania nie widziała sama puszka. Ot zagadka...

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Miałem tak z 50D, wystarczyło wyjąć i włożyć drugą baterię, a przy włączaniu naciskać SET.
    Ale innych przyczyn może być pewnie kilka.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Jest takie powiedzonko, przypisywane niesłusznie 1sztajnowi, że ponoć robienie wielokrotnie tego samego i oczekiwanie różnych wyników to definicja szaleństwa. Stosuje się ono może do polityki i tego typu głupot, ale niestety nie stosuje się ono zupełnie do skomplikowanych urzadzeń typu komputerów i elektroniki, a nawet prostszych. Komputer może nie wystartować 17 razy a za 18. razem się uda. Tak samo kosiarka do trawy, albo Canon 60d. Dochodzenie dlaczego tak się zdarzyło, może natomiast prowadzić do szaleństwa więc radzę to odłożyć do czasu kiedy to się powtórzy.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Uprawnienia umieszczania postów